Eldurvult a választási kampány Németországban

Véres bábukkal és gyilkosságra buzdító plakátokkal folytatnak kampányt a neonácik a választások előtt álló Németországban. A minap az egyik német lap tette fel a millió dolláros kérdést: mindez mennyire megengedhető egy egészséges demokráciában?

Mediaworks–Hírcentrum
2021. 09. 21. 15:03
Forrás: Tagesschau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál is nagyobb visszhangot kaptak a német választási kampányban a neonáci párt, a Harmadik Út akciói. A magát nyíltan szélsőjobboldalinak hirdető politikai tömörülés bázisa Bajorország, Türingia és Brandenburg tartományokban van, de lényegében országszerte rendelkezik támogatókkal. Lapunk írt róla: a párt Bajorországban és Szászországban is „Akasszátok a Zöldeket!” feliratú plakátokkal kezdett kampányolni, mire előbbi tartományban betiltották a transzparenseket. Szászországban az illetékes bíróság ugyanakkor megengedte, hogy a Zöldek kampányanyagaitól legalább száz méterre, de fennmaradjanak az ominózus plakátok. Akadt ennél is megdöbbentőbb neonáci megmozdulás: a múlt hétvégén a bajor Würzburgban tartottak demonstrációt – pontosan ott, ahol alig három hónapja egy szomáliai bevándorló megölt három embert. 

A szélsőjobboldaliak most a kancellárjelöltek fotóit, valamint azok művérrel összekent bábuit vitték a bűncselekmény helyszínére. 

A „hullák” felett a „Csodálatosan színes errefelé” felirat díszelgett, számolt be róla több német sajtóforrás is, utalva arra, hogy a neonácik a minél homogénebb társadalom, a teljes bevándorlási stop hívei. A tudósítások szerint legalább 200-300-an vettek részt a würzburgi tüntetésen. 

A párt egyébként olyannyira komolyan veszi a választásokon való megmérettetést, hogy saját programmal is előállt. Ennek erősen rasszista és antiszemita a hangvétele, de 

a szövetségi kormány olyan intézkedéseit is kifogásolják, mint a koronavírus miatti korlátozások vagy a kiskorúak oltása.

 Azt is szorgalmazzák, hogy Németország váljon teljesen önellátóvá, minimalizálják az importtermékek arányát. Követeléseik között a melegházasság beszüntetése, az állatok minél szélesebb védelme, valamint a Németországgal szomszédos országokkal szembeni területi követelések is szerepelnek.

A Harmadik Út ez idáig egyszer, a 2019-es európai parlamenti választásokon mérettette meg magát, és valóban minimális, 0,3 százalékos támogatottságot szerzett. (Pedig az EU-s választásokon általában sikert sikerre halmoznak a fősodortól eltérő pártok, a német viccpárt 2019-ben például rekordmennyiségű szavazatot kapott.) A történelmi tapasztalatok fényében emiatt is számít szokatlannak, hogy ezúttal a német sajtó is elkezdett foglalkozni velük. A minap a Die Zeit közölt hosszas véleménycikket a neonácikról, amelyben a plakátháború margóján azt fejtegették: 

Vajon egy egészséges demokráciában mennyire engedhető meg, hogy politikai pártok gyilkossággal fenyegessenek?

Mint írták, az „Akasszátok a Zöldeket!” szlogent nehezen lehet a német alkotmány által védett „véleménynek” tekinteni. – Bízni kellene a jogállamiságban – írták, azt szorgalmazva, hogy hamarosan országszerte távolítsák el a plakátokat. A Harmadik Út egyébként lényegében 2013-as megalakulása óta a német alkotmányvédelmi hivatal megfigyelése alatt áll.

(Borítókép: „Akasszátok a Zöldeket!” feliratú plakát Bajorországban. Forrás: Tagesschau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.