időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Pánikszerűen fejlesztik az ukrán haditengerészetet

Mártonffy Attila
2021.11.24. 19:57

A kijevi kormány és nyugati szövetségesei meg vannak győződve, hogy Oroszország fenyegeti Ukrajnát. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter már hetek óta aggódik Moszkva katonai tevékenysége miatt az ukrán határ közelében. – Nem tudjuk, Vlagyimir Putyin elnöknek mik a szándékai, viszont tudjuk, mi történt a múltban – utalt a külügyi tárca vezetője Oroszország Krím félszigeti akciójára. Moszkva hisztériakeltéssel vádolta Washingtont Ukrajna állítólagos megtámadása kapcsán.

A Krím elfoglalása óta Oroszország hidat épített a Kercs-szoros felett, hogy magához kapcsolja a volt ukrán területet – ez az egyetlen fizikai összeköttetés Oroszország és a félsziget között, miáltal Moszkva ellenőrzése alá vonta a fekete-tengeri s azon túl a Földközi-tengerhez vezető útvonalat. 

Kijev most megkísérli, hogy mindettől, de legfőképpen Ukrajna két legnagyobb kikötőjétől, Berdjanszktól és Mariupoltól távol tartsa az orosz ambíciókat. 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy hete kijelentette, hogy felgyorsították az új berdjanszki hadikikötő építését, bár a CNN amerikai hírtelevízió értesülései szerint a befejezéshez még elég sok idő kell. Egyelőre a cél az, hogy az év végéig befejezzék az építkezés első fázisát, azaz a lakónegyed, az adminisztrációs épületek és az egészségügyi-orvosi részleg felépítését egy elhagyott gyártelep helyén. Tény ugyanakkor, hogy hat hét elteltével még a tető sem volt meg a főépület felett, mindössze a falak felhúzásán buzgólkodtak a munkások a lobogó ukrán zászló árnyékában. A dokkoknak terv szerint két éven belül kell elkészülniük a kereskedelmi kikötő mellett. 

Ukrajnának azonban nincs két éve, hogy felkészüljön egy konfliktusra. Kirilo Budanov dandártábornok, az ukrán katonai elhárítás vezetője szerint Oroszország egyre csak növeli csapatai számát és fegyverarzenálját a Krímben egy bármikor bekövetkezhető offenzívára. 

Moszkva ugyanakkor folyamatosan azt hangoztatja, hogy esze ágában sincs megtámadni keleti szomszédját, viszont mély aggodalmát fejezte ki az orosz kisebbség által lakott Donbasz régió problémájának esetleges erőszakos ukrán megoldása miatt. 

Egyidejűleg Washington mérlegeli katonai tanácsadók és katonai felszerelés küldését Ukrajnába, az utóbbiak között Javelin harckocsi-elhárító és páncéltörő rakéták, valamint aknavetők is lennének. A múlt héten Ben Walalce brit védelmi miniszter ukrajnai látogatása alkalmával egyezményt írt alá az ukrán haditengerészet készültségének fejlesztéséről, s ennek a megállapodásnak egy része a berdjanszki kikötőre vonatkozna. Egyidejűleg az ukrán haditengerészet bejelentette, hogy az Egyesült Államok két parti járőrhajót küldene Odesszába. Az már más kérdés azonban, hogy az ukrán hadihajók és a haditengerészeti infrastruktúra elégséges lesz-e az elrettentéshez.