Kirúgták a tanítónőt, mert nem használta a semleges névmást tanítványára

Egy svéd kistelepülés fiatal tanítónője a közösségi médián mesélte el, hogy keresztény hite miatt hurcolták meg és rúgták ki.

2021. 09. 09. 16:47
Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy svéd kistelepülés fiatal tanítónője a közösségi médián mesélte el, hogy azért hurcolták meg és rúgták ki, mert keresztény hite miatt megtagadta azt, hogy semleges névmással illesse hétéves tanítványát. A szülők nem nyugodtak ebbe bele, az igazgatóság aktív közreműködésével, a teljes tanári kar cinkos hallgatása mellett eltávolították a pedagógust az iskolából.

Úgy tűnik, valósággá vált egy 2017-es, Alternatív matematika című amerikai kisfilmben látható fikció: egy tanárt azért hurcoltak meg és rúgtak ki állásából, mert nem volt hajlandó megalkudni a tények elferdítéséből kreált, ráerőltetni próbált nézetekkel.

A filmbéli esetben a matematikatanárt azért állították pellengérre és távolították el a tantestületből, mert nem fogadta el tanítványa megoldását, hogy 2+2=22, a valóságban pedig azért rúgták ki a tanítónőt, mert többszöri felszólítás után sem használt semleges névmást egy elsőosztályos kisfiú vonatkozásában. A hasonlóság két eset között szembetűnő, mindkét esetben szülői kezdeményezésre, tantestületi bizottság döntése nyomán szűnt meg a pedagógusok munkaviszonya egy olyan esetben, amikor minden józanul gondolkodó ember
azt érzi, ez nem történhet meg.

A valóságos eset egy svéd kistelepülésen, Järnaban történt meg, Stockholmtól 50 km-re, egy Waldorf iskolában. A tavaly frissen elsős osztályt kapott tanítónőhöz, Selma Gamaleldinhez szeptemberben bement az egyik kisfiú szülője és arra kérte, hogy gyermeke kapcsán csak a „hen”, semleges névmást használja, amit a tanítónő visszautasított. Alternatív megoldásként felajánlotta, hogy csak utónevén nevezi majd meg gyermeket, de a szülőnek ez nem tetszett, ragaszkodott a semleges névmáshoz. A szülő azt állította, gyermeke nembináris nemi identitású, ezért ezt figyelembe kell venni, és mivel a
tanítónő ezt nem teszi, az iskola vezetéséhez fordult. A gyermek egyébként nem kérte, hogy így hivatkozzanak rá, és nem beszélt arról, hogy ő valójában nem is kisfiú.

Már maga a semleges névmás is genderkreálmány

A svéd nyelvben az egyesszám harmadik személyű névmás (ő) évszázadokon keresztül csak hím (han) és nőnemű (hon) változatban volt jelen. A semleges névmás (hen) használata egészen újkeletű dolog, gyakorlatilag a gendermozgalom egyre nagyobb befolyásának terméke. Ugyan a semleges hen bevezetését már 1966-ban javasolta egy nyelvész, de csak a kétezres évek elején jelent meg komolyabban. Először a zöldek választási programjában, majd 2012-ben egy mesekönyvben (ismerős, ugye?) használták a hent. Ezt követően a Dagens Nyheter napilap megtiltotta a hen használatát publikációiban, amit élénk vita követett. 2013-ban már a svéd parlamentben is elhangzott ez a névmás, majd 2015-ben győzedelmeskedtek az „esélyegyenlőséget” hirdetők, és a Svéd Tudományos Akadémia felvette a svéd nyelv szavainak listájára.

Megváltoztatták az iskolai házirendet, hogy kirúghassák

A szülői kérés megtagadását követően néhány hónapig csend volt a tanítónő ügyében, de mint kiderült, a háttérben már tárgyalták az esetet. Novemberben először az igazgató próbált hatni a tanítónőre, hogy változtassa meg a hozzáállását, valamint beszéljen a hétéves kisfiúval a kérdésről. A tanítónő véleménye szerint ehhez a kérdéshez még kicsi a gyermek, így nem kívánt vele erről beszélgetni, de azt elmondta, a kisfiú sohasem kérte őt, hogy semleges neműként kezelje. Világossá tette, hímneműként fog a jövőben is a kisfiúra hivatkozni. Újabb két hónap telt el, amikor az iskola vezetése bejelentette a tantestületnek, hogy új házirend lép életbe, amiben benne van, hogy ezentúl olyan névmással kell a gyermekeket illetni, amit a szülő kér. Ezt követően egy öttagú bizottság elé kellett Gamaleldinnek állnia, ahol közölték vele, hogy egy hete van arra, hogy megváltoztassa nézetét.

Megvallotta hitét

Selma Gamaleldin ezután nagyon sokat gondolkozott a kérdésen és beszélt erről környezetével is, sőt két pappal is. Bár a vélemények eltérőek voltak (még az egyik pap is azt javasolta, használja nyugodtan a semleges névmást), ő mégis kitartott eredeti elhatározása mellett. Arra jutott, hogy hívő keresztényként, a Biblia tanítását figyelembe véve nem teheti meg, hogy egy fiút nem fiúnak, egy lányt nem lánynak szólít. Döntését elmondta a bizottságnak is. Ezt követően azonnal felmentették a munkavégzés alól és felmondási idejét sem kellett kitöltenie, sőt tanítványaitól, kollégáitól sem búcsúzhatott el. Ezt látszólag a tantestület nem is bánta, senki sem kereste őt fel, hogy legalább utólag támogatásáról biztosítsa a tanítónőt, de a szülők közül sem állt ki egyetlen egy sem mellette, viszont több agresszív fenyegetés is érte. A pedagógust, aki maga is szülő, nagyon megviselte a boszorkányüldözés, és bár azt javasolták neki, hogy terelje jogi útra az esetet, ezt nem tudta megtenni.

Egészen idén augusztusig emésztette a méltatlan eljárást, amikor is úgy döntött, a nyilvánosság elé áll, mert szerinte ez nem csak róla szól és nem egyedi eset, hanem egy mindinkább elharapódzó őrület megnyilvánulása. Gamaleldin szerint az sem lehetetlen, hogy a közeljövőben, fordított esetben, amikor a gyermeket már valaki megkavart és a szülő próbálja a normalitás talajára visszavinni őt, a hatóságok elvegyék gondviselőitől a kiskorút, a gyermek személyiségi jogaira hivatkozva. A kirúgott tanítónő, aki továbbra is szeretne tanítani, és az említett videóban üldözőiért is imádkozott, valamint elmondta, szeretné elérni, hogy törvény rendelkezzen arról, hogy senkit se lehessen meggyőződése ellenére arra kötelezni, hogy egy gyermeket biológiai nemétől eltérő módon kelljen megszólítani.

A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.