Ausztriában hátrányban részesítik az oltást elutasítókat

Minél többen szorulnak lélegeztetőgépre, annál szigorúbb korlátozások következnek.

2021. 09. 13. 15:32
null
Sankt Anton am Arlberg, 2020. március 14. A tüdõgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt vesztegzár alá vont ausztriai falu, Sankt Anton am Arlberg határában megállítanak egy autót rendõrök 2020. március 14-én. A vírus terjedésének megakadályozására több település is karanténba került 14 napra Ausztriában. MTI/AP/Kerstin Joensson Fotó: Kerstin Joensson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi helyzetből csak akkor tudunk elmozdulni, ha a beoltatlanok kézzelfogható hátrányokkal szembesülnek

– nyilatkozta a hétvégén az APA osztrák hírügynökségnek Wolfgang Bachmayer, az OGM közvélemény-kutató intézet vezetője a vállalata által készített felméréssel kapcsolatban. Eszerint a koronavírus elleni védőoltást eddig elutasító osztrákok 76 százaléka továbbra sem fogja beoltatni magát. Bachmayer úgy véli, nem elég, ha a bécsi kormányzat az egyéni felelősségvállalásra apellál és ösztönző kampányokkal próbálja rávenni az embereket arra, hogy oltassák be magukat, ennél több kell.

A válasz a járvány negyedik hullámára nem a karantén, hanem az oltás

– jelentette ki a múlt héten Sebastian Kurz kancellár is, miközben Ausztriában már érezteti hatását a járvány negyedik hulláma. Az elmúlt napokban bőven kétezer felett volt az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma, ami júliusban még százas nagyságrendű volt, azóta folyamatosan növekszik. Az egészségügyi minisztérium égisze alatt működő szakértői bizottság szerint szeptember végére kritikus helyzet alakulhat ki a kórházakban.

A 8,9 millió lakosú Ausztriában eddig csupán 5,3 millió ember – a lakosság mintegy 60 százaléka – kapta meg a védőoltás mindkét adagját, a kormány a koronavírus korábbi variánsainál fertőzőbb delta mutáció terjedése miatt kénytelen újabb szigorításokat bevezetni, a kötelező oltás bevezetését ugyanis – az OGM felmérése szerint – a megkérdezettek ötven százaléka elutasítja.

A héten életbe lépő új intézkedések értelmében minél több ember szorul lélegeztetőgépre, annál szigorúbb intézkedésekkel kell számolni. Az élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban és a tömegközlekedésben az eddig használatos orvosi maszk helyett újra kötelező lesz a nagyobb védelmet nyújtó FFP2-es maszk viselése. Minden más üzletben a már beoltottaknak csak ajánlott, a védettséggel nem rendelkezőknek viszont kötelező lesz az FFP2-es maszk, és a rendőrség által végzett szúrópróbaszerű ellenőrzésekre kell számítani. Az intenzív osztályok 15 százalékos telítettségénél az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket, húszszázalékos telítettségnél a mozikat, színházakat és éttermeket csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter közölte, a beoltatlanokat még negatív PCR-teszt felmutatása esetén is kitilthatják az éttermekből és a kávézókból, ha 25 százalékos lesz a telítettség.

Borítókép: Az ausztriai falu, Sankt Anton am Arlberg határában megállítanak egy autót rendőrök 2020. március 14-én
Fotó: MTI/AP/Kerstin Joensson

Korlátozások a térségben. Hamarosan Szerbiában is bevezethetik az úgynevezett Covid-igazolványokat, amelyek felmutatásához kötnék a vendéglátó- és szórakozóhelyek látogatását. Szlovéniában minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép más személyekkel, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye. Ilyen az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenységek, de a sport is. Az északmacedón kormány is azt tervezi, hogy az éttermekbe és a kávézókba csak oltási igazolással vagy a gyógyulást igazoló dokumentummal lehetne bemenni.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.