Lapozó: Norvégia ezentúl szezonális influenzaként kezeli a koronavírust

A Brit Munkáspárt szerint helytelen azt állítani, hogy csak a nőknek van méhnyakja · Paparazzi ellen tett feljelentést Emmanuel Macron és felesége · Norvégia ezentúl szezonális influenzaként kezeli a koronavírust · A német Kereszténydemokrata Unió miniszterelnöke úgy véli, el kell ismerni a vereségüket.

Forrás: Mediaworks2021. 09. 27. 13:03
People go about their day near Norway's central bank building in Oslo
NORWAY-ECONOMY/ Fotó: Ints Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brit Munkáspárt szerint helytelen azt állítani, hogy csak a nőknek van méhnyakja

A brit Munkáspárt vezetője, Keir Starmer vasárnap este a BBC televízió vendége volt. Andrew Marr műsorvezető kérdésére, amely szerint vajon transzfób kijelentésnek tekinthető-e az, hogy csak a nőknek van méhnyakja, a Munkáspárt vezetője így válaszolt: „igen, helytelen lenne ezt állítani”.

A szokatlan kérdés-felelet előzménye az, hogy a transzneműek kérdésében a véleményét rendre nyíltan vállaló brit Munkáspárti képviselőnő, Rosie Duffield ismét fenyegetéseket kapott a brit közösségi médiában azért, mert ezúttal azt állította, hogy csak a nőknek van méhnyakja. Amikor a Munkáspárt vezetőjét Marr arról is kérdezte, hogy vajon a baloldali párt megtarthat-e soraiban egy olyan képviselőt, aki szerint csak a nőknek van méhnyakja, Starmer azt válaszolta, hogy „Érett, a transzneműek jogait tiszteletben tartó véleménycserére van szükség, és nem szabad elfelejtenünk, hogy a transzneműek közössége a partszélre vetett és folyamatosan bántalmazott társadalmi csoportok között található” – mondta Starmner.

Forrás: RT

Paparazzi ellen tett feljelentést Emmanuel Macron és felesége

Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron a magánélethez fűződő jog megsértése miatt feljelentést tettek Thibaut Daliphard francia fotós ellen, aki az Elysée-palotával szemben a köztársasági elnöki pár fotóiból szervezett kiállítást, jelentette be a francia Europe 1. A fotókon Emmanuel Macron látható fürdőnadrágban a tengerparton, valamint meztelen felsőtesttel egy jetskin. A felvételek még 2020 nyarán, az elnöki pár nyaralásán készültek.

A kiállítás Franciaország korábbi köztársasági elnökeiről is tartalmaz fényképeket, amelyek szintén a volt elnökök nyári vakációit örökítik meg. Daliphard nem ismeretlen az elnöki házaspár előtt: a fotóst 2017-ben azzal vádolták meg, hogy betört az elnöki pár lakásába – amíg azok Marseille-ben nyaraltak –, hogy a Macron házaspár távollétében fotókat készítsen a magánéletükről.

Forrás: Europe 1

Norvégia ezentúl szezonális influenzaként kezeli a koronavírust

A norvég kormány szombat délután, 562 nap után az összes, a pandémia miatt hozott korlátozást feloldotta. Már aznap este hatalmas tömegek özönlötték el Oslo utcáit és sokan próbáltak bejutni a szórakozóhelyekre. A bejelentés sok üzemeltetőt váratlanul ért, ugyanakkor a miniszterelnök azt mondta, a szakemberek szerint teljesen vissza lehet térni a járvány előtti élethez, ezért butaság lett volna tovább várni. Erna Solberg hozzátette, továbbra is elővigyázatosnak kell lenni és teszteltetni, ha valaki nem érzi jól magát. 

A Norvég Népegészségügyi Hivatal (FHI) azt jelentette be nemrég, hogy olyan fázisába került a járvány, hogy a Covid–19-et a légúti megbetegedések egyikének kell tekinteni, szezonális variációkkal. Geir Bukholm, a hivatal helyettes vezetője azt nyilatkozta, hogy a veszélyeztetettek túlnyomó többsége védett, a kórházak terhelése alacsony, és az oltottak, akik megfertőződnek, enyhe megfázásos tünetekkel átvészelik a betegséget. A szakember hozzátette, a pandémiának még nincs vége, mert az alacsony átoltottságú országokban tovább tombol a járvány.

Forrás: VG

A német Kereszténydemokrata Unió miniszterelnöke úgy véli, el kell ismerni a vereségüket

„Egyértelmű a polgárok hangulatváltozása a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) szemben. Ezt el kell ismerni. Politikai földrengés történt” – mondta Michael Kretschmer, Szászország CDU-s miniszterelnöke a szász közrádió hétfő reggeli műsorában. A kritikát a német sajtó több helyen is idézte. A politikus szerint a CDU vezetésének is el kell ismernie a vereséget, és nem egyértelmű, hogy Armin Laschetnek, a keresztény uniópártok kancellárjelöltjének van-e kormányalakítási megbízása. Emlékezetes, hogy Laschet már az eredmények ismeretében is magának követelte a berlini kormányrudat. Michael Kretschmer a bevándorlásellenes AfD szászországi sikerét is a CDU szövetségi szinten elkövetett hibáinak számlájára írja. Mint fogalmazott, ez kiváltképp a koronavírus elleni intézkedéseknél volt így: a szász vezetés az óvodák és az iskolák bezárását is ellenezte, a szövetségi szintű döntések ezt a „polgárközelibb” hozzáállást azonban felülírták.

Forrás: SPIEGEL

(A borítókép illusztráció Oslo belvárosáról. Fotó: Ints Kalnins)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.