időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

Török harci drónok mutatkoztak be Pápán

László Dávid
2021.11.12. 06:44
Török harci drónok mutatkoztak be Pápán

Szokatlan vendég járt múlt héten a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőterén: az LHSN.hu civil spotter csapata kapta lencsevégre, ahogyan a török Vestel vállalat Karayel-SU típusú harci drónja előbb a földön, majd a levegőben is bemutatkozott. A pilóta nélküli gép egyébként a kecskeméti repülőnapról is ismerős lehet, ahol idén ugyancsak kiállították. 

– De minek köszönhető a török drón visszatérése és próbarepülése Magyarországon? – indult meg  a találgatás felbukkanása után a honvédelemi szaksajtóban. Valójában a fejlemény nem is olyan meglepő. Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos már májusban arról beszélt a Hír TV-nek, 

hogy a magyar kormány 2017 óta figyeli a drónpiacot esetleges vásárlásokat kutatva, és 2018 óta létezik drónstratégia. Sőt azt is nyíltan kimondta, hogy több török céget vizsgálnak, mint lehetséges beszállítót, szakértők már többször jártak is Törökországban az eszközöket tesztelni. 

Az Aranysas katonai repüléssel foglalkozó magazin pedig emlékeztetett rá: a drónok vásárlása teljes összhangban lenne a 2021-ben megfogalmazott új nemzeti katonai stratégiával.

Elképzelhető tehát, hogy a haderőfejlesztés következő állomásában a Karayel-SU lesz az egyik befutó.

Hogy mit kell tudni a harci drónról? A pilóta nélküli légi jármű teljesen autonóm, képes önállóan felszállni és landolni is. Egyhuzamban legfeljebb húsz órát képes a levegőben tölteni. Használható felderítő célokra, de akár fegyverzettel is ellátható. Törökországban és Szaúd-Arábiában már élesben is bizonyított. Összességében a drónpiacon is a megfizethetőbb kategóriába tartozik. 

Törökország mellett szólhat a versenyben, hogy a dróntechnológiában vezető hatalomnak számít. Ebben annak is óriási szerepe van, hogy fejlesztéseiket éles helyzetekben is bevethették; például Hegyi-Karabahban, Líbiában és Szíriában is jól vizsgáztak már. Ráadásul Magyarország és Törökország között máris kiváló a védelmi együttműködés. Idén szállították le például a honvédségnek az első Ejder Yalcin típusú török páncélozott harci járműveket.

Borítókép: A török ​​Vestel Defence Industry cég által gyártott Karayel-Su pilóta nélküli légi jármű a 2017-es Dubai Airshow  2017. november 12-én (Fotó: Mahmoud Khaled / ANADOLU AGENCY / AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.