Tusk alkotmányban rögzítené az EU-ból való kilépés feltételeit

Az ellenzéki politikus szerint közel a kilépés, de a kormánypárt nem szándékozik elhagyni az EU-t.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 01. 18:59
30th anniversary of the first free democratic parliamentary election in Poland
Az európai tanácsi posztjáról távozó Donald Tusk már a lengyel politikai tájképet szemléli Fotó: Kacper Pempel Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel ellenzék alkotmánymódosítási tervezetet nyújt be a parlamentben, az új előírások értelmében Lengyelország európai uniós tagságának megszüntetéséhez kétharmados parlamenti többség hozzájárulása vagy népszavazás lenne szükséges – közölte pénteken a Polgári Platform (PO) ügyvezető alelnöke, Donald Tusk a varsói szenátusban sajtóértekezleten, amelyet a PO által irányított fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) más politikusaival együtt tartott.

Az alkotmánymódosítási javaslatot azzal indokolta meg, hogy a kormánypárti politikusok nyilatkozatai és lépései „egyértelműen arra mutatnak, hogy Lengyelország európai uniós tagsága veszélyben van”. A KO tervezete szerint csak népszavazás útján, illetve a parlamenti alsó- és felsőházban egyaránt kétharmados többséggel, a képviselők legalább felének a jelenlétében megszavazott döntés nyomán lehetne kezdeményezni Lengyelország uniós tagságának megszüntetését, és az erről szóló előírást az alaptörvényben rögzítenék.

A jelenlegi alkotmány nem rendelkezik Lengyelország uniós tagságáról, mivel az alaptörvényt 1997 áprilisában – vagyis az EU- és a NATO-csatlakozás előtt – hagyták jóvá a lengyel parlament mindkét házának együttes ülésén, elfogadását pedig egy hónappal később népszavazásban erősítették meg.

A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) szeptemberben egy határozatban kizárta az EU elhagyását, a párt elnöke, Jarosław Kaczyński akkor hangsúlyozta: Lengyelország az EU-ban akar maradni szuverenitását megőrző államként.

Andrzej Duda elnök 2018-ban javasolt egy véleménynyilvánító népszavazást, mely arról döntött volna, hogy rögzítsék-e az alkotmányban a többi között Lengyelország európai uniós és NATO-tagságát, egyúttal az EU-n belüli szuverenitását is. A népszavazást végül nem írták ki, az új alkotmány gondolatát akkor mások mellett a PO is elvetette. – Minek módosítsunk az alkotmányon, miért javítsunk rajta, ha képtelenek vagyunk, különféle okokból, betartani alapvető előírásait? – jelentette ki Tusk 2019-ben, a lengyel alkotmány napján.

 

Borítókép: Donald Tusk 
Fotó: REUTERS/Kacper Pempel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.