időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Mexikóban többé nem bűncselekmény az abortusz

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.08. 08:43 2021.09.08. 08:55
Mexikóban többé nem bűncselekmény az abortusz

Alkotmányellenesnek minősítette kedden a mexikói legfelsőbb bíróság az abortusz teljes tilalmáról szóló jogszabályt. A testület által egyhangúlag meghozott döntés kimondja, hogy a magzat védelme mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a nők jogait sem. A keddi ítélet az észak-mexikói Coahuila állam korábbi, a terhességmegszakítást teljesen betiltó jogszabályát bírálja felül, a döntést pedig nőjogi szervezetek máris nagy győzelemnek nevezték. Arturo Zaldívar, a legfelsőbb bíróság elnöke szintén úgy vélte, az ítélet előrelépés a nők számára, és közülük is a leginkább legkiszolgáltatottabbaknak.

Mexikóban korábban nők százai ellen emeltek vádat terhességmegszakítás gyanúja miatt, a vádlottak közül pedig sokan börtönbe kerültek. Az ő büntetésüket a mostani döntés értelmében el kell engedni. A latin-amerikai ország 31 államából mind ez idáig csak négyben, illetve Mexikóvárosban engedélyezték az abortuszt, a terhesség tizenkettedik hetéig. Az ítélet értelmében a 126 milliós Mexikóban – amely a világ második legnagyobb római katolikus többségű országa – az abortusz többé nem számít bűncselekménynek a terhesség korai szakaszában, nemi erőszak esetén, valamint akkor, ha a nő egészsége veszélyben van vagy a magzat valószínűsíthetően fogyatékosságban szenved. A bírósági döntés ugyanakkor nem határozza meg, mit értenek a terhesség korai szakasza alatt, amelyet így az államok a saját hatáskörükön belül dönthetnek el.

Borítókép: Az abortusz legalizálását követelő tiltakozás Puebla városában 2020. december 5-én
Fotó: EPA/Hilda Rios

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.