Őslakos nőt ábrázoló szoborra cserélik Kolumbusz emlékművét

Az Egyesült Államokban idén számos helyen a bennszülött népekre emlékeztek Amerika felfedezője helyett.

2021. 10. 13. 12:52
KOLUMBUSZ Kristf
Atlantic City, 2020. július 1. Munkások eltávolítják Kolumbusz Kristóf szobrát a róla elnevezett sugárútról Atlantic Cityben 2020. július 1-jén. A portugál, majd a spanyol korona szolgálatában álló genovai utazót, aki 1492-ben felfedezte Amerikát, az Egyesült Államok egyes vidékein ma az amerikai õslakos indiánok lemészárlásának jelképeként tartják számon. MTI/AP/The Press of Atlantic City/Edward Lea Fotó: Edward Lea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fiatal őslakos nőt ábrázoló alkotás kerül Kolumbusz Kristóf eltávolított szobrának helyére Mexikóváros központjában – jelentette be a város polgármestere kedden. Claudia Sheinbaum közölte, hogy 

Kolumbusz szobrának helyén a közelmúltban fellelt, Az amajaci fiatal nő névre keresztelt szobor hat méter magas mását állítják majd fel. 

Hozzátette: a műemlékkel a város az őslakos nők előtt tiszteleg, akik a gyarmati idők óta még mindig rendszeresen válnak rasszizmus és diszkrimináció áldozatává.

Kolumbusz szobra 1877 óta állt Mexikó fővárosában, a híres Paseo de la Reforma sugárúton. Tavaly októberben távolították el, akkor még restaurálásra hivatkozva. Baloldali csoportok azonban korábban azzal fenyegetőztek, hogy október 12-én, Kolumbusz 1492-es Amerikába érkezésének évfordulóján ledöntik a szobrot. Kolumbusz szobra kevésbé sűrűn látogatott helyre, egy parkba kerül – számolt be róla az MTI.

Kolumbusz Kristóf személyét évek óta vita övezi amiatt, hogy Amerika felfedezésekor erőszakkal lépett fel az őslakosokkal szemben. 

Az európai felderítők nemcsak a fegyvereikkel, hanem az Amerikába behurcolt betegségeikkel is megannyi őslakost irtottak ki. Az utóbbi években az amerikai kontinens számos országában döntöttek le Kolumbusz-szobrokat, többek között Kolumbiában, illetve az egyesült államokbeli Baltimore-ban és Minnesotában is. Az idei Kolumbusz-napon pedig folytatódott a támadássorozat: 

Guatemala fővárosában egy kilenc méter magas Kolumbusz Kristófot ábrázoló szobrot próbáltak ledönteni a nyakához kötözött kötéllel. Ráadásul hasonló incidens történt Londonban is a minap, a brit főváros egyik terén álló Kolumbusz-emléket vörös festékkel öntötték le.

Az akciót az európai és a nyugati civilizáció elleni szimbolikus támadásnak bélyegezték az országban. 

Joe Biden amerikai elnök, engedve a radikális baloldal követeléseinek, pár napja közleményt adott ki, amelyben kinyilvánította, hogy az Egyesült Államok szövetségi ünnepnapján, a Kolumbusz-napon ezentúl az őslakosokról is megemlékeznek.

Az ünnepnapon számos amerikai város – többek között New York, San Francisco és Los Angeles – egyenesen úgy döntött, hogy Kolumbusz Kristóf és Amerika felfedezése helyett kizárólag az őslakosok előtt tiszteleg. Az amerikai elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a felfedező érkezésekor Amerikában pusztítási hullám kezdődött, továbbá arra szólította fel a lakosságot, hogy ne temessék el a múlt e szégyenletes epizódjait.

Joe Biden amerikai elnök    Fotó: Stefani Reynolds

Az olasz származású Kolumbuszra, aki a spanyol királyi pár megbízásából indult útnak 1492-ben, Spanyolországban is állami ünneppel emlékeznek. Bár a Kolumbusz-napot Madridban is az őshonos népek mellett kiálló tüntetések árnyékolták be, spanyol jobboldali vezetők felháborodtak Joe Biden szavain. 

– Bocsánatot kellene kérnie a Spanyol Királyságnak azért, mert öt évszázaddal ezelőtt felfedezte az Újvilágot, városokat épített és jólétet teremtett?

– tette fel a kérdést Pablo Casado, a spanyol konzervatív Néppárt vezetője, aki a történelem egyik legfontosabb eseményének nevezte a spanyol felfedezést. Santiago Abascal, a jobboldali Vox nevű párt vezetője pedig szánalomra méltónak nevezte Biden kijelentéseit.

– Joe Biden a spanyol hódítás remekművét támadta

– jelentette ki, hangsúlyozva: igazán büszkék lehetnek arra, amit az őseik tettek.

Borítókép: Munkások eltávolítják Kolumbusz Kristóf szobrát a róla elnevezett sugárútról Atlantic Cityben 2020. július 1-jén. Fotó: MTI/AP/The Press of Atlantic City/Edward Lea

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.