Közbiztonsági Minisztériumot állítana fel Michel Barnier

A kampányversenyben lévő francia konzervatív jelölteknek a bűnözés visszaszorítása az egyik fő ígéretük.

2021. 10. 07. 18:40
null
FRANCE-POLITICS-LR Fotó: PASCAL GUYOT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közbiztonsági Minisztérium létrehozását javasolja Michel Barnier, ha megválasztják francia elnöknek 

– derült ki a Le Figaro című konzervatív napilapnak adott nyilatkozatából. A jobboldali republikánus elnökjelölt-aspiráns úgy fogalmazott: egyetlen személy vagy egyetlen csoport sem hivatkozhat származására vagy vallására, hogy mentességet kapjon a büntetés alól. A francia politikus az interjúban arra is figyelmeztetett: ki kell állni a radikális iszlám ellen, és ki kell utasítani minden olyan külföldit, aki komoly veszélyt jelent a közrendre.

Nem véletlen, hogy a közbiztonság az egyik elsődleges témája a francia elnökválasztásnak,

 a nemzetközi sajtó attól hangos, hogy Marseille-ben már szinte háborús állapotok uralkodnak, bizonyos városrészeket teljesen az irányításuk alatt tartanak a drogdílerek. 

A második legnagyobb francia településen annak ellenére romlanak folyamatosan a közbiztonsági állapotok, hogy Emmanuel Macron államfő szeptember elején a városban tett látogatása során ígéretet tett arra, hogy nagyszabású beruházásokkal és a rendőrség létszámának növelésével igyekeznek helyreállítani a közbiztonságot. 

Hogy a jobboldali elnökjelölt-aspiránsok a napokban a közbiztonságot tűzték kampányuk zászlajára, az annak is betudható, hogy két napja a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint a jelöltségét egyelőre még lebegtető, párton kívüli jobboldali publicista, a bevándorlásról, az iszlámról és a nemzeti identitásról vallott radikális elveiről ismert Éric Zemmour maga mögé utasította Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés jelöltjét, aki egyébként minden felmérésben visszacsúszott a 15-16 százalékos támogatottsági szintre. Hírügynökségi jelentések szerint a felmérés arra is rámutatott, hogy a publicista egyszerre tud szavazatokat elhódítani Le Pen párjától, valamint a konzervatív táborból is, amelynek valamennyi jelöltjét maga mögé utasítja. Amennyiben a jobboldali Köztársaságiak a pártkongresszusukon Xavier Bertrand-t jelölik államfőnek, ő 13 százalékra számíthat Éric Zemmourral szemben, Valérie Pécresse 11, míg Michel Barnier csak hét százalékot érne el az első fordulóban. 

Valérie Pécresse a közvélemény-kutatásra reagálva úgy fogalmazott: a választásokon az emberek úgyis a hiteles programokra és politikusokra szavaznak majd. A bevándorlással kapcsolatban kijelentette, hogy 

ellenőrzött módon kellene kezelni a migrációt, úgy, mint a kanadaiak, és nem olyan ellenőrizetlen módon, ahogy jelenleg Emmanuel Macron.

Borítókép: A francia jobboldali elnökjelölt-aspiráns, Michel Barnier a republikánus képviselők parlamenti napján beszél a dél -franciaországi Nîmesben, 2021 szeptember 9-én Fotó: Pascal Guyot/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.