Oroszországban is erdőtüzek pusztítanak

Hírügynökségi jelentések szerint az országban több helyen is veszélyhelyzetet hirdettek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 07. 15:50
null
Verhojanszk, 2020. június 24. Az európai Középtávú Idõjárási Elõrejelzések Európai Központja (ECMWF) által 2020. június 19-én készített, és június 24-én közreadott kép a talaj hõmérsékletérõl Szibériában. Június 20-án Verhojanszkban 38 Celsius-fokos rekord meleget mértek. A mintegy 1300 fõs lakosú Verhojanszk a Guinness Rekordok könyvében már mint a legnagyobb hõmérsékleti szélsõségeket felmutató település szerepel: mértek itt mínusz 68 Celsius-fokot és plusz 37,2 Celsius-fokot is. Az oroszországi erdõtüzeket figyelõ hatóság, az Avialeszohrana adatai szerint 275 ezer hektár erdõ áll lángokban a Szaha Köztársaságban. MTI/AP/ECMWF Copernicus Climate Change Service Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos erdőtüzek pusztítanak Oroszországban, elsősorban a szibériai régióban; összesen 3 millió hektárnyi terület áll lángokban - jelentették szombaton a helyi hatóságok.

 

A tájékoztatás szerint több mint 250 helyen ég a növényzet, ebből 180 helyen, összesen 1,3 millió hektárnyi területen folyik az oltás. A fennmaradó, nagyjából hattucatnyi tűzfészek nehezen megközelíthető helyen van, és a lángok nem jelentenek közvetlen veszélyt a lakosságra.

 

A szibériai Jakutföldön nyolc helyen hirdettek veszélyhelyzetet a tüzek miatt. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a lángok Szangar település felé terjednek, és kőolajtárolókat is fenyegetnek. Egy másik szibériai régióban, Krasznojarszk területén csaknem 400 települést borított be füst. Az illetékes orosz hatóság közölte: országszerte összesen 6700 tűzoltó küzd a lángokkal.

 

A Greenpeace környezetvédő szervezet adatai szerint az év eleje óta 14,3 millió hektárnyi terület égett le Oroszországban, ami azt jelenti, hogy megdőlhet a 2012-es, évszázados rekord, amikor 16 millió hektárnyi terület vált a lángok martalékává egy év alatt. Az, hogy egy évszázados rekord ilyen sűrűn, néhány évente megdől, egyértelműen az éghajlatváltozással függ össze; egyre gyakoribbak, egyre intenzívebbek és hosszabban tartanak a szárazságok - magyarázta Alekszej Jarosenko, a Greenpeace szakértője. Ugyanakkor sok tűzeset emberi mulasztásra vezethető vissza, sokan nem oltják el elég körültekintően az erdőben rakott tábortüzet.

 

Borítókép: Az európai Középtávú Időjárási Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) által 2020. június 19-én készített, és június 24-én közreadott kép a talaj hõmérsékletérõl Szibériában. Június 20-án Verhojanszkban 38 Celsius-fokos rekord meleget mértek. 
Fotó: MTI/AP/ECMWF Copernicus Climate Change Service

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.