Meghaladta az ötmilliót a Covid-áldozatok száma a világban

A szakértők az oltások fontosságát és hatékonyságát hangsúlyozzák.

2021. 10. 30. 12:43
Kramatorszk, 2021. október 28. Koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a kelet-ukrajnai Kramatorszk egyik kórházában 2021. október 18-án. Ukrajnában 2021. október 27-én 26 071-gyel 2 851 804-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A növekmény az eddigi legmagasabb a járvány tavaly márciusi kitörése óta. Az elhunytak száma 576-tal 66 204-re emelkedett. A Worldometer statisztikai honlap szerint Ukrajna a napi elhunytak számát tekintve Európában a második, a világ országai között pedig a negyedik helyen áll. MTI/AP/UNICEF/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka Forrás: MTI/AP/UNICEF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ a koronavírus-járványban, szombat reggelre már az ötmilliót is meghaladta az áldozatok száma, noha a járványnak még koránt sincs vége. Szakértők azonban szkeptikusak a statisztikai adatokat illetően, ugyanis ezek csak a megerősített eseteket foglalják magukba és országonként különböznek a megbetegedések bejelentésére vonatkozó szabályok. Szintén eltérés van annak tekintetében, hogy az egyes egészségügyi hatóságok beleszámolják-e azokat az elhunytakat, akik a koronavírus szövődményei miatt vesztették életüket.

Elképzelhető, hogy az áldozatok száma kétszerese a jelenleginek, noha az ötmillió önmagában is megdöbbentő szám

– magyarázta Amber D’Souza, a Johns Hopkins Egyetem virológus professzora.

A járvány kezdete óta a legtöbb áldozatot az Egyesült Államok (766 ezer), Brazília (608 ezer) és India (458 ezer) jelentette, lakosságarányosan azonban Peru vezeti a sort, majd következik Bosznia-Hercegovina és Bulgária.

Világszerte már 247 millió embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést a járvány kitörése óta. A hivatalos adatok szerint a Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje (46,8 millió), a második a sorban India (34,3 millió), a harmadik Brazília (21,8 millió).

Noha a vakcinák használata mindenkiben felkeltette a reményt, hogy az oltásokkal véget fog érni a járvány, az oltottak aránya továbbra is alacsony. A világ összlakosságának 38 százaléka van teljes körűen beoltva, noha a nyájimmunitás kialakításához szakértők szerint legalább 70-80 százalékos arányt kellene elérni. A kontinensek közül Európa áll az élen 55 százalékos beoltottsági aránnyal, míg Afrikában mindössze az emberek 5,7 százaléka kapta meg a vakcinát.

A vírus célja a túlélés. Ha nem oltunk be mindenkit, a járvány soha nem ér véget és egyre több változata jelenik meg

– hangsúlyozta a vakcinák fontosságát Rebecca Martin, az amerikai Emory Egyetem egészségügyi tanintézetének vezetője, aki szerint az olyan közegészségügyi intézkedések, mint például a kötelező maszkviselés kulcsszerepet töltenek be a járvány elleni küzdelemben.

A koronavírus elleni oltás harmadik adagjára váró emberek egy pekingi oltóközpont előtt 2021. október 23-án. Fotó: MTI/EPA/Vu Hong 

A kutatók továbbra is keresik a válaszokat arra a kérdésre, hogy egyes régiókban, például a szubszaharai Afrikában miért haltak meg viszonylag kevesebben. Rebecca Martin azzal magyarázza a jelenséget, hogy sok afrikai országban fiatalabb a lakosság, közrejátszik a melegebb éghajlat is, valamint annak is szerepe lehet, hogy a korábbi járványhullámok miatt az ottani lakosság szervezete ellenállóbb lett. A szakértő azonban hangsúlyozta, nem tartja kizártnak, hogy a helyi hatóságok nem jelentenek minden elhunytat, vagy hogy nem mindenkinél diagnosztizálják a vírust.

Egyáltalán nem vagyunk még a célegyenesben. Ahhoz, hogy lássuk a járvány végét, erősen növelni kell az oltottak arányát, bővíteni kell az egészségügyi kapacitásokat és szigorítani kell az alapvető közegészségügyi intézkedéseken is

– szögezte le nemrég Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális vezetője. A szervezet szerint a koronavírus-járvány egyik súlyos következménye, hogy a tuberkulózis, a malária, a kanyaró és az ebola egyre nagyobb teret hódítanak, miután világszerte mindenki a Covid legyőzését helyezte előtérbe.

Milliók halálára emlékezünk

Az elmúlt időszakban világszerte állítottak fel emlékműveket az emberek, hogy tisztelegjenek a koronavírus-járvány elhunytjai előtt. Az amerikai fővárosban, Washingtonban mintegy 650 ezer fehér zászlót tűztek a földbe a National Mall nemzeti parkban, amely már több emlékműnek is otthont ad. Brazília fővárosában szintén több ezer fehér zászlót helyeztek el a kongresszus épülete elé az áldozatok családtagjai. Londonban a Temze mentén emlékfalat húztak fel, amelyet azóta már rengeteg színes szív díszít, benne az elhunyt családtagok és rokonok neveivel. A Dél-afrikai Köztársaság egyik templomának kerítésén pedig fehér és kék színű szalagokkal emlékeznek a több mint 89 ezer áldozatra. Oroszország második legnagyobb városában, Szentpéterváron a Szomorú angyal névre keresztelt bronzszobrot állították fel egy orvosi egyetem előtt, hogy a koronavírusban elhunyt orvosok és egészségügyi dolgozók előtt tisztelegjenek. Az emlékmű alkotója, Roman Susztrov 2020 májusában halt bele a vírusba.

Borítókép: 2021. október 28. Koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a kelet-ukrajnai Kramatorszk egyik kórházában 2021. október 18-án. Fotó: MTI/AP/UNICEF/Jevhen Maloletka

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.