Szabadon engedték a volt katalán elnököt

A bíró szerint Carles Puigdemont letartóztatása, amikor Olaszországba lépett, jogszerű volt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 25. 9:26
Junts per Catalunya (JxCat)'s rally in Girona
Videókonferencián üzen haza híveinek Carles Puigdemont Fotó: MTI/EPA/David Borrat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szardíniai bíró feltétel nélkül szabadon engedte Carles Puigdemont volt katalán vezetőt, miután csütörtökön a helyi rendőrség egy Spanyolország által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vette.

 A bíró döntése azt jelenti, hogy 

Puigdemont szabadon elhagyhatja Olaszországot. Az első jelentések szerint Szardínián kellett volna maradnia, amíg a bíróság döntést nem hoz a kiadatásáról.

A következő tárgyalási időpontot október 4-re tűzték ki, amikor a bíróság megvizsgálja, hogy miképpen járjon el a Spanyolország által kiadott európai elfogatóparancs ügyében. A bíró, Plinia Azzena azután rendelte el Puigdemont szabadon bocsátását, miután az ügyészség egyetértett azzal, hogy nem jelent sem menekülési, sem biztonsági kockázatot, bár hangsúlyozta, hogy Puigdemont letartóztatása, amikor Olaszországba lépett, jogszerű volt.

A katalán szeparatista és európai parlamenti képviselő megpróbálja elkerülni a kiadatását Spanyolországnak, ahol lázadás vádjával kell bíróság elé állnia a katalán függetlenségről szóló 2017-es illegális népszavazás megtartásában játszott szerepe miatt.

 A döntés arról, hogy kiadják-e Puigdemontot, most az olaszországi Sassari városának fellebbviteli bíróságán múlik.

Spanyolország a betiltott katalán függetlenségi népszavazással kapcsolatos bűncselekményekkel vádolja Puigdemontot, amelynek megszervezésében 2017 októberében segédkezett, és amely hatalmas győzelmet hozott a Spanyolországtól való függetlenséget szorgalmazóknak, és megbotránkoztatta a madridi kormányt. Ezt követően Madrid Katalóniát közvetlen joghatósága alá helyezte. A népszavazást törvénytelennek nyilvánították, és vádat emeltek a szervezők ellen, akiknek többségét gyorsan letartóztatták. Puigdemont azonban kikerült a spanyol igazságszolgáltatás keze alól, és Franciaországba menekült, mielőtt továbbutazott volna Belgiumba.

A volt katalán elnök csütörtökön Szardíniára utazott, hogy pénteken találkozzon független helyi politikusokkal, de megérkezése után azonnal őrizetbe vették. Az Európai Parlament tagjaként Puigdemontot technikailag mentelmi jog illeti meg. Az Európai Parlament azonban feloldotta mentelmi jogát, a luxembourgi Európai Bíróság (EB) pedig elutasította ideiglenes jogvédelem iránti kérelmét. Az ügyben hamarosan végleges döntés várható. A bíróság legutóbbi határozatában egyértelművé tette, hogy Puigdemontot nem lehet őrizetbe venni vagy kiadni, amíg a mentelmi joggal kapcsolatos jogvita véglegesen nem rendeződik.

Fulco Lanchester, a római La Sapienza Egyetem olasz professzora és alkotmányjogi szakértője feltételezi, hogy Puigdemont szándékosan vállalta a letartóztatás kockázatát. Szerinte nehéz elhinni, hogy valaki, akit nemzetközi elfogatóparancs alapján köröznek, és nem rendelkezik mentelmi joggal, nem szándékosan idézett elő ilyen őrizetbevételt.

Véleményem szerint ez egy szándékos akció volt, hogy felhívja a figyelmet az ügyére. Kiszámított kockázatot vállalt, hogy nyilvánosságot keressen

– mondta a professzor a dpa német hírügynökségnek.

Borítókép: A volt katalán regionális elnök, Carles Puigdemont (a képernyőn), 2019 májusában, Brüsszelben részt vesz egy videókonferencián

Fotó: EPA/David Borrat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.