Nem felejt a Kennedy család

Fél évszázad után szabadon engedhetik a politikus gyilkosát.

Forrás: Los Angeles Times2021. 08. 29. 19:06
KENNEDY, Robert Francis
San Diego, 2021. augusztus 28. A kaliforniai büntetés-végrehajtási hatóság által közreadott képen a Robert F. Kennedy amerikai szenátor 1968-as meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt palesztin Sirhan Sirhan a kegyelmi kérvényének ügyében tartott meghallgatáson vesz részt San Diegóban 2021. augusztus 27-én. A feltételes szabadlábra helyezésekrõl elõzetesen döntõ kaliforniai bizottság támogatta Sirhan szabadon engedését, az illetékes ügyészség jelezte, hogy nem ellenzi azt, az áldozat, Robert F. Kennedy két fia pedig szintén a most 77 éves merénylõ elengedése mellett foglalt állást. Az ügyben a kaliforniai kormányzó mondja ki a végsõ szót a 90 napos felülvizsgálati idõszak elteltével. MTI/AP/Kaliforniai büntetés-végrehajtási hatóság Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megdöbbentünk”– reagált nyílt levélben Robert Kennedy hat gyermeke arra a hírre, miszerint Kalifornia állam feltételes szabadlábra helyezésekről döntő bizottsága támogatta pénteken, hogy apjuk gyilkosa, Sirhan Sirhan elhagyhassa a börtönt. A levélírók azt írták, hogy elkeseredtek a hír hallatán. A hat testvér kijelentette, hogy határozottan ellenzik az elkövető feltételes szabadlábra helyezését és szabadon bocsátását. 

Ezt minden eszközzel meg akarjuk támadni, és reméljük, hogy azok, akik apánk emlékét a szívükön viselik, mellettünk állnak majd

– állt a közleményükben. 

Kennedy két másik gyermeke, Robert és Douglas viszont üdvözölte a szabadlábra helyezés hírét. Ifj. Robert F. Kennedy, aki korábban kételkedett Sirhan bűnösségében, megismételte azokat a feltételezéseket, miszerint egy másik fegyveres ölte meg az akkor már New York szenátoraként politizáló apját. Douglas Kennedy, aki kisgyerek volt a merénylet idején, azt mondta: 

Sirhan megbánása könnyekig meghatotta, és szabadon kell engedni, ha nem jelent veszélyt másokra.

Sirhan Sirhan az 1968-as elnökválasztási kampányban ölte meg Robert F. Kennedy demokrata szenátort, az öt évvel korábban merényletben meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy öccsét – emlékeztetett az MTI. Robert Kennedy a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa volt, amikor a 24 éves Sirhan 1968. június 6-án a Los Angeles-i Ambassador Hotelben lelőtte őt néhány perccel azután, hogy győzelmi beszédet mondott a kulcsfontosságú kaliforniai előválasztáson. A palesztin származású Sirhan családja 1956-ban települt át az Egyesült Államokba. Egykori vallomása szerint Kennedynek az 1967-es, hatnapos arab–izraeli háború során tett kijelentései miatt határozta el magát merényletre. 

Legutóbbi, 2016-os meghallgatásán azonban sokadszorra azt vallotta, hogy nem emlékszik a gyilkosságra, csak az azt megelőző történéseket tudja felidézni.

Sajtóhírek szerint az elítélt szabadlábra helyezés iránti kérelmét eddig 15 alkalommal elutasító bizottság mostani döntése 

kilencvennapos felülvizsgálati időszak után Gavin Newsom kaliforniai kormányzó elé kerül, akinek jogában áll azt elutasítani vagy módosítani. 

A Los Angeles Times felhívta a figyelmet, miszerint Newsom korábban sem habozott elutasítani a feltételes szabadlábra helyezési tanácsok ajánlásait: legutóbb például megtiltotta Charles Manson sorozatgyilkos követőjének, Leslie Van Houtennek a szabadon bocsátását.

Borítókép: A kaliforniai büntetés-végrehajtási hatóság által közreadott képen a Robert F. Kennedy amerikai szenátor 1968-as meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt palesztin Sirhan Sirhan a kegyelmi kérvényének ügyében tartott meghallgatáson vesz részt San Diegóban 2021. augusztus 27-én

Fotó: MTI/AP/Kaliforniai büntetés-végrehajtási hatóság

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.