Egy szobor a jelképe a megromlott cseh–orosz kapcsolatoknak

A magyar forradalmat is leverő Konyev marsall szobra sorsáról zajlik az egyeztetés.

2021. 09. 03. 14:45
null
Prga, 2020. prilis 3. Daruval emelik le talapzatrl, mieltt j helyre szlltjk Ivan Sztyepanovics Konyevnek, a Szovjetuni egykori marsalljnak bronzszobrt Prgban 2020. prilis 3-n. A katonai vezet szabadtotta fel Prgt a nmet uralom all a msodik vilghbor vgn, a Varsi Szerzds haderejnek fparancsnokaknt szemlyesen irnytotta az 1956-os magyar forradalom leverst, 1968-ban rszt vett a prgai tavasz elfojtsban, valamint a Varsi Szerzds hadseregeinek augusztusi bevonulst elkszt hrszerz akcikban. Az 1980. mjus 9-n emelt, vitatott megtls szobrot tbbszr megrongltk az elmlt vekben. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A prágai orosz nagykövetség területére kerülhet Konyev marsall tavaly lebontott köztéri szobra – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. – Az emlékművel kapcsolatos problémát még nem oldottuk meg. Jelenleg egy raktárban tárolják, megfelelő körülmények között – válaszolt Ivan Konyev lánya, Natalija megkeresésére.

A Prágát a náci megszállás alól 1945 májusában „felszabadító” első ukrán front parancsnokának 1980-ban felállított köztéri szobrát tavaly tavasszal bontották le. Az emlékmű régóta feszültséget gerjesztett a cseh politikában, hiszen a szovjet hadparancsnok részt vett az 1968-as prágai tavasz leverésében (1956-ban pedig ő irányította a magyar forradalom leverését). A szobrot gyakran megrongálták és vörös festékkel öntötték le, a folyamatos rendbetételt megelégelve, a prágai hatóságok 2019-ben ponyvával takarták le.

Az orosz nagykövetség már 2018-ban tiltakozását fejezte ki, amiért a csehek az emlékművön a régi tábla mellé egy újat is elhelyeztek, amelyen a marsall 1956-os magyarországi, 1961-es berlini és 1968-as csehszlovákiai szerepére is emlékeztettek. A cseh–orosz kapcsolatokban az elmúlt években keletkezett feszültséghez hozzájárult a szobor tavalyi eltávolítása Prága hatodik kerületéből. Az orosz sajtó oroszellenességgel és a második világháborús szovjet áldozatok emlékének szándékos befeketítésével vádolta meg Prágát. A lebontás miatt a Moszkvával jó viszonyt ápoló Miloš Zeman cseh államfő is nemtetszését fejezte ki. Oroszország tiltakozására reagálva a cseh kormány közölte: az ügyre nincsen ráhatásuk, mivel a műemlék a prágai kerület tulajdonát képezi. A tervek szerint az alkotás a XX. század történelmét bemutató prágai múzeumba kerülhet, amelynek megépítéséről 2019-ben döntöttek a cseh fővárosban, ám Szergej Lavrov szavai szerint a kivitelezés még meg sem kezdődött, ezért a nagykövetség épületébe kerülhet a szobor.

A külügyminiszter azt is megjegyezte: a kapcsolatokban keletkezett válságért a cseh fél a felelős.

Az elmúlt hónapokban Csehország úgy döntött, hogy oroszgyűlölő irányvonalat vesz fel, durván diszkriminatív döntéseket hozott, egyebek között azzal, hogy kizárta a Roszatomot az új atomerőművi blokk építésére kiírt pályázatból, és mindezt olyan kitalációkkal indokolta, amelyeket megint csak senki sem bizonyított

– mondta Lavrov szerdán Moszkvában.

A kapcsolatok azután kerültek válságba, hogy idén áprilisban a cseh kormány az orosz katonai titkosszolgálatokat vádolta meg a dél-morvaországi vrběticei lőszerraktárakban 2014 októberében és decemberében történtek robbanások miatt, amelyek két emberéletet követeltek. Az ügy a diplomaták kölcsönös kiutasítása után a nagykövetségek által alkalmazott csehek, illetve oroszok számának korlátozásához is vezetett.

Szó sem lehet párbeszédről, amíg Moszkva az Oroszország ellenségeinek listáján tartja Csehországot

– mondta a múlt héten Andrej Babiš cseh miniszterelnök, aki szerint Prága szívesen javítaná kapcsolatait Moszkvával, de erre egyelőre orosz részről nem lát akaratot.

 

Borítókép: Daruval emelik le talapzatáról Ivan Sztyepanovics Konyev bronzszobrát Prágában 2020. április 3-án.
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.