Kelet–Nyugat nagyhatalmi csörte Litvánia felett

Peking súlyosan megfenyegette a balti államot, amiért fővárosában képviseletet nyitott Tajvan.

2021. 11. 21. 6:45
Vilnius, 2021. november 19. A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen , Eric Huang, Tajvan litvániai képviseleti irodájának újonnan kinevezett igazgatója (j3) fényképezésen vesz részt a többi alkalmazottal a hivatalos megnyitón Viliniusban 2021. november 18-án. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre. A misszió elnevezését Kína júliusban a területe elleni fenyegetésként értékelte. MTI/AP/Tajvani külügyminisztérium Fotó: - Forrás: MTI/AP/Tajvani külügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb ügy bonyolítja az Európai Unió és Kína közti kapcsolatokat, miután Peking tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy Tajvan hivatalosan is megnyitotta a saját nevét viselő képviseleti irodáját a litván fővárosban, Vilniusban. Litvánia az idén szintén bejelentette, hogy képviseleti irodát tervez létrehozni Tajvanon. A balti ország egyike azon európai államoknak, amelyek jelezték, készek szorosabb kapcsolatokat ápolni a távol-keleti szigetországgal akkor is, ha ez Kínának nem tetszik.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője azzal fenyegette meg a balti országot, hogy „megfizet majd azért, amit tett”. A politikus arra a kérdésre, hogy a kínai vezetés milyen ellenlépéseket tervez, azt válaszolta: „majd meglátják”. Hozzátette: Vilnius csakis magát okolhatja majd.

A litván kormány közölte, „nagyra értékelnék”, ha az Európai Uniótól nagyobb támogatást kapnának az ügyben a Kína jelentette fenyegetéssel szemben.

Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere elmondta, az unió részéről érkező támogatás magába foglalhatná többek közt az ország ellátási láncának átrendezését, valamint a Kínától való függőség csökkentését. „Ki kell alakítanunk egy olyan eszköztárat, amelyet bármely ország igénybe vehet, ha ilyen jellegű problémája adódik” – fogalmazott a tárcavezető. Landsbergis kihangsúlyozta, ha az indiai- és csendes-óceáni térségről van szó, Litvániának meglehetősen kevés mozgástere van, ugyanakkor Brüsszel korábban megerősítette, Tajvan képviseleti irodájának megnyitása az Európai Unió Kína-politikájának a része.

Ezt igazolva a múlt hónapban, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös levelükben „indokolatlannak” és „aránytalannak” nevezték Peking Litvániára gyakorolt nyomását.

Noha a keleti nagyhatalom azt állítja, a képviseleti iroda megnyitása szembemegy az „egy Kína” politikával, Brüsszel ezt nem így látja, és a litván külügyminiszter is arról beszélt, a Tajvannal ápolt diplomáciai kapcsolat nem sért semmilyen Kínával kötött megállapodást. Landsbergis továbbá úgy véli, „ideje volt lefolytatni ezt a vitát” a két fél között. 

Litvánia egyébként éppen év elején lépett ki a Kína és a kelet-közép-európai országok közötti, hazánkat is magában foglaló, 16+1 néven ismert együttműködésből, és azt szorgalmazza, hogy 27+1 néven jöjjön létre egy olyan fórum, amely lehetőséget biztosít minden uniós államnak a Kínával való kapcsolatok létesítésére, valamint fenntartására. A tárcavezető rámutatott, az ilyen tárgyalások alkalmával napirendre kerülhetnének a különböző sérelmek, valamint az emberi jogi kérdések, ugyanakkor tárgyalhatnának beruházásokról is. – A résztvevőknek képesnek kell lenniük a tabukérdések felvetésére – hangsúlyozta a fórum célját Landsbergis.

– Ez lenne a helyes irány, amely már folyamatban van, viszont időbe telik, hiszen nagy változásról van szó

– magyarázta a litván külügyminiszter.

A balti ország mellett, úgy tűnik, Kína fő riválisa, az Egyesült Államok is kiáll: Aušrinė Armonaitė litván gazdasági miniszter bejelentette, hamarosan 600 millió dolláros exporthitel-megállapodást írnak alá a washingtoni székhelyű Export-Import Bankkal. Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban elmondta, a megállapodás célja, hogy Litvánia ellenálljon a kínai nyomásnak.

Peking számára különösen nagy veszélyt jelent, ha más uniós államok is követik Litvánia és Tajvan példáját, ennek értelmében a kínai vezetést annak sem örült, hogy októberben a tajvani külügyminiszter nem hivatalos látogatást tett Pozsonyban, Prágában és Brüsszelben is. A keleti nagyhatalom ugyanis saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvanra, és az erőszaktól sem riad vissza az újraegyesítés érdekében.

– Kína határozottan ellenez mindenféle hivatalos kapcsolattartást és diplomáciai kapcsolatokat más országok és Tajvan között

– szögezte le korábban a kínai Államtanács tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője.

Borítókép:A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen Eric Huang, Tajvan litvániai képviseleti irodájának újonnan kinevezett igazgatója (j3) fényképezésen vesz részt a többi alkalmazottal a hivatalos megnyitón Viliniusban 2021. november 18-án (Fotó: MTI/AP/Tajvani külügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.