Rekordokat döntenek a járványügyi mutatók Új-Zélandon

A szigetország kiemelkedően teljesített a járvány legyőzésében, azonban már az oltások felvételét sürgetik.

2021. 10. 19. 16:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia már augusztusban véget ért, de Új-Zéland társult államának, a Cook-szigeteknek a delegációjának egy része még csak a napokban, 13 hét után tért haza a tokiói ötkarikás játékokról. A csapat ugyanis a szigetországon keresztül utazott, ahol előbb héthetes karantén várt rájuk a koronavírus-járvány miatt, majd pechjükre éppen ismét szigorú lezárások léptek érvénybe, így újabb kéthónapos kényszerpihenőt kaptak. Kalandjaik most lassan a végéhez közelednek, végre visszatértek a Cook-szigetekre, már csak otthon kell kivárniuk az újabb kéthetes karanténjukat.

Ez a történet is jól szemlélteti, hogy a koronavírus elleni harc egyik sikertörténeteként számontartott Új-Zélandon mennyire komolyan veszik a szabályokat.

A szigetországban nagy riadalmat keltett, hogy tegnap reggelre mégis rekordszámú, 94 új fertőzöttet regisztráltak.

Az új esetek nagy része a legnagyobb városhoz, Aucklandhez köthető, ahol éppen az elmúlt hetekben kezdték el feloldani a szigorú lezárásokat. Michael Baker, az Otago Egyetem epidemiológusa szerint a kormánynak újra be kellene vezetnie a nemrég eltörölt intézkedéseket, azonban ez a társadalom felháborodását válthatja ki: az emberek belefáradtak a lezárásokba.

Ezzel szemben Új-Zéland miniszterelnöke az átoltottság növelésében látja a kiutat a jelenlegi helyzetből, cél a kilencvenszázalékos átoltottság.

Ezt olyan kezdeményezésekkel próbálja elérni a kormány, mint például a múlt szombaton megrendezett Vaxathon fesztivál, amely alatt egy nap alatt több mint 130 ezer embert, a népesség csaknem két és fél százalékát oltották be. 

Nem Új-Zéland az egyetlen olyan állam, amely a koronavírus első hullámait nagyon sikeresen kezelte, azonban a jelenlegi, delta variáns által okozott gyors terjedés már kihívást jelent. Dél-Korea követendő példaként gyűrte le az első pandémiás hónapok akadályait. A több mint ötvenmilliós népességű országban alig valamivel többen, mint 2500-an vesztették életüket a vírus következtében. A 2015-ös közel-keleti légúti koronavírus- (MERS-) járvány miatti egészségügyi struktúra átalakításának, a pontos és követhető utasításoknak, a kontaktkutatásnak, valamint a karanténba kerülők kiemelt támogatásának nagy szerepe volt a sikeres védekezésben. A delta variáns megjelenésével nyár végétől itt is megugrott a fertőzöttek száma, azonban a növekvő átoltottságnak köszönhetően – jelenleg 63,5 százalék – az adatokból úgy tűnik, ezt a hullámot is átvészeli Dél-Korea. 

Tajvan is hasonlóan jó eredményeket tudott felmutatni, köszönhetően a fejlett kontaktkutatási és karanténrendszernek, a kötelező maszkviselésnek, valamint az országba érkező külföldiek teljes körű vizsgálatának. Az egyre agresszívabb variánsok esetében azonban ezek a stratégiák haszontalannak bizonyultak, nyáron már rekordmagasra nőtt a fertőzöttek száma az országban. Ráadásul Tajvan folyamatos vakcinahiánnyal küzd, a fertőzések csúcsán mindössze a társadalom két százaléka kapta meg az első dózist, mára ez a szám 63 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.