Egyre nagyobb befolyásuk van a bevándorlóknak a német választásokra

A 83 milliós lakosság mintegy negyede migrációs hátterű Németországban.

2021. 09. 16. 19:32
null
Chemnitz, 2018. szeptember 1. Szlsjobboldali tntetk nmet zszlkat lengetve vonulnak a szszorszgi Chemnitzben 2018. szeptember 1-jn. Az Alternatva Nmetorszgnak (AfD) bevndorlsellenes prt s a Hazafias Eurpaiak a Nyugat Iszlamizldsa Ellen, a Pegida nmet tmrls is tntetst hirdetett Chemnitzben, miutn a vrosban augusztus 26-ra virradra egy iraki s egy szriai bevndorl agyonszrt egy 35 ves nmet frfit. (MTI/EPA/Martin Divisek) Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációs hátterű németországi választópolgárok jelentősen befolyásolhatják a parlamenti választások eredményét – mutat rá a Citizens For Europe (CEF) berlini székhelyű civil szervezet a tanulmányában. Míg Németország legutóbbi, 2017-es parlamenti választásakor a választópolgárok közül mintegy 6,3 millióan voltak bevándorló-hátterűek, az idei, szeptember 26-i szövetségi választásokon ennél is több bevándorló járulhat az urnákhoz. 

Jelenleg a körülbelül hatvanmillió német választópolgár 12 százaléka, vagyis mintegy 7,4 millió személy migrációs hátterű – a csoport nagy részét törökök, oroszok és szírek alkotják.

A CEF arra is felhívja a figyelmet, hogy a bevándorlók választásokra gyakorolt hatása a jövőben tovább emelkedhet a közösség demográfiai fejlődésével és az országban élő mintegy 11,4 millió külföldi állampolgár honosításával párhuzamban. Németországban jelenleg a 83 milliós lakosság negyede, azaz körülbelül 21,3 millió állampolgár migrációs hátterű – legnagyobb részüket a 2,8 milliós török közösség teszi ki.

 A Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) politikai alapítvány kutatása rávilágított, hogy míg kezdetben a török származású német állampolgárok a szociáldemokraták (SPD) táborát erősítették, addig az elmúlt években, Angela Merkel német kancellár Willkommenskultur-politikájának idején, már a CDU/CSU-pártszövetséget támogatták.

– Ez az ország hálával tartozik a török közösségnek

– hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő szeptember 10-én, vagyis annak a Berlin és Ankara között született migrációs paktumnak a 60. évfordulóján, amely lehetővé tette, hogy több tízezer török vándoroljon a munkavállalás reményében Németországba. 

– Azok az emberek, akik akkor jöttek, az úgynevezett vendégmunkások, illetve az ő gyermekeik, unokáik és dédunokáik ma már Németország részei. Ma németnek lenni azt jelenti, hogy a nagyszüleid akár Kölnből vagy Isztambulból is származhatnak

– tette hozzá a német elnök.

Angela Merkel német kancellár 2015 óta gyakorolja a Willkommenskulturt Fotó: MTI

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) Muszlim élet Németországban 2020 című, nemrég bemutatott kutatásából azonban az is kiderült, hogy ma már sokkal több muszlim vallású él Németországban, mint a 2015-ös migrációs válság kezdetén, és a társadalom jóval sokszínűbbé vált hat év alatt. A tanulmány alapján jelenleg 5,3-5,6 millió a migrációs hátterű muszlimok száma Németországban, ami a lakosság 6,4-6,7 százaléka. A számuk 2015-höz képest kilencszázezerrel, vagyis a lakossági részarányukat tekintve egy százalékponttal nőtt. 

– A muszlim népesség sokszínűbbé vált abban az értelemben, hogy honnan érkeztek a bevándorlók

– jelentette ki Hans-Eckhard Sommer, a BAMF elnöke. Az utóbbi fél évtizedben ugyanis főleg a közel-keleti válságövezetekből, például a Szíriából és Irakból érkezett menedékkérők révén emelkedett a németországi muszlimok száma.

Borítókép: szélsőjobboldali tüntetők német zászlókat lengetve vonulnak a szászországi Chemnitzben 2018. szeptember 1-jén, miután a városban augusztus 26-ra virradóra egy iraki és egy szíriai bevándorló agyonszúrt egy 35 éves német férfit. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.