Lapozó: Marine Le Pen pártja petíciót indított a Franciaországba érkező afgán menekültek befogadása ellen

Az első női miniszterelnök válthatja a lemondott Stefan Löfven svéd kormányfőt · Szigorít Norvégia a vírus miatt · Migrációs csomóponttá vált a Baleár-szigetek · Marine Le Pen pártja petíciót indított az afgán menekültek tízezreinek befogadása ellen.

Mediaworks
2021. 08. 23. 17:51
LE PEN, Marine
Prga, 2019. prilis 25. Marine Le Pen, a franciaorszgi Nemzeti Tmrls (RN) elnke sajttjkoztatt tart a radiklis jobboldali prtok vezetinek prgai tallkozjn 2019. prilis 25-n. A nyilvnos tancskozst a mjusi eurpai parlamenti vlasztsokra kszl cseh Szabadsg s Kzvetlen Demokrcia (SPD) prt hozta tet al kampnynyit rendezvny gyannt. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első női miniszterelnök válthatja a lemondott Stefan Löfven svéd kormányfőt

Az Aftonbladet friss felmérése szerint nő lehet Svédország következő miniszterelnöke, amire az ország történetében még nem volt példa. A napilap kutatásából az derül ki, hogy a szociáldemokrata szavazók negyven százaléka Magdalena Anderssont, a jelenlegi pénzügyminisztert látnák szívesen a kormányfői székben a jövő szeptemberi választásokig, de az összes megkérdezett 26 százaléka is rá szavazna, ha lehetősége lenne erre. Az újság azután végezte a felmérést, hogy vasárnap Stefan Löfven miniszterelnök és szociáldemokrata pártelnök bejelentette  – akit egyébként nemrégiben a parlament megbuktatott, majd visszaszavazott –, hogy nem indul a novemberi elnökválasztáson, és ezzel egyidejűleg lemond miniszterelnöki megbízatásáról is. A Bulletin hírportál szerint Magdalena Andersson pénzügyminiszter Löfven személyes kedvence is, már több alkalommal is helyettesítette a miniszterelnököt, jelenleg is befolyásos tárcát irányít, valamint a Szociáldemokrata Párt nőt szeretne a pozícióba. 

Forrás: Aftonbladet, Bulletin, Bugnyár Zoltán

Szigorít Norvégia a vírus miatt

Hétfőtől karanténkötelezettséget vezetett be a norvég kormány minden Svédországból érkezőre. Eddig nyolc svéd régió zöld besorolású volt, így azokra nem vonatkozott az előírás. Norvégia szerint a koronavírus-fertőzés mértéke a szomszédos országban elérte azt a szintet, ami miatt be kellett vezetni a tíznapos karantént azok számára, akik nem kapták meg mindkét oltást vagy nem estek át az elmúlt hat hónapban a betegségen. Oslo egyidejűleg Németországgal és Lettországgal szemben is bevezeti a korlátozást, valamint továbbra is azt tanácsolja, hogy állampolgárai ne utazzanak az Európai Gazdasági Társulás országain kívülre.

Közben Svédország a skandináv országok lakosaira semmilyen beutazási korlátozást nem alkalmaz, ők szabadon átléphetik a határt, miközben az unió többi tagállamából érkezőktől tesztet vagy uniós oltásigazolványt követel meg.

Forrás: Regjeringen, Regeringen, Bugnyár Zoltán

Migrációs csomóponttá vált a Baleár-szigetek

Az algériai bevándorlók újabban Mallorcát használják Európa kapujaként. A szigeteken múlt héten két nap alatt 196 ember kötött ki, de folyamatosan érnek partot a csónakok: csak augusztus első felében kétszer annyi érkezett a Baleár-szigetekre, mint tavaly egész augusztusban. A helyiek beszámolója szerint a tengerparton napozó turisták döbbenten figyelik a tömött csónakok partra segítését. Beszámolók szerint többen az „Éljen Spanyolország!” felkiáltással lépnek szárazföldre. Úgy tudni, hogy a partot ért migránsok 1000-2000 eurót fizetnek a migrációs maffia tagjainak, akik cserébe azt ígérik, hogy eljuttatják őket Spanyolországba. A másfél hete érkezett embereknek rögtönzött kempinget állítottak fel az egyik rendőrörs garázsában, ugyanis az egészségügyi vizsgálatok idejére karanténban kell tartani mindenkit, aki eléri a spanyol szárazföldet. A helyi rendőrségi szakszervezetek panaszt tettek a belügyminisztériumnál, mondván: nincs elég férőhely és nem megfelelő az infrastruktúra ahhoz, hogy ilyen nagy létszámban fogadják be a bevándorlókat. 

Forrás: ElMundo, Tóth Brigitta

Marine Le Pen pártja petíciót indított az afgán menekültek tízezreinek befogadása ellen  

Afganisztán – nemet mondunk egy újabb migrációs folyosó megnyitására címmel indított petíciót Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) annak érdekében, hogy támogatóinak aláírásával egyértelművé tegye állásfoglalását az afgánok tízezreinek befogadása ellen.

A Nemzeti Tömörülés a petíciójában arra emlékeztet, hogy a pártnak első és legfontosabb célja az, hogy megvédje Franciaországot és a franciák millióinak biztonságát. Az afgán menekültek tömeges és kontrollálatlan beáramlása azonban hatalmas nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Franciaország számára: a menekültekkel érkező szélsőséges iszlamisták ugyanis Franciaország történelmének trójai falovát jelentenék. A tálibok elől menekülő afgánok kérdése markánsan megosztja Franciaország politikai pártjait és vezetőit.  Míg Emmanuel Macron maga is arra figyelmeztetett, hogy igen körültekintően kell megvizsgálni és meghatározni azt, hogy az afgán menekültek közül ki kaphat menekültstátust Franciaországban, addig több politikai vezető egy azonnali evakuációs híd megnyitását sürgeti.

Forrás: Valeurs Actuelles

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.