időjárás 7°C Elza 2021. December 1.
logo

Szudánban a hadsereg őrizetbe vette az átmeneti kormány több tagját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.25. 11:00
Szudánban a hadsereg őrizetbe vette az átmeneti kormány több tagját

Szudánban a hadsereg hétfőre virradóan őrizetbe vette az átmeneti kormány több civil tagját az al-Hadasz hírtelevízió szerint, az ország egyik legjelentősebb demokráciapárti szervezete puccsnak minősítette a történteket, és tüntetésekre szólított fel.

A szudáni tájékoztatási minisztérium időközben megerősítette a hírt, miszerint a hadsereg kormánytagokat vett őrizetbe, ám nem közölték, hogy kiket, és hogy hol tartják őket fogva. 

Az al-Hadasz meg nem nevezett forrásokra hivatkozva beszámolt arról, hogy házi őrizet alá került a miniszterelnök, Abdullah Hamdok is. 

Jóllehet a hír valódiságát egyelőre nem lehet ellenőrizni, helyszíni beszámolók szerint a politikus házát egyenruhás emberek vették körül. Hírügynökségek ugyancsak szemtanúkra hivatkozva azt közölték, hogy a fővárost körbevette a hadsereg, a lakosok pedig az utcára vonultak tiltakozásul, ennek jeleként autógumikat gyújtottak föl. A 2019-es kormányellenes tüntetéseket megszervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) tiltakozásra és általános sztrájkra szólított fel.  Az al-Arabíja pánarab hírtévé arról értesült, hogy lezárták a kartúmi nemzetközi repülőteret. 

A világháló forgalmát figyelő Netblocks civil szervezet szerint komoly zavarok vannak a szudáni internetforgalomban, hírügynökségek pedig a telefonszolgáltatás leállásáról számoltak be. Szombaton az amerikai kormány „Afrika szarvával” foglalkozó különmegbízottja, Jeff Feltman Kartúmban megbeszélést folytatott több szudáni civil és katonai vezetővel, köztük Hamdokkal. Ennek során a különmegbízott hangsúlyozta: 

Washington támogatja a szudáni demokratizálódási folyamatot.

Szudánban ismét hetek óta tüntetnek demokratikus reformokért, a demonstrációk miatt a miniszterelnök válságstábot hívott össze. Az emberek egyebek között azt követelik, hogy a katonák távozzanak a kormányból. Az országot harminc éven át Omár el-Besír elnök irányította kemény kézzel. Besírt tömegtüntetések nyomán a hadsereg 2019-ben megbuktatta. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek.

Besír megbuktatása óta egy úgynevezett szuverén tanács vezeti Szudánt, amely a civilek és a hadsereg közötti törékeny hatalommegosztási egyezményen alapul. Terv szerint 2024-ben tartanának választásokat az országban.

Borítókép: Tüntetők Kartúmban

Fotó: Rasd Sudan Network/ESN/AFP