Elkezdődött a G20-csúcstalálkozó Rómában + galéria

A klímaváltozás és a koronavírus-járvány is terítékre került a vezetők tanácskozásán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 30. 13:10
DRAGHI, Mario
Rma, 2021. oktber 30. Csoportkp a 19 legnagyobb fejlett s feltrekv gazdasgot, valamint az Eurpai Unit tmrt csoport ktnapos cscstallkozjnak rsztvevirl Rmban az esemny els napjn, 2021. oktber 30-n. Els sorban kzpen Mario Draghi olasz miniszterelnk. MTI/EPA/Pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rómában szombaton megkezdődött a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot – Argentínát, Ausztráliát, Brazíliát, Dél-Afrikát, Dél-Koreát, az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Indiát, Indonéziát, Japánt, Kanadát, Kínát, Mexikót, Németországot, Olaszországot, Oroszországot, Szaúd-Arábiát és Törökországot –, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport kétnapos csúcstalálkozója.

António Guterres ENSZ-főtitkár az esemény előestéjén újságíróknak nyilatkozva azt mondta: reméli, hogy a kétnapos csúcs segít felülemelkedni az országok közötti veszélyes szintű bizalmatlanságon, elkerülendő a klímakatasztrófát, valamint annak érdekében, hogy betemessék az erkölcstelen szakadékot a koronavírus elleni védőoltások globális elosztásának és a járvány utáni segélyezésnek a vonatkozásában. Az ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott: nem túl bizalomkeltőek azok a nemrég felülvizsgált vállalások, amelyeket egyes G20-tagállamok tettek a klímaváltozás elleni fellépés jegyében.

A G20-csúcs miatt Rómába érkező számos vezető, köztük Joe Biden amerikai elnök a csúcstalálkozó végét követően Skóciába megy tovább, hogy részt vegyen a vasárnap kezdődő glasgow-i ENSZ-klímakonferencián (COP26). – A G20-csoport vezetői a hét végi római csúcstalálkozón megerősítik, hogy sürgős lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot – derült ki a G20-ak zárónyilatkozat-tervezetéből, amelybe a Reuters globális hírügynökség csütörtökön betekintést nyert.

A dokumentum továbbá említést tesz arról is, hogy a G20-ak elkötelezettek a nyílt, tisztességes és szabályokon alapuló világkereskedelem mellett, amelyre a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés miatt van szükség. Az országcsoport ezért a gazdasági protekcionizmus ellen és a multilaterális kereskedelmi együttműködés mellett emel szót a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjával, illetve szerepének erősítésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.