időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Nőkkel bővítenék a Szentatyát védelmező Svájci Gárdát

Koren-Karczub Tímea
2021.09.13. 06:03 2021.09.13. 08:50
Nőkkel bővítenék a Szentatyát védelmező Svájci Gárdát

A Vatikánt őrző Svájci Gárda új laktanyáját úgy tervezték meg, hogy nők is beköltözhessenek majd, noha egyelőre csak férfiak szolgálhatnak a pápa testőrségében. Ahhoz, hogy női tagokat is toborozhassanak a katonai alakulatba, a Szentatya beleegyezése szükséges.

A gárda finanszírozásáért felelős alapítvány elnöke, Ruth Metzler-Arnold elmondta, a nők felvétele segítség lenne, hiszen a 135 fős hadtest létszámának fenntartásához évente 30-35 új embert kell találniuk.

– Ha engedélyeznék a női gárdistákat, megemelkedne a lehetséges újoncok száma, akik közül válogathatnánk

– magyarázta Ruth Metzler-Arnold.

Nem is csoda, hogy a gárda módosítaná a toborzáshoz szükséges feltételeket, hiszen jelenleg igen szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak, aki a katolikus egyházfő védelmét szeretné szolgálni. A Svájci Gárda honlapján az áll: 

a toborzási feltételek közé tartozik a svájci állampolgárság, a 19 és 30 év közötti életkor, a legalább 174 centiméteres testmagasság, illetve hogy a jelentkező nőtlen és a vallását gyakorló katolikus férfi legyen. Mindemellett alapkövetelmény az is, hogy a svájci hadseregben kiváló érdemeket szerzett személy legalább 26 hónapra elkötelezze magát a Svájci Gárda szolgálatában. 

A női gárdisták befogadására is alkalmas kaszárnya megépítését 2027. május 6-ra tűzték ki, minden évben ezen a napon iktatják be ugyanis az újoncokat. A dátummal arra emlékeznek, hogy 1527. május 6-án 147 gárdista adta az életet VII. Kelemen pápa védelméért Róma kifosztása során.

A svájci gárdisták a mai napig feláldoznák az életüket azért, hogy vészhelyzetben megmentsék a pápát. Kiképzésük során elsajátítják a halálos fegyverek használatát is, ám nemcsak a lőfegyvereket tanulják meg kezelni, hanem a napjainkban hagyományosnak nem nevezhető kardot és alabárdot is – megőrizve ezzel a Svájci Gárda több száz éves múltját. A katonai alakulat 1506 óta áll a Szentszék szolgálatában: mintegy ötszáz évvel ezelőtt II. Gyula pápa arra kérte a svájci hadsereget, küldjenek ötszáz katonát a katolikus egyház védelmére, hiszen a legjobb harcosoknak számító svájci zsoldosoktól Európa-szerte rettegtek a csatatereken.

– Az életem elképzelhetetlen lenne a svájci gárdisták nélkül. Éjjel-nappal a közelemben vannak. Professzionalizmusuk, fegyelmük, diszkréciójuk és barátságos viselkedésük nagy hálával tölt el

– fejezte ki érzéseit Ferenc pápa a vatikáni testőrséggel kapcsolatban.

A gárdisták vasárnapi budapesti útjára is elkísérték a katolikus egyházfőt – aki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálta hazánkban –, hiszen a testőrség feladatai közé tartozik, hogy a pápát a külföldi látogatásai során is oltalmazza. 

Ilyenkor azonban a díszes, feltűnően színes ruhájukat – amelyet a Vatikán kapui előtt láthatunk rajtuk – az amerikai titkosszolgálatéhoz hasonló fekete öltözetre cserélik.

Borítókép: Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezik a Hősök terére 2021. szeptember 12-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.