Hétfőtől karantén vár Ausztria oltatlan lakosságára

Az osztrák kancellár közölte: az alacsony átoltottság miatt nem tudnak kimászni az ördögi körből.

2021. 11. 14. 13:35
null
20200113 ausztria bécs életképek utcakép_havran zoltán magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hétfőtől karantén vár Ausztria oltatlan lakosságára – jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Alexander Schallenberg osztrák kancellár, miután videókonferencián tárgyalt a tartományi főnökökkel. A szigorú rendelkezés értelmében csak rendkívüli indokkal, például munkavégzés esetén vagy bevásárlás céljából hagyhatják el a lakhelyüket azok, akik nem kaptak egyetlen dózist sem a koronavírus elleni oltásból. 

– Nem hoztuk meg könnyű szívvel a döntést, ám sajnos ez elkerülhetetlen volt

– nyilatkozta a kancellár. A lépést azzal indokolta, hogy Ausztriában alacsony az átoltottság, míg rendkívül magas az oltatlanok száma. A csaknem kilencmilliós Ausztria lakosságának eddig mintegy 65 százaléka kapta meg mindkét oltását.

– Ezzel az oltási kvótával nem tudunk kimászni ebből az ördögi körből

– célzott a koronavírus-járvány újabb és újabb hullámára a kancellár. Hozzáfűzte: az egyetlen út a védőoltás marad.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár Fotó: Christian Bruna

A hétfőtől hatályos törvény körülbelül kétmillió osztrák állampolgárt érint, akik vagy egyáltalán nincsenek beoltva, vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-betegségen. A jogszabály a 12 éven aluliakra és az iskolás gyerekekre nem vonatkozik.

Az osztrák kancellár azt is elmondta, a tartományok saját hatáskörükben hozhatnak döntést arról, hogy további intézkedéseket is bevezetnek-e. A legrosszabb fertőzöttségi szintet Felső-Ausztriában és Salzburgban mérték a napokban, így elképzelhető, hogy ez a két tartomány tovább szigorít.

– Mindannyian tudjuk, hogy az oltatlan emberek sokszoros kockázatnak vannak kitéve

– tette hozzá Alexander Schallenberg. A kancellár elmondta: az új fertőzések hétnapos előfordulási aránya százezer lakosra nézve 814, míg csak az oltatlanokra vetítve ez az érték meghaladja az 1700-at.

– A zárlat egyelőre tíz napig marad érvényben – közölte Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón. Hozzátette: a cél az, hogy 30 százalékkal csökkentsék az emberek közötti kontaktust, illetve elérjék, hogy többen legyenek hajlandók beoltatni magukat. Több politikus ugyanakkor még a kormánypárton belül is kételkedik abban, hogy a gyakorlatban ki lehet kényszeríteni egy olyan zárlatot, amely csak a lakosság egy részére vonatkozik. A kancellár és a belügyminiszter viszont azt hangoztatta, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrizni fogja a korlátozások betartását. A zárlat megsértőit akár 1450 eurós (532 ezer forint) pénzbírsággal is sújthatják – számolt be róla az MTI.

A bejelentést megelőzően szombat délután több mint ezer ember tiltakozott Salzburgban a kormány drasztikus intézkedése ellen. 

Ausztria negyedik legnagyobb városában a tüntetők „Forradalom” és „Szabadság” feliratú transzparenseket vittek magukkal. Alexander Schallenberg ugyanis csütörtökön helyezte kilátásba, hogy elzárná a többi embertől azokat, akik nem oltatták be magukat a koronavírus ellen. 

Bécs egyébként már korábban megtiltotta az oltatlanoknak, hogy szépségszalonokba, éttermekbe vagy olyan helyekre menjenek, ahol a résztvevők száma meghaladja a huszonötöt, így többek között színházba és moziba sem járhatnak – kivéve, ha igazolni tudják, hogy nemrég átestek a koronavírus-fertőzésen. 

Ausztriában a fertőzések hétnapos mozgóátlaga meghaladja a tízezret, vagyis az elmúlt két hétben több mint kétszeresére emelkedett a megbetegedések száma. Szombaton  rekordot döntött az egy nap alatt rögzített koronavírusos esetek száma, összesen 13 152-en kapták el a fertőzést. 

A halálesetek száma pedig a márciusi adatokhoz közelít – amikor még szinte alig jutottak az emberek oltáshoz –, szombaton összesen 48-an hunytak el a betegségben. Továbbá a kórházi ápolásra szorulók száma is egyre nő, jelenleg több mint négyszázan szorulnak intenzív ellátásra. Eredetileg a kormány akkor akarta az oltatlanokra vonatkozó zárlatot bevezetni, ha az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a hatszázat, mivel azonban a kórházak hamarosan elérhetik a kapacitásuk határát, előrébb hozták az intézkedést.

Borítókép: Bécsi utcakép (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.