Rekordmagasak a negyedik hullám adatai Kelet-Európában

A negyedik járványhullámot elérve Európa-szerte és Oroszországban is megkezdődtek a lezárások, és a kormányok ismét a szigorú járványügyi intézkedések mellett döntöttek. A legtöbb ország kötelező maszkviselést rendelt el, azonban Lettországban a járvány már olyan súlyos méreteket ölt, hogy november közepéig lezárták az országot, kijárási tilalmat is elrendeltek.

2021. 10. 28. 16:13
Moszkva, 2021. október 26. A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának dolgozói fertőtlenítenek a moszkvai Szavjolovszkij pályaudvaron 2021. október 26-án. Oroszországban az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1106-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma 232 775-re nőtt, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 34 446-tal 8 316 019-re emelkedett. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia húsz kórházába, alapvetően Erdélybe negyven lélegeztetőgépet, 1650 úgynevezett noninvazív lélegeztetéshez szükséges maszkot, valamint háromezer doboz Favipiravir gyógyszert szállít Magyarország annak érdekében, hogy hozzá tudjon járulni a romániai járványkezelés sikerességéhez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A tárcavezető közölte, a szomszédos országok járványkezelésének sikeressége nagyban hozzájárul Magyarország járványkezelésének sikerességéhez is.

– Ne felejtsük el, a járvány nem ismer határokat

– hangsúlyozta a kormányközi együttműködések fontosságát.

A szomszédos országban folyamatosan romlik a járványhelyzet, napról napra egyre több beteget regisztrálnak, és sok kórház nem bírja a terhelést: szerdán közel 15 ezer beteget jelentettek az egészségügyi hatóságok, múlt héten pedig a 19 ezerhez közelített az újonnan regisztrált betegek száma. Az elhunytak száma szintén rohamosan növekszik, szerdán 512 áldozatot követelt a koronavírus-járvány. Múlt vasárnapi adatok szerint a több mint 19,2 milliós Romániában a lakosság csupán 30,7 százaléka kapta meg mindkét adag oltását, noha arra Szijjártó Péter is rámutatott csütörtöki közleményében, hogy a negyedik járványhullám tombol Európában, és világossá vált, hogy azok az országok, ahol az átoltottsági szint alacsony, könnyen bajban kerülhetnek.

– Vannak így szomszédos országok is, többek között Románia is alacsony átoltottsági szinttel érkezett meg a negyedik hullám időszakába

– fogalmazott.

Esti utcakép a lett fővárosban, Rigában 2021. október 21-én, amikor életbe lép a koronavírus-járvány elleni védekezésképpen este 8-tól reggel 5 óráig tartó kijárási korlátozás. Fotó:MTI/EPA/Valda Kalnina

Románián kívül Európa más országaiban is hatalmas méreteket öltött a negyedik hullám. A mintegy 1,9 milliós Lettországban rekordszámú beteget regisztráltak szerdán, összesen 3206 új esetet jelentettek az egészségügyi hatóságok, közülük 2314-en nem voltak beoltva vagy nem kapták meg mindkét adag oltást. Kórházban csütörtöki adatok szerint 1463 beteget ápolnak, 172-en vannak súlyos állapotban. A rigai kormány múlt héten teljes lezárást rendelt el november 15-ig, amelynek értelmében este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, a kávézók, mozik és színházak nem nyithatnak ki, az éttermekben csak elvitelre adhatnak ki ételt, az alsó tagozat első három osztályának kivételével a diákok távoktatásban tanulnak, és a munkahelyükre is csak azok járhatnak be személyesen, akik nem tudják megoldani, hogy otthonról dolgozzanak. Helyi híroldalak értesülései szerint a kormány támogatni fogja azokat az iparágakat, amelyek munkája a korlátozások alatt szünetel.

– Az intézkedések célja a személyes kapcsolatok csökkentése legalább negyven százalékkal

– mondta Krišjānis Kariņš kormányfő, aki egyúttal az oltakozásra is sürgette az embereket. A lakosság mindössze 52,1 százaléka kapta meg mindkét adag vakcinát.

Szlovénia szintén bejelentette csütörtökön, hétfőtől szigorítanak a járványügyi intézkedéseken: gyakrabban kell tesztet végezni, mindenkinek maszkot kell viselnie zárt térben és bezárhatják a vendéglátóegységeket is, ha nem tartják be az előírásokat. Janez Poklukar egészségügyi miniszter bejelentette: amennyiben tovább romlik a járványhelyzet, és az intenzív osztályon kezelt betegek száma 160-180-ra emelkedik, újra lezárásokra kell számítani. Szerdán 3169 új beteget jelentettek Szlovéniából, utoljára egy évvel ezelőtt állapították meg ennyi embernél a fertőzést. A negyedik járványhullám és az egyre szigorúbb intézkedések a több mint 144 milliós Oroszországot sem kerülték el: tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a negyvenezret, és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött: szerdán 1091 személy hunyt el a betegségben.

Borítókép: A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának dolgozói fertőtlenítenek a moszkvai Szavjolovszkij  pályaudvaron 2021. október 26-án. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.