Európa-szerte drákói szigor vár az oltatlanokra

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma során már elérhető a védőoltás, a pandémia eddig még sosem tapasztalt méreteket öltött Európában. Németországban az oltási kötelezettség mellett további szigorú szabályok bevezetését tervezik, Csehországban és Szlovákiában pedig Ausztriához hasonló korlátozásokat jelentettek be az oltatlanoknak.

2021. 11. 23. 16:19
null
Frankfurt, 2021. november 19. A koronavrus-jrvny miatt vdmaszkot visel emberek utaznak egy buszon Frankfurtban 2021. november 19-n. Nmetorszgban az gyvezet szvetsgi kormny s a tartomnyi kormnyok vezetinek elz napon kidolgozott terve alapjn az egszsggyi elltrendszerre nehezed teher mrtkhez ktik a koronavrus-jrvny lasstst szolgl korltozsokat. MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia tavaly márciusi kezdete óta nem volt még ennyire drámai a helyzet Németországban: a koronavírus-járvány negyedik hulláma alatt napról napra emelkedik a fertőzöttek és a halálesetek száma. A Robert Koch Közegészségügyi Intézet adatai alapján tegnap összesen 45 326 új koronavírusos esetet jelentettek, a százezer lakosra vetített hétnapi fertőzésgyakoriság pedig már majdnem elérte a négyszázat. 

Míg az országban egyre több politikus szorgalmazza, hogy a teljes lakosság körében tegyék kötelezővé a koronavírus elleni oltást, Jens Spahn egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy önmagában már ez az intézkedés sem lenne elég a járvány megfékezéséhez. A lakosságnak eddig összesen 68 százaléka kapta meg mindkét koronavírus elleni oltását. 

– Már nem tudjuk megtörni a negyedik hullámot az oltási kötelezettség bevezetésével, hiszen túl későn jelentkezne a szabályozás hatása. Minimálisra kell csökkentenünk a társas érintkezések számát és egységes államként kell fellépnünk

– jelentette ki határozottan. 

Az egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy szigorítani kell a jelenlegi korlátozásokat azzal, hogy kizárólag az oltottak és a koronavírusból gyógyultak vehessék igénybe a közösségi szolgáltatásokat. 

Jens Spahn ráadásul arról is beszélt, hogy a 2G-szabályt azzal egészítené ki, hogy a beoltottaknak és a gyógyultaknak is kötelező legyen tesztet elvégezniük, mielőtt közösségbe mennek. A politikus nem zárta ki a kijárási tilalom bevezetésének lehetőségét sem, erről azonban szerinte a tartományoknak külön-külön kell dönteniük. Szászország és Bajorország már be is vezetett néhány szigorítást, többek között úgy döntöttek, hogy idén nem rendeznek karácsonyi vásárokat.

A drezdai adventi vásár bezárt standjai 2021. november 22-én Fotó: Robert Michael

A koronavírusos esetek számának növekedése és a kórházak leterheltsége miatt Szlovákia és Csehország drasztikus intézkedést hozott, amelynek értelmében az oltatlanok ettől a héttől kezdve nem mehetnek közösségi helyekre, többek között szállodákba, éttermekbe és szépségszalonokba. A közép-európai országok Ausztria példáját követték (Bécs már a múlt héten karantént vezetett be azoknak, akik egyetlen oltást sem kaptak, hétfőtől pedig teljes lezárás lépett életbe a szomszédos országban. Ausztria az első olyan ország a világon, ahol kilátásba helyezték az oltási kötelezettséget 2022 februárjától.) 

Pozsony és Prága abban bízik, hogy a szigorú intézkedés az oltás felvételére ösztönzi majd a lakosokat. 

Az 5,4 milliós Szlovákiában a lakosság mindössze 43 százaléka élvez teljes védettséget, ami az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban. A 10,7 milliós lakosságú Csehország átoltottsági aránya szintén az EU 65,5 százalékos átlaga alatt van, a népesség mindössze 58 százaléka kapta meg mindkét dózist. 

– Meggyőződésünk, hogy a járvány nem a beoltottak miatt terjed. Ez nem azt jelenti, hogy ők nem fertőződhetnek meg, azonban az oltatlanok töltik meg a kórházakat

– közölte Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter. Csehországban kedden 22 778, Szlovákiában pedig 7362 új megbetegedésről számoltak be.  

Az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) mindeközben szintén megszorításokról döntött: a tartományban este nyolc órától reggel ötig kijárási tilalom lép életbe, kötelező az FFP2-es maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, illetve bezárják kapuikat a színházak, mozik, valamint a sportlétesítmények. Ennek oka, hogy a tartományban meghaladta a nyolcszázat az újonnan azonosított betegek száma százezer lakosra nézve. 

December elejétől várhatóan országos korlátozások is életbe lépnek, a régiók az oltottak és az oltatlanok megkülönböztetését szorgalmazzák 

– számolt be az MTI. A közel hatvanmilliós Olaszországban eddig a lakosok 74 százaléka kapta meg mindkét vakcináját.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek utaznak egy buszon Frankfurtban 2021.  november 19-én (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.