Védőoltások: Párizs és Róma a tettek mezejére lépett

A francia alkotmánybíróság határozata szerint hétfőtől csak a koronavírus ellen beoltottak, a betegségből igazoltan felépültek és a negatív teszttel rendelkezők vehetnek igénybe bizonyos szolgáltatásokat. Olaszországban péntektől minden 12 éven felüli számára kötelező a védettségi igazolás az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a sporteseményeken.

2021. 08. 06. 15:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Macron, mi nem akarunk koronavírus-igazolványt!” – harsogták tüntetők csütörtökön Párizsban, az alkotmánybíróság épülete előtt, miután a testület engedélyt adott a francia kormánynak, hogy hétfőtől csak a teljesen beoltottaknak, a koronavírus-fertőzésből felgyógyultaknak, vagy a negatív PCR-teszttel rendelkezőknek engedélyezze az éttermek és kávézók bel- vagy kültéri használatát, a távolsági vonatokon vagy a repülőn való utazást, a kórházak és idősotthonok, valamint néhány bevásárlóközpont és áruház látogatását. A kulturális és szabadidős helyszínekre vonatkozó korlátozás már július 21-e óta érvényben van. Az egészségügyi igazolvány megléte a 12–17 év közöttieknek is kötelező lesz szeptember 30-tól. 

Az egészségügyi igazolást QR-kódos rendszerrel ellenőrzik majd, és noha sokan vitatták a szigorú intézkedések legitimitását, az alkotmánybíróság állaspontja szerint azok kiegyensúlyozottan egyeztetik az egészség védelmét, illetve az egyéni és kollektív szabadságjogokat. A testület továbbá jóváhagyta az egészségügyi dolgozók és egyéb olyan munkát végzők kötelező beoltására vonatkozó döntést is, akik koronavírusos betegek közelében dolgoznak, azonban a szabadságjogok megsértésére hivatkozva hivatkozva elutasította a tíznapos karanténkötelezettséget azok számára, akiknek a koronavírustesztje pozitív lett.

Az alkotmánybíróság továbbá „tisztességtelen bánásmódra” hivatkozva hatályon kívül helyezte a kormány azon javaslatát is, hogy a munkáltatók a határozott vagy ideiglenes munkaszerződéssel rendelkezőknek felmondjanak, ha nincsen oltási igazolványuk. Ugyanakkor ezeket az alkalmazottakat fizetés nélküli szabadságra küldheti a munkáltató. 

 

Az új törvény megszavazása előtt nem tartottak széles körű vitát a parlamentben, noha a korlátozások kérdése megosztja a politikai pártokat. Marine Le Pen, az ellenzéki jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője szerint például „teljes képmutatás, hogy az alkotmánybíróság bírálja a bevándorlókkal szembeni törvényes intézkedéseket, de nem talál problémát azzal, hogy oltottság alapján akadályozzák a franciák szabad mozgását.”

 

A múlt hétvégén 200 ezren vonultak utcára Franciaország-szerte, a mostani hétvégére még több demonstrálót várnak a szervezők. Sok tüntető szerint a kormány „diktatórikusan” működik, noha a felmérések szerint a franciák körülbelül 60 százaléka támogatja a kormány mostani kezdeményezését és akár a kötelező oltást is. „A szabad választás mellett állunk. Azok, akik kérik a vakcinát, kapják meg, de nem kellene törvényekkel ráerőltetni azokra, akik ezt nem akarják. Ez egy példátlan támadás a szabadságunk ellen” – nyilatkozták a France24 állami televíziónak tüntetők.
 

A több mint 67 millió lakosú Franciaországban a lakosság közel 54 százaléka kapta meg mind a két adag védőoltást. Ezzel párhuzamosan az erősen fertőző delta variáns miatt az elmúlt napokban egyre nő a kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek száma. Jelenleg körülbelül nyolcezer beteg szorul kórházi ellátásra , akik közül 1400-an intenzív kezelést is igényelnek. Csütörtökön közel 29 ezer új fertőzöttet azonosítottak. 

 

Olaszországban is szigorítanak

 

Olaszországban péntektől kötelező lesz minden 12 éven felüli számára a koronavírus elleni védettségi-igazolás (zöld kártya) az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a fürdőkben, de a szabadtéri kulturális és sporteseményeken is. Az igazolás meglétét szúrópróbaszerűén ellenőrzik.
 

A kormány csütörtöki rendelete értelmében szeptember elsejétől minden pedagógus és a felsőoktatásban tanuló valamennyi diák csak ilyen zöld kártyával léphet be az oktatási intézményekbe, illetve csak ilyen igazolással utazhat a távolsági buszokon, vonatokon, kompokon és repülőjáratokon. A pedagógusok és a diákok öt napi türelmi időt kapnak az igazolás beszerzésére, ezután felfüggesztik őket állásukból, illetve igazolatlan hiányzónak számítanak. A védettségi igazoláshoz az egyén teljes átoltottsága, vagy friss negatív vírusteszt, vagy 6 hónapnál nem régebbi betegségből történő felgyógyulási igazolás szükséges.

 

Az olasz oktatási miniszter, Patrizio Bianchi a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az iskolai személyzet közel 90 százaléka átoltott. Az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza pedig arra kérte a családokat, hogy oltassák be 12 évnél idősebb gyermeküket, de bejelentette, hogy a tinédzserek számára kedvezményes tesztelésre is lesz lehetőség.

 

Olaszországban július eleje óta folyamatosan növekszik az új koronavírusos betegek száma, csütörtökön 7200 új esetet jelentettek. Az ország népességének 54,3 százaléka teljesen beoltott a vírussal szemben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.