Feszültségek közepette sürgette a békés együttélést Biden és Hszi

„A világ két legnagyobb hajóját biztos kézzel kell kormányozni, nehogy összeütközzenek.”

Mártonffy Attila
2021. 11. 16. 13:47
BIDEN, Joe; HSZI Csin-ping
Peking, 2021. november 16. Joe Biden amerikai (b) s Hszi Csin-ping knai elnk kpernykn lthat Pekingben, amint videokonferencia keretben tallkozik pekingi id szerint 2021. november 16-n. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Jüe Jüe-vej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök a békés együttélést és a mindkét fél számára előnyös együttműködést jelölte ki az amerikai–kínai kapcsolatok céljaként azon az egyeztetésen, amelyet kedden, videókapcsolaton keresztül folytatott Joe Biden amerikai elnökkel – idézte az MTI az Új Kína állami hírügynökség virtuális csúcstalálkozóról írt tudósítását. Ez volt a harmadik párbeszéd a világ két legnagyobb gazdaságának vezetője között, amióta Bident beiktatták az Egyesült Államok elnökének. 

A kínai médium szerint Hszi hangsúlyozta: a két országnak tisztelnie kell egymást, és belügyei megfelelő kezelése mellett teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit is. Elismerve, hogy a két fél közötti nézetkülönbségek elkerülhetetlenek, a kínai elnök azt szorgalmazta, hogy mindkét részről tegyenek lépéseket ezek kezelésére. Kínát és az Egyesült Államokat két hajóhoz hasonlította, amelyeket biztos kézzel kell kormányozni, hogy ne veszítsék el a megfelelő sebességet és irányt, együtt haladhassanak előre ahelyett, hogy összeütköznének. 

A következő ötven évben a nemzetközi kapcsolatok legfontosabb eleme, hogy Kína és az Egyesült Államok megtalálja a helyes utat a békés együttélésre

– idézte az Új Kína a kínai elnököt. 

Hszi arra szólította fel amerikai kollégáját, hogy tegyen kézzelfogható lépéseket, Bidennek szerinte tartania kell magát azon kijelentéséhez, hogy nem törekszik új hidegháborúra. Leszögezte: Kína készen áll arra, hogy egyeztetéseket és együttműködést folytasson az Egyesült Államokkal egyebek mellett a gazdasági fejlődés, az energia, a hadügyek, az oktatás, a technológia, a kibertér és a környezetvédelem területén.

A virtuális csúcstalálkozón szóba került Tajvan kérdése is. Hszi figyelmeztette amerikai kollégáját, hogy amennyiben a Tajvan függetlenségét pártoló erők átlépnek egy bizonyos határt, Peking határozott intézkedések megtételére kényszerül. 

– Aki Tajvan függetlensége mellett agitál, a tűzzel játszik

– szögezte le. 

„S aki pedig a tűzzel játszik, megégeti magát” – tette hozzá a Global Times online híroldal, a pekingi kormány szócsöve. Egyidejűleg a két elnök elismerte régi, mindkettőjük alelnökségére visszanyúló baráti kapcsolatát, valamint reményüket fejezték ki a feszültségek enyhítésével, illetve a kölcsönös eszmecsere javításával kapcsolatban. 

Mindemellett Biden megerősítette Washington elkötelezettségét az „egy Kína elve” mellett, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét. Egyidejűleg azonban hangsúlyozta, segítséget nyújt Tajvannak, amennyiben támadás érné a szigetet. 

Az amerikai elnök egyúttal reményét fejezte ki, hogy fennmarad a Tajvani-szoros békéje és stabilitása. Köztudott, hogy a Fehér Ház erősen ellenez minden egyoldalú kínai lépést, amely a szoros status quójának megváltoztatására irányul. A kínai elnök meg azt szögezte le, országa nem helyesli, hogy az emberi jogokra hivatkozva beavatkozzanak a belügyeibe. Peking ezzel a Hszincsiang tartománybeli ujgur etnikai kisebbség elleni állítólagos jogsértéseket utasította vissza. A két ország között vita van még a hongkongi szabadságjogok korlátozása, valamint Kína dél-kínai-tengeri területi követelései miatt is. 

A virtuális találkozón kereskedelempolitikai kérdések is szóba kerültek. Biden annak szükségességét hangoztatta, hogy meg kell védeni az amerikai munkásokat és az ipart Kína méltánytalan kereskedelmi és gazdasági praktikáitól. Hszi viszont azzal vágott vissza, hogy az Egyesült Államok csak ne hivatkozzon nemzetbiztonsági okokra, amikor kínai cégeket zár ki Amerikából.

Az amerikai–kínai kapcsolatok normális fenntartása elemi érdeke mindkét országnak és a világnak. Peking már többször is felszólította az új washingtoni adminisztrációt, hogy javítson a Joe Biden elnök elődje, Donald Trump alatt megromlott viszonyon. Különösen fontos ez abból a szempontból, hogy mindkét államférfinak elég súlyos problémákkal kell szembenéznie hazájában: 

Bidennek saját zuhanó népszerűségével, az inflációval, a koronavírussal és az Afganisztánból való kivonulás következményeivel. Hszinek ugyanakkor kezelnie kell az energiaválságot és a kínai ingatlanpiac összeomlását.

A BBC elemzője szerint a világ két legbefolyásosabb vezetője felismerte, hogy a Peking és Washington közti ármánykodás semmi jóra nem vezet. A viszony megromlása annyira mérgező és romboló, hogy félő volt, a konfliktus fegyveres összetűzéssel végződik akár szándékosan, akár valamilyen félreértés révén. A létrejött találkozó ezt lenne hivatott megelőzni, a jelentős javuláshoz, az alapokhoz való visszatéréshez azonban még hosszú utat kell bejárni, konkrét geopolitikai intézkedésekkel.

Borítókép: Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök képernyőkön látható Pekingben, amint videokonferencián találkozik pekingi idő szerint 2021. november 16-án (Fotó: MTI/AP/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.