időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Gál Kinga: Az EP baloldala nem tanult a hibákból

Judi Tamara (Strasbourg MWH)
2021.09.14. 17:53 2021.09.14. 18:10
Gál Kinga: Az EP baloldala nem tanult a hibákból

„Mindannyiunk közös érdeke, hogy Afganisztán ne válhasson újra a nemzetközi terrorizmus melegágyává. Az Afganisztánban kialakult helyzet egy kudarc. Most egy újabb kudarc elkerülése a cél: a 2015-ös migránsválság ugyanis nem ismétlődhet meg” – nyilatkozta Gál Kinga a Magyar Nemzetnek Strasbourgban, miután felszólalt az uniós parlament Afganisztánról szóló vitáján. Ahogy arra a Fidesz EP delegációjának elnöke felhívta a figyelmet, most sokkal nagyobb és sokkal drasztikusabb migrációs hullám körvonalazódhat, amennyiben afgánok milliói indulnak meg Európa felé. – Ezúttal a kontinenst fenyegető biztonsági kockázat is nagyobb lenne. Tömegesen indulnának meg olyanok is, akik nem mennének át a biztonsági ellenőrzésen – hangoztatta Gál Kinga. Hozzátette, ezért a humanitárius segítséget kell a térségbe vinni. A politikus szerint hamisak azok az illúziók, amiket a balliberális EP-képviselők a parlamenti vitában hangoztattak az afgánok tömegével való befogadásának szorgalmazásakor. 

Az elsődleges érdekünk, hogy Törökországgal és a Nyugat-Balkánnal együttműködve segítsük a határok védelmét. Az újabb migrációs hullámot minél messzebb kell tartanunk Európától 

– húzta alá.

Lapunk kérdésére az EP-képviselő elmondta, hogy az Európai Parlament e héten szavazásra kerülő állásfoglalása is várhatóan zömében az emlegetett illúziókat kergeti majd. – Magyarország teljesítette az erkölcsi kötelességét: kihoztuk Afganisztánból a magyar állampolgárokat, NATO-tagországok polgárait és a magyar kontinens munkáját segítő afgánokat is – fogalmazott. Nyomatékosította, a legrosszabb forgatókönyv, ha Európa most millióknak küld felelőtlenül meghívót és szét akarja őket szétosztani. 

 Az Európai Parlamentben 2015-höz hasonlóan továbbra is jelentősek a bevándorláspárti hangok. Ezek erősödni is látszanak 

– hangsúlyozta. Mint mondta, ezzel egy időben a migránsok elosztását sürgető vélemények is jelen vannak. – Az EP baloldala egyszerűen nem tanult a közelmúlt hibáiból – szögezte le.

Gál Kinga szerint a Fidesz delegációjának továbbra is a feladata, hogy az Európai Parlamentben folytassa azon álláspont következetes képviseletét, miszerint a határvédelem elsődleges fontosságú, valamint a segítséget kell elvinni a bajba jutottakhoz. – Nem szabad hagyni, hogy az unió felelőtlen illúziókat tápláljon, mert az nem csak Afganisztánban, hanem az egész térségben is tömegeket ösztönözhet elindulásra – tette hozzá a politikus.