Hogyan készül Angela Merkel a nyugdíjas éveire?

Megélhetési problémái biztosan nem lesznek a leköszönő német kancellárnak.

Mártonffy Attila
2021. 09. 28. 20:12
null
GERMANY-CHINA-ANIMALS-PANDA-DIPLOMACY Fotó: AXEL SCHMIDT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel nem csak a politikához ért felső fokon, otthon van a konyhában is. Kedvence a krumplileves és a szilvás torta, a németek tipikus ételei őszidőben. Ám a kancellárnak egyelőre még nem lesz ideje főzőcskézni: bár a választásokkal véget ért hosszúra nyúlt hivatali ideje, az új kormány megalakításáig ügyvezetőként még tovább dolgozik, előreláthatólag az év végéig.

Kancellársága lejártának közeledtével a sajtó elkezdte firtatni, mit csinál majd nyugdíjas éveiben. Merkel ezekre a kérdésekre általában kitérő válaszokat adott, ám most júliusi washingtoni látogatásakor nem zárkózott el a bővebb válasz elől. Eszerint egy időre szünetet tart, s nem fogad el meghívásokat, igyekszik hozzászokni, hogy eddigi feladatait ezentúl más fogja végezni. – Azt hiszem, nagyon élvezni fogom – idézte a kancellárt a Deutsche Welle német közszolgálati csatorna. Továbbá szabad idejében olyasmit fog csinálni, ami igazán érdekli, s amire az elmúlt tizenhat esztendőben nemigen volt ideje. 

Talán megpróbálok olvasni, s ha már a fáradtságtól lecsukódnak a szemeim, hát szundítok egy kicsit, s majd meglátjuk, mi lesz ébredés után 

– tervezte Merkel a jövőt. Magától adódik azonban a kérdés: képes-e egy olyan személyiség egyik napról a másikra életmódot váltani, aki kora reggeltől késő estig szigorú és feszes napirend szerint él, hatalmas felelősséggel a vállán? – Az ember csak akkor veszi észre, hogy hiányzik valami, ha már nincs meg az a dolog – elmélkedett a kancellár.

A 67 éves Angela Merkelnek mindazonáltal nem kell aggódnia megélhetése miatt nyugdíjas éveiben. 

Kancellárként havi huszonötezer eurót (kilencmillió forintot) keres, s ezen felül tízezret kap parlamenti képviselőségéért. 

S miután megszűnik a „munkaviszonya”, még három hónapig teljes fizetést fog kapni, ezután pedig a felét viheti majd haza legfeljebb 21 hónapon keresztül. Ezután jön a tényleges nyugdíj, amelyet lényegesen befolyásol Merkel meglehetősen hosszú szolgálati ideje. A hivatalos, öt tizedesig menő kalkuláció szerint a kancellárok legalább négy év szolgálat után fizetésük 27,74 százalékára jogosultak, s minden ebben a pozícióban eltöltött év 2,39167 százalékkal növeli a járandóságot egészen a korábbi fizetés 71,75 százalékáig. 

Mindezt figyelembe véve Angela Merkel körülbelül havi tizenötezer euró nyugellátásra számíthat. 

Ehhez még olyan, élethosszig tartó szolgáltatások járulnak, mint a személyi testőr, szolgálati autó sofőrrel, valamint iroda a Bundestag épültében irodamenedzsmenttel, titkárral és két tanácsadóval.

Az sincs kizárva, hogy Merkel – elődeihez hasonlóan – vállal valamilyen nyugalmas állást. Volt kormánytisztviselőként hivatali titkokat ugyan nem adhat ki, de jól el tudna helyezkedni az üzleti életben tanácsadóként, ahol kiválóan kamatoztathatná kiterjedt politikai kapcsolatrendszerét. Például Helmut Schmidt, aki 1982-ben fejezte be kancellári tevékenységét, a Die Zeit hetilap társkiadója lett, valamint beszédeivel is nagy népszerűségre tett szert – igaz, mint azt egy 2012-es interjúban kifejtette, 15 ezer euró alatti gázsiért nem vállalt előadást. Helmut Kohl sem unatkozott nyugdíjas éveiben, politikai és stratégiai tanácsadó céget alapított, s szép pénzeket keresett tanácsadóként és lobbistaként. Gerhard Schröder viszont okozott egy kis fejfájást, amikor 2005-ben elszegődött az orosz Gazprom leányvállalatához, az Északi áramlathoz – a dolog pikantériája, hogy Schröder már kancellárként is kiállt a gázvezeték-építő cég mellett.

Borítókép: Angela Merkel nyugodtabb életre vágyik. Forrás: AXEL SCHMIDT

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.