ENSZ-főtitkár: Elég a Föld elleni brutalitásból!

A világ vezetői megkongatták a vészharangot a glasgow-i klímacsúcs megnyitóján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 01. 17:32
null
Glasgow, 2021. oktber 31. Az Egyeslt Nemzetek Szervezetnek (ENSZ) zszlaja s a brit zszl az ENSZ 26. klmakonferencijnak (COP26) megnyitja eltt Glasgow-ban 2021. oktber 31-n. A november 12-ig tart konferencia clja, hogy a a november 1-jn rkez llam- s kormnyfk elktelezzk magukat amellett, hogy a globlis felmelegeds mrtke az iparosods eltti rtkhez kpest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. MTI/AP pool/Alberto Pezzali Fotó: Alberto Pezzali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szakadék szélére sodorja az emberiséget a függés a fosszilis üzemanyagoktól – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn a skóciai Glasgow-ban, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 26. ülését (Conference of the Parties, COP26) hivatalosan is megnyitó beszédében. Guterres kijelentette:

ideje kimondani, hogy elég volt a Föld biológiai sokszínűsége elleni brutalitásból, elég abból, hogy magunkat gyilkoljuk fosszilis üzemanyagokkal, és elég abból is, hogy a természetet mellékhelyiségnek használjuk.

Az ENSZ-főtitkár szerint az emberiség a saját sírját ássa, amikor mind mélyebben kutat az ásványi kincsek után. Guterres elmondta: a párizsi klímavédelmi egyezmény megkötése óta eltelt hat év a valaha feljegyzett hat legforróbb év volt.

Boris Johnson brit miniszterelnök (balra) és António Guterres ENSZ-főtitkár. Fotó: Alastair Grant

Az óceánok vízszintje ma kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint harminc évvel ezelőtt, a tengervíz hőmérséklete magasabb, mint valaha, és gyorsuló ütemben melegszik tovább, az Amazonas esőerdőinek egyes térségei pedig ma már több szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, mint amennyit elnyelnek – sorolta a világszervezet főtitkára. António Guterres szerint

illúzió lenne azt hinni, hogy a legutóbbi időszakban bejelentett klímavédelmi vállalásokkal az emberiség irányt vett az eddigi folyamatok visszafordítása felé.

Kijelentette: a legkedvezőbb forgatókönyv megvalósulása is két Celsius-fokot jóval meghaladó átlaghőmérséklet-emelkedéssel járna. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fenn kell tartani a globális felmelegedés mértékét legfeljebb 1,5 fokra korlátozó célkitűzést, de ehhez azonnal és konkrét lépésekre van szükség annak érdekében, hogy 2030-ig 45 százalékkal csökkenthető legyen a felmelegedést okozó szennyezőanyagok globális kibocsátása. Az ENSZ-főtitkár szerint

a legnagyobb fejlett ipari és feltörekvő gazdaságok csoportja (G20) különös felelősséggel tartozik e célok teljesíthetőségéért, mivel ez az országcsoport adja a globális szennyezőanyag-kibocsátás hozzávetőleg 80 százalékát.

Boris Johnson, a vendéglátó Nagy-Britannia miniszterelnöke a COP26-konferencia hétfői, hivatalos nyitónapján felszólalva úgy fogalmazott: a végítélet napjának közeledtét jelző óra az éjfél előtti utolsó percet mutatja, vagyis az emberiség gyakorlatilag már rég kifutott a klímaváltozás elleni fellépésre rendelkezésre álló időből.

Joe Biden amerikai és elnök (balra) és Boris Johnson brit miniszterelnök. Fotó: Alastair Grant

Johnson szerint ha csak két fokkal emelkedik a globális átlaghőmérséklet, az is több százmillió ember élelmiszer-ellátását sodorná veszélybe, négyfokos további melegedés esetén pedig búcsút lehet inteni olyan városoknak, mint Miami, Alexandria vagy Sanghaj, amelyek hullámsírba vesznének.

A brit kormányfő szerint ugyanakkor már megvan a katasztrófa megelőzéséhez szükséges technológia. Johnson kiemelte: már 2035-re világszerte meg lehet szüntetni a belső égésű motorokkal felszerelt, szénhidrogén-üzemanyagokkal működő autók forgalmazását. Felidézte, hogy Nagy-Britanniában már 2030-tól tilos lesz ilyen új autók értékesítése.

Angela Merkel német kancellár Glasgow-ban. Fotó: Phil Noble

Károly brit trónörökös is azt hangoztatta felszólalásában, hogy az emberiség a szó szoros értelmében kifutott az időből, és most már sürgősen csökkenteni kell a szennyezőanyagok kibocsátását. II. Erzsébet királynő fia kijelentette: abszolút kritikus jelentőségű feladat annak elérése, hogy gazdaságossá váljon olyan megoldások alkalmazása, amelyek lekötik a kibocsátott szén-dioxidot. A walesi herceg hangsúlyozta: olyan üzleti környezetet kell teremteni, amely lehetővé teszi minden üzleti szektor számára a szükséges lépések megtételét.

Tudjuk, hogy ez nem néhány millió dollárba, hanem ezermilliárdokba fog kerülni, de a tétlenség ára sokkal magasabb, mint a megelőzésé

– hangsúlyozta a brit trónörökös.

Borítókép: Az ENSZ zászlaja és a brit zászló a COP26 megnyitója előtt Glasgow-ban 2021. október 31-én

Fotó: MTI/AP pool/Alberto Pezzali

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.