Blinken óva intette Kínát az egyoldalú lépésektől

Washington ellenzi a status quo Peking általi megváltoztatást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 31. 12:45
BLINKEN, Antony
Brüsszel, 2021. március 24. Antony Blinken amerikai külügyminszter sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után Brüsszelben 2021. március 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai kollégájával, Vang Jivel (Wang Yi) találkozott vasárnap Rómában a G20 csúcstalálkozón Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki óva intette a kínai felet az egyoldalú lépésektől, amelyek növelik a feszültséget a Tajvani-szorosban – közölte egy amerikai külügyi illetékes.

A találkozót őszintének, konstruktívnak és hasznosnak nevezte a nyilatkozó, mondván, Blinken nyilvánvalóvá tette az Egyesült Államok aggodalmait és hangsúlyozta, hogy

Washington ellenzi a status quo minden egyoldalú megváltoztatást Peking által.

Közölte a kínai féllel, hogy az Egyesült Államok felelősségteljesen akar egy erős versenyszellemű viszonyt folytatni a világ két legnagyobb gazdasága között. Egyik célja, hogy nyílt kommunikációt folytasson Kínával és létrehozzanak egy virtuális találkozót még ebben az évben Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök között.

Blinken közölte, hogy Peking minapi lépései növelték a feszültséget Tajvannal kapcsolatban, és megerősítette, hogy

az Egyesült Államok folytatni akarja az egy Kína politikáját, amely elismeri ugyan Pekinget, de lehetőséget teremt informális kapcsolatokra és védelmi viszonyra Tajpejjel.

Október elején a kínai légierő összesen 149 harci gépe hatolt a tajvani légtérbe, naponta megdöntve az egyszerre a sziget légvédelmi zónájába repülő kínai harci gépek rekordját. Az akciók kezdete egybeesett a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának október 1-jére eső évfordulójával.

Peking a feszültségek közelmúltbeli kiéleződését részben a tajvani politikusok külföldi erőkkel folytatott összejátszásának tulajdonította.

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált az után, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást gyakorol Tajvanra, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.