Lapozó: Az USA modern hadviselésre alkalmas fegyverarzenállal ajándékozhatta meg a tálibokat

Marine Le Pen továbbra is az élen jár a jövő évi francia elnökválasztás jelöltjei között · Testvéreinknek szólította a tálibokat Kanada női esélyegyenlőségi minisztere · Mindenképpen kitoloncolják a migránsgyerekeket Ceutából · Az USA modern hadviselésre alkalmas fegyverarzenállal ajándékozhatta meg a tálibokat.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 08. 26. 12:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marine Le Pen továbbra is az élen jár a jövő évi francia elnökválasztás jelöltjei között

Nyolc hónappal a francia köztársasági elnökválasztás első fordulója előtt a francia közvélemény-kutató cég, a Harris Interactive friss felmérése szerint továbbra is Marine Le Pen és Emmanuel Macron vezeti majd a listát. Le Pen szavazatainak aránya természetesen függ majd kihívóitól, azaz a többi jobboldali jelölt számától, személyétől és stratégiájától is.

Amennyiben a jobboldali összefogást Valérie Pécresse, a párizsi régió jelenlegi elnöke képviseli majd az első fordulóban, akkor Le Pen akár át is veheti a vezetést Emmanuel Macron előtt néhány százalékpontos előnnyel, ugyanis Pécresse csak a szavazatok 13 százalékára számíthat  jelenlegi támogatottsága szerint. A köztársasági elnökválasztáshoz vezető hajrában azonban nem áll jól a szénája a francia baloldalnak. A francia baloldal csúfos bukása az első fordulóban azonban Marine Le Pen visszaesését eredményezheti: a közvélemény-kutató szerint a baloldali szavazók pusztán azért tennék le a voksukat az egyre népszerűtlenebb Macron mellett (várhatóan 55 százalékban), hogy akadályt gördítsenek a nemzeti érzelmű és bevándorlásellenes Marine Le Pen és pártja, a Nemzeti Tömörülés országirányító mandátuma elé (45 százalék).

Forrás: Valeurs Actuelles, Le Figaro

Testvéreinknek szólította a tálibokat Kanada női esélyegyenlőségi minisztere

Az iráni születésű, de kanadai–afgán állampolgárságú Maryam Monsef, aki egyben Kanada nők és a nemek közötti egyenlőségért felelős minisztere, egy televíziós felszólalásában, a tálibokhoz intézett üzenetében a tálibokat testvéreinkként szólította meg. A miniszter megdöbbentő állásfoglalása az afgán iszlamisták mellett hatalmas felháborodást keltett Kanadában.

A kanadai liberális kormány ellenzékeként közismert konzervatív politikus, Erin O’Toole elfogadhatatlannak nevezte a kanadai kormányt képviselő kanadai–afgán miniszter szóhasználatát.

A társadalmi felháborodást látva a nők egyenlőségért felelős kanadai–afgán miniszter asszony azzal kommentálta saját szóhasználatát, hogy a tálibok testvérnek szólítása nem több, mint nyelvi fordulat és kulturális különbség hazái, azaz Irán, Afganisztán és Kanada között.

Forrás: Valeurs Actuelles

Mindenképpen kitoloncolják a migránsgyerekeket Ceutából 

A kitoloncolásban állapodott meg szerdán Pedro Sánchez miniszterelnök és Juan Jesús Vivas, az autonóm város elnöke. Bár a bíróság kedden leállította a kísérő nélkül érkezett fiatalok repatriálását a gyermekvédelmi törvény megszegése miatt, a két vezető eltökélt szándéka továbbra is az, hogy hazaküldje őket Marokkóba, a családjukhoz. A kormányfő kijelentette: nem fogják őket a félszigetre szállítani, sőt az összes lehetséges eljárás felgyorsítására összpontosítanak Ceutával, hogy megfeleljenek minden törvényi előírásnak, mellyel folytathatják a hazatelepítési procedúrát. Hogy milyen eszközökkel érik ezt el, az nem derült ki a szerdai találkozón. A legfőbb problémát jelenleg a gyerekek beiskolázása okozza, ugyanis mivel nem látják őket szívesen hosszú távon, ezért nem akarják őket a ceutai iskolákba beíratni. A központi kormány most azt tervezi, hogy amíg a hazaszállítást újra nem indítják, a befogadóközpontokba küldenek oktatókat, és így oldják meg a tanításukat. A tavaszi spanyol–marokkói diplomáciai konfliktus után Marokkó leállította a határellenőrzést a ceutai határnál, emiatt több mint tízezer migráns tört be az exklávé területére, köztük 1500 kísérő nélküli gyerek, akik közül hétszázan még mindig Ceutában tartózkodnak. Marokkó beleegyezett hazaszállításukba, csak a spanyol bíróságok és gyermekvédelmi szervezetek akadályozzák a repatriálási folyamatot. 

Forrás: El Pais

Az USA modern hadviselésre alkalmas fegyverarzenállal ajándékozhatta meg a tálibokat

A tálibok a XXI. század egyik legjelentősebb fegyverarzenáljára tették rá a kezüket, a modern hadviselésre alkalmas hadászati eszközöket korábban az Amerikai Egyesült Államok kormánya biztosította a tálibok elől azóta már elmenekült afgán nemzeti hadsereg számára. A tálibok ezeket a fegyvereket és katonai járműveket – vagy azok egy részét – szerezték meg.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon az elmúlt héten több alkalommal is megerősítette, hogy az amerikai kormánynak nincs sem terve, sem szándéka arra, hogy a tálibok birtokába került amerikai fegyvereket visszaszerezze vagy megsemmisítse. Egyelőre pontos információval sem rendelkezik azzal kapcsolatban, hogy az afgán nemzeti hadseregnek átadott hadifelszerelés közül konkrétan milyen eszközök, milyen mennyiségben és milyen állapotban kerülhettek át a tálibok kezébe. A korábban Afganisztánban szolgált amerikai hírszerző a Sputnik News orosz hírügynökségnek azonban úgy nyilatkozott, hogy a stratégiailag fontos eszközöket megsemmisítették (annak megjelölése nélkül, hogy ezt a feladatot az afgán vagy az amerikai hadsereg végezte volna el).

Forrás: Sputnik News

Borítókép: MTI/AP/Rahmat Gul

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.