Az amerikaiak többsége szerint meg kellene védeni a szólásszabadságot

Egy felmérés szerint az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy a szólásszabadság fontosabb, mint megvédeni az embereket a sértő beszédtől, és szerintük a cancel culture már teljesen irányíthatatlanná vált – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2021. 11. 09. 13:32
Cancel culture Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Merriam–Webster szótár szerint a cancel culture célja egy személy – jellemzően közszereplő – bojkottálása a múltban elkövetett hibái vagy ellentmondásos nézetei miatt. Általában az ilyen személyektől tömegesen vonják meg a támogatást, és jellemző a nyilvános megszégyenítés főleg a közösségi oldalakon. Azonban ma már nem csak személyek, hanem termékek, vállalatok, művészeti alkotások is kerülhetnek a cancel culture célkeresztjébe, ha azok valamiért nem felelnek meg a mainstream ideológiáknak, vagy egyesek úgy vélik, hogy az adott dolog sérthet bizonyos társadalmi csoportokat.

A Rasmussen és a The National Pulse közös közvélemény-kutatásból most az derült ki, hogy

az amerikaiak többsége, 72 százaléka szerint a cancel culture már teljesen irányíthatatlanná vált.

Ahogy arról a V4NA is rendszeresen beszámol a politikai korrektség jegyében egyre több dolgot akarnak eltörölni az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, és egyre több személyt ér támadás világnézete, meggyőződése miatt. Egyes társadalmi csoportok, kisebbségek állítólagos védelme érdekében ünnepeket neveznek át, szobrokat döntenek le, embereket bocsátanak el munkahelyükről vagy perelik be őket, szerzőket, művészeket bojkottálnak.

Egy korábbi felmérés szerint az amerikaiak kétharmada úgy gondolja, hogy a cancel culture terjedése közvetlen támadást jelent a szabadságukra, több mint felük pedig tart attól, hogy elveszti a munkáját, ha elmondja véleményét.

A mostani friss közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az amerikai felnőttek 75 százaléka úgy gondolja, hogy a szólásszabadság védelme fontosabb, mint az emberek megvédése a sértő beszédtől.

A kutatás rámutatott, hogy ebben jelentős különbség van a demokraták és a republikánusok véleménye között. Míg a republikánusoknak csak kilenc százaléka szerint fontosabb az emberek védelme a sértésektől, addig

a demokraták 27 százaléka szerint fontosabb a szólásszabadságnál, hogy ne sértsenek meg senkit.

A politikailag független válaszadók 11 százaléka gondolja ugyanezt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.