Más elképzeléseik vannak a királycsinálóknak a koalícióról

A németországi Zöldek és az FDP még a kormány összetételében sem tudnak megegyezni.

2021. 09. 30. 13:32
HABECK, Robert; BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2021. szeptember 27. Annalena Baerbock, a nmet Zldek trselnke, kancellrjelltje (j) s Robert Habeck trselnk sajttjkoztatjuk kezdetn Berlinben 2021. szeptember 27-n, egy nappal a nmet szvetsgi parlamenti vlasztsok utn. A Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) a szavazatok 25,7 szzalkt gyjttte ssze, a Keresztnydemokrata Uni (CDU) s a Keresztnyszocilis Uni (CSU) szvetsge 24,1 szzalkot szerzett, a Zldek harmincves trtnetk legjobb vlasztsi eredmnyvel, 14,8 szzalkkal a harmadik helyen vgzett. MTI/EPA/Pool/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi Zöldek és a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetői szerdán, a közösségi médiába feltöltött közös fényképükkel ugyan azt sugallták, hogy ők a királycsinálók, akik Németország következő kormánykoalíciójáról döntenek, a legfontosabb kérdésben nem tudnak közös nevezőre jutni.

A Zöldek ugyanis a szociáldemokraták (SPD), az FDP pedig a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének vezetésével alkotna hárompárti koalíciót 

– annak ellenére, hogy éppen a liberálisok hiúsították meg legutóbb ezt a kísérletet.

– 2017-nek nem szabad megismétlődnie 

– utalt Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke arra, hogy Németország előző parlamenti választása után már majdnem létrejött a Jamaika-koalíció, vagyis az uniópártok, a Zöldek és az FDP szövetsége. A liberálisok azonban harmadik keréknek érezték magukat, és felálltak a tárgyalóasztaltól, utat nyitva a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták nagykoalíciójának.

– A választási eredmény egyértelmű felhatalmazás a megújulásra 

– hangoztatta Annalena Baerbock, hozzátéve: az SPD nyerte meg a parlamenti választást.

Volker Wissing, az FDP főtitkára ezzel szemben világossá tette, hogy a CDU/CSU-val képzelik el az együttműködést.

– Továbbra is ez a preferenciánk – nyomatékosította a főtitkár.

A pártok ugyanakkor abban egyetértettek: az SPD-vel és az uniópártokkal is megbeszéléseket folytatnak a lehetséges koalíciós tárgyalások megkezdése előtt. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára bejelentette: vasárnap délelőtt az FDP, este pedig a Zöldek küldöttségét fogadják. A szociáldemokraták tárgyalódelegációját Olaf Scholz kancellárjelölt, a négy ciklus után a politikából visszavonuló Angela Merkel kormányának pénzügyminisztere vezeti.

Azzal kapcsolatban, hogy az SPD az eddigi koalíciós partnerrel, a CDU/CSU-pártszövetségével is alakíthatna parlamenti többségre támaszkodó kormányt, a főtitkár hangsúlyozta, hogy nincs B terv, az uniópártokkal nem tárgyalnak. Lars Klingbeil hozzátette: a szociáldemokratákat nem zavarja, hogy a liberálisok először nem velük, hanem a CDU/CSU-val tárgyalnak már szombaton – számolt be róla az MTI.

– Nem az a lényeg, hogy mely politikai erő kezd elsőként tárgyalni, hanem az, hogy melyik hoz tető alá egy koalíciós szerződést 

– mondta.

Armin Laschet, a CDU kancellárjelöltje ugyanis már szintén megkörnyékezte a két kisebb, ellenzéki pártot. Levelében hangsúlyozta, hogy ugyan az SPD lett az első számú tényező a Bundestagban, egyetlen politikai erő sem szerzett a választóktól egyedüli, kizárólagos kormányalakítási felhatalmazást. 

A kereszténydemokraták egyébként nem zárnák ki azt sem, hogy folytassák a 2013-ban megkezdett közös kormányzást az SPD-vel, annak ellenére, hogy most a CDU/CSU lenne a kisebbik koalíciós partner. 

A választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékával győzött, míg a CDU/CSU története leggyengébb teljesítményével csupán 24,1 százalékot szerzett.

Borítókép: Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke, kancellárjelöltje és Robert Habeck társelnök. MTI/EPA/Pool/Filip Singer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.