A brüsszeli ételfutárok többsége illegális, iratokkal nem rendelkező migráns

A fővárosi biciklis ételfutárok nagy része illegális bevándorló, írta az egyik belga lap egy felmérésre hivatkozva. Az egyik érintett cég azonban azt állítja, hogy a cikkben szereplő állításokra nincs semmiféle bizonyíték – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2021. 10. 14. 16:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő eredménye lett annak a felmérésnek, amelyet a belga Le Soir nevű lap készített többtucatnyi kerékpáros ételfutárral, akik a fővárosban dolgoznak. A megkérdezett 18 és 30 év közötti fiatalok többsége arról számolt be a lapnak, hogy papírokkal nem rendelkező bevándorlók. A megkérdezett futárok közül sokan – elmondásuk alapján – Észak- és Nyugat-Afrikából származnak, de vannak köztük dél-amerikai, pakisztáni, szíriai és afgán állampolgárok is. A lap arról is beszámolt, hogy a futárok nagy része nem beszél sem franciául, sem angolul, sem hollandul, és rendkívül rossz munkakörülményekre panaszkodtak.

Az iratokkal nem rendelkező illegális migránsok sok esetben hamis Uber Eats vagy Deliveroo fiókokat használnak.

A lap úgy tudja, hogy ezeknek a hamisított profiloknak nagyon nagy keletje van az interneten, ezt azonban tagadta a Deliveroo nevű cég, akik kifogásolták, hogy a lap egy futár által elmondottakat tényként közölte, amelyet semmiféle bizonyítékkal nem támasztottak alá. A Deliveroo leszögezte, hogy a vállalat zéró toleranciát hirdetett mindenféle illegális tevékenységgel szemben, amihez tartják is magukat, hozzátéve, hogy azonnal munkaszerződést bontanának, ha kiderülne valamelyik futárukról, hogy nem rendelkezik a Belgiumban való munkavégzéshez szükséges dokumentumokkal. A cég arról is beszámolt, hogy idáig nagyon kevés konkrét bejelentést kaptak a cikkben említett illegális tevékenységekről, és minden esetben megtették a megfelelő intézkedéseket és együttműködtek a rendőrséggel.

A Deliveroo szóvivőjének elmondása alapján a cég azon dolgozik, hogy egy arcfelismerő alkalmazással ellenőrizhesse a futárait. 

A másik vállalat, az Uber Eats szintén ilyen módon ellenőrzi a munkatársait, a dolgozóknak szelfit kell készíteniük munka közben, és abban az esetben, hogy ha nem egyezik az általuk beküldött kép a rendszerben lévővel, azonnal felfüggesztik a futár fiókját, amit végleg megszüntetnek, ha a csalás bebizonyosodik.

A probléma azonban nem csak Belgiumban van jelen, a La Dépêche nevű lap áprilisban számolt be róla, hogy a Toulouse-ban dolgozó ételfutárok 30-40 százaléka illegális migráns, akik a fent említett módszerhez hasonló módon, hamis fiókkal dolgoznak a megélhetésért. A lapnak nyilatkozott Younès, egy 25 éves szudáni állampolgárságú, menedékkérő fiatalember, aki azt is elárulta, hogy a fiók tulajdonosának adja a futárkodással szerzett bevétele 50 százalékát, elmondása alapján ez a bevett szokás.

Borítókép: PEXELS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.