Európa Tanács: Bajok vannak a holland jogállamisággal

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló csoportja, a Velencei Bizottság nagyon kemény jogállamisági kritikát fogalmazott meg Hágával szemben egy kedden ismertetett jelentés szerint. Pedig Mark Rutte miniszterelnök a magyar kormány egyik leghangosabb európai kritikusa, ha jogállamisági ügyekről van szó.

Mediaworks Hírcentrum, Brüsszel
2021. 10. 12. 12:21
Dutch parliament discusses coronavirus relief measures
NETHERLANDS PANDEMIC COVID19 CORONAVIRUS PARLIAMENT Fotó: BART MAAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítésre szorul a parlamenti kontroll, a jogalkotásban és a törvények végrehajtásában pedig reformokra van szükség, csak így kerülhető el az újabb juttatási botrány

– erre e következtetésre jutott az Európa Tanács (ET), miután a holland családtámogatási botrányt vizsgálta. Az ügyről lapunk is írt: év elején derült ki, hogy a Mark Rutte vezette kormány közreműködésével 2013 és 2019 között huszonhatezer holland szülőtől vonták meg tévesen a gyermekgondozási támogatást, sokukat ellehetetlenítve anyagilag. A liberális miniszterelnök még januárban lemondott a botrány miatt, majd pártjával megnyerte a márciusi választásokat, de a koalíciós tárgyalások összetettsége miatt azóta is ügyvivő kormányt vezet. 

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló csoportja, a Velencei Bizottság most nagyon kemény jogállamisági kritikát fogalmazott meg Hága ellen, a jelentést a holland sajtó szemlézte kedden. Az RTL Nieuws által látott dokumentum szerint 

Hollandiában a politikai és hivatali kultúra sérült, kulcsfontosságú információkat hallgattak el a közvélemény elől. A Velencei Bizottság a jelentésében kifogásolja azt is, hogy a gyermekgondozási botrányban a kormánnyal szemben kritikus képviselőket elnyomták. 

A holland kereszténydemokrata Pieter Omtzigt esetéről írtunk: az ügy kivizsgálását sürgető politikust egy kiszivárogtatott feljegyzés szerint maga Mark Rutte akarta elmozdítani. Mivel ezt a kormányfő a nyilvánosságnak tagadta, még márciusban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene.

– Elfogadhatónak és a normalitás részének kell tekinteni, hogy a kormánykoalícióban részt vevő pártok képviselői is a parlamentet mint intézményt képviselik. A parlamenti ellenőrzésben való részvétel nem hűtlenség – idézte a holland sajtó a dokumentum megállapításait. Megjegyzik azt is, hogy az új törvények megalkotásakor Hágának alaposabbnak kell lennie, és a jövőben jó előre fel kell térképeznie a polgároknak nyújtott biztonsági garanciákat. A jelentés bírálja a holland alkotmány 120. cikkelyét is, ami véleményük szerint ellehetetleníti a normakontrollt, az alkotmányellenes jogelemek bírói felülvizsgálatát. Sajtóinformációik szerint a Velencei Bizottság a héten jogállamisági természetű ajánlásokat is tesz Hollandiának. 

 

Az RTL Nieuws portál egyébként megjegyezte azt is, hogy Hágában kiemelt figyelem övezi a jelentést. Annál is inkább, mert Hollandia előszeretettel él jogállamisági kritikával olyan államokkal szemben, mint Málta, Lengyelország és Magyarország. Mark Rutte miniszterelnök a magyar kormány egyik leghangosabb európai kritikusa, ha jogállamisági ügyekről van szó. Az EU bíróságán pedig jelenleg is tart az uniós jogállamisági rendelet miatti per, ahol Hollandia is beavatkozó félként támogatja az uniós intézmények álláspontját a magyar és lengyel keresettel szemben. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.