Lapozó: Törökország megkezdte a tárgyalásokat a tálibokkal

Hétfőtől minden alkalmazottnak kötelező a Covid-igazolvány Franciaországban · Az angolt szeretné megtenni Helsinki hivatalos nyelvének a finn főváros liberális polgármestere · Egy olasz ápolónő mentette meg Ferenc pápa életét · Törökország megkezdte a tárgyalásokat a tálibokkal

Forrás: Mediaworks2021. 08. 30. 15:17
ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2021. prilis 6. A trk elnksg sajthivatala ltal kzreadott kpen Recep Tayyip Erdogan trk elnk sajttjkoztatt tart az ankarai elnki palotban 2021. prilis 5-n. A trk rendrsg ezen a napon rizetbe vett tz nyugllomny tengernagyot, miutn kzs nyilatkozatban fejeztk ki aggodalmukat amiatt, hogy az "utbbi idben vita trgyv vlt" hazjukban a Boszporusz s Dardanellk tengerszoros kizrlagos ellenrzsi jogait szavatol, a hadihajk fekete-tengeri jelenltt szablyoz 1936-os montreux-i nemzetkzi hajzsi egyezmny. Erdogan ksbb kijelentette, hogy hazja elktelezett az egyezmny mellett. MTI/EPA/Trk elnksg sajthivatala Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőtől minden alkalmazottnak kötelező a Covid-igazolvány Franciaországban

Franciaországban hétfőn lépett életbe az a rendelet, amely előírja, hogy azokban a szektorokban, amelyekben az alkalmazottak nagyszámú ügyféllel kerülnek kapcsolatba, a tulajdonosok vagy munkáltatók nemcsak az ügyfelek Covid-igazolványát kötelesek ellenőrizni, hanem a dolgozókét is. A Covid-igazolvány továbbra is a teljes körű beoltottságot vagy a negatív PCR-teszt eredményét jelenti. Az érintett szektorok a vendéglátás, a távolsági közlekedés, a bevásárlóközpontok, a kulturális intézmények és helyszínek, valamint a szabadidős- és sportközpontok.

Azok a tulajdonosok, akik nem tesznek eleget a rendeletben előírtaknak, komoly szankciókra számíthatnak: 7–45 nap hatósági bezárásra, egy év börtönre és kilencezer euró pénzbírságra. Az Emmanuel Macron által másfél hónappal ezelőtt bejelentett intézkedés jelenleg hozzávetőleg 1,8 millió beoltatlan és teljes munkaideje alatt ügyfeleket kiszolgáló munkavállalót érint.

Forrás: francetvinfo.fr

Az angolt szeretné megtenni Helsinki hivatalos nyelvének a finn főváros liberális polgármestere

Juhana Vartiainen, a finn főváros polgármestere szeretné a finn és a svéd, jelenleg hivatalos nyelveket angolra cserélni. A polgármester szerint országa nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy megfelelő számú külföldi szakembert vonzzon az országba. „Helsinki hívhatná magát angolul beszélő városnak, ahol azoknak emberek, akik angolul tudnak, nem kell hogy megtanuljanak finnül vagy svédül” – mondta el az országos politikában is aktív polgármester. Rámutatott arra is, hogy jelenleg a közszférában csak úgy lehet elhelyezkedni, ha a jelentkező finnül és svédül is beszél. Szerinte Finnország azon is sokat veszít, hogy az ott végző külföldi egyetemisták 36 százalékaa egy éven belül elhagyja az országot. 

Forrás: Yle 

Egy olasz ápolónő mentette meg Ferenc pápa életét

Pár hete a római Agostino Gemelli kórházban orvosi beavatkozást hajtottak végre Ferenc pápán. „Egy tapasztalt ápolónőnek köszönhetem, hogy még mindig életben lehetek” – osztotta meg kórházi tartózkodásának egy eddig ismeretlen részletét Ferenc pápa egy spanyol rádiónak adott interjúban. A szentatya elmondta, hogy ez már a második ilyen jellegű eset volt. Először 1957-ben, 21 éves korában egy tüdőműtét alkalmával történt, hogy egy olasz származású ápolónő az orvosok utasításával ellentétesen járt el, és ezzel mentette meg életét. „Amikor egy pápa gyengélkedik, rögtön felröppen egy esetleges konklávé összehívásának híre” – utalt Ferenc pápa a lemondásával kapcsolatos alaptalan híresztelésekre, majd megerősítette, hogy nem áll szándékában visszavonulni a Szent Péter székéből.

Forrás: ilgiornale.it

Törökország megkezdte a tárgyalásokat a tálibokkal

Recep Tayyip Erdogan, török elnök pénteken bejelentette, hogy Törökország felvette a diplomáciai kapcsolatot Afganisztán új vezetésével. A török és a tálib vezetők egy 3 és fél órás kabuli megbeszélés során megállapodtak arról, hogy az amerikai csapatok távozása után Törökország hadserege részt vesz majd a kabuli nemzetközi repülőtér biztonságának és logisztikai hátterének biztosításában annak ellenére, hogy Törökország is kivonja csapatait Afganisztánból.

Erdogan a sajtótájékoztatóján azt is hangsúlyozta, hogy az első kapcsolatfelvétellel és megállapodással a török–tálib egyeztetések nem értek véget. „A tárgyalásokat folytatjuk, ha szükség lesz rá” – közölte a török elnök.

Erdogan beszámolója szerint a tárgyalás a kabuli repülőtéren zajlott, ahol Törökország ideiglenes nagykövetségét is kialakították. A török elnök a nemzetközi bírálatokra azzal válaszolt, hogy „egy ilyen veszélyes és instabil régióban az ember nem ülhet ölbe tett kézzel. Egy ország sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne egyeztessen a kölcsönös szándékokról, akkor sem, ha az veszélyeket rejt. Ezt nevezik diplomáciának, nem?” – zárta le az ügyről alkotott véleményét az elnök.

Források: valeursactuelles.com, lorientlejour.com

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök. Fotó: MTI/EPA/török elnökség sajtóhivatala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.