időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

„Nem bűncselekmény, hanem hanyagság volt” a halálos légicsapás

Harangozó Éva
2021.11.04. 20:13
„Nem bűncselekmény, hanem hanyagság volt” a halálos légicsapás

Az augusztus végi, Kabulban történt amerikai dróntámadás bár hiba volt, de nem sértett semmilyen katonai törvényt

 – mondta az Egyesült Államok légierejének főfelügyelője. Sami D. Said a Pentagon vizsgálata után úgy fogalmazott: végrehajtási és kommunikációs hibák történtek, amelyek sajnálatosan polgári áldozatokhoz vezettek. Ez nem bűncselekmény, hanem hanyagság volt – tette hozzá Said. Az MTI tudósítása szerint augusztus végén az amerikai hadsereg visszavágott az Iszlám Államnak, légitámadásban megölve a terrorszervezet egyik tagját Afganisztánban, kevesebb mint 48 órával a kabuli repülőtérnél elkövetett, a szervezet által vállalt robbantás után, amelyben 13 amerikai katona és 169 afgán vesztette életét. Kezdetben a Pentagon azt közölte, hogy a válaszcsapás az Iszlám Állam öngyilkos merénylőjét célozta, aki közvetlen veszélyt jelentett az Egyesült Államok vezette csapatokra a repülőtéren, miközben befejezték Afganisztánból való kivonulásuk utolsó szakaszát.

A Fox News amerikai hírportál kiemelte, hogy a mostani vizsgálat során megállapították: a bombázás célpontjának azonosítása és megerősítése során megszakadt a kommunikáció az amerikai hadsereg egységei között. 

Said szerint a tévedésből elkövetett támadás annak ellenére történt, hogy a civil haláleseteket megelőzendő körültekintő intézkedéseket hoztak. Hozzátette: akkor a birtokukban lévő információk és az általuk végzett elemzés alapján rossz következtetésre jutottak. A Fox News hozzátette: Said, a légierő főfelügyelője függetlennek számít, mivel nem állt közvetlen kapcsolatban az afganisztáni hadműveletek vezetőivel.

Úgy tudni, az amerikaiak előbb az ország keleti részében ölték meg a terrorszervezet egyik meg nem nevezett harcosát, aki a tervezésért felelt. Majd a fővárosban likvidáltak egy járművet, amely a feltételezések szerint öngyilkos merényletre készült. Sajtójelentések szerint már azonnal az amerikai akciók után felmerült, hogy az esetnek civil áldozatai is lehettek. A The New York Times akkori nyomozása megállapította: veszélyes terrorista helyett egy amerikai civil szervezetnek dolgozó afgán segélymunkással végeztek. A The New York Times helyszíni vizsgálatok, interjúk, biztonsági kamerák felvételei és műholdképek elemzése alapján arra a megállapításra jutott, hogy az amerikai rakéta egy afgán segélymunkás és az üdvözlésére siető legalább tíz ember, köztük hét gyermek életét oltotta ki. Nyomozásuk alapján az áldozat, Zemari Ahmadi 14 éve dolgozott egy élelmezéssel foglalkozó amerikai segélyszervezetnél, és a napja teljesen átlagos munkával telt. Kollégáit fuvarozta, a „gyanús csomagok” pedig, melyeket autójába pakolt, valójában vizeskannák voltak, melyeket családjának vitt. A férfi állítólag már amerikai vízumot is kérvényezett, el akarta hagyni az országot. Rokonai is azt nyilatkozták, hazugság, hogy bármi köze lett volna a terrorszervezethez.

Borítókép: Tálib fegyveres áll egy rakétakilövéshez használt autó roncsa mellett a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér közelében 2021. augusztus 30-án (Fotó: MTI/EPA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.