Török harci drónok mutatkoztak be Pápán

A Vestel vállalat Karayel-SU típusú pilóta nélküli gépeit tesztelhették a magyar légi bázison.

2021. 11. 12. 6:44
Dubai Airshow 2017
DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 12: Karayel-Su, an unmanned aerial vehicle, manufactured by the Turkish company Vestel Defence Industry is seen during the first day of Dubai Airshow 2017 at Al Maktoum International Airport in Dubai, United Arab Emirates on November 12, 2017. Fair hosts 1200 companies from 60 countries. Mahmoud Khaled / Anadolu Agency (Photo by Mahmoud Khaled / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan vendég járt múlt héten a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőterén: az LHSN.hu civil spotter csapata kapta lencsevégre, ahogyan a török Vestel vállalat Karayel-SU típusú harci drónja előbb a földön, majd a levegőben is bemutatkozott. A pilóta nélküli gép egyébként a kecskeméti repülőnapról is ismerős lehet, ahol idén ugyancsak kiállították. 

– De minek köszönhető a török drón visszatérése és próbarepülése Magyarországon? – indult meg  a találgatás felbukkanása után a honvédelemi szaksajtóban. Valójában a fejlemény nem is olyan meglepő. Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos már májusban arról beszélt a Hír TV-nek, 

hogy a magyar kormány 2017 óta figyeli a drónpiacot esetleges vásárlásokat kutatva, és 2018 óta létezik drónstratégia. Sőt azt is nyíltan kimondta, hogy több török céget vizsgálnak, mint lehetséges beszállítót, szakértők már többször jártak is Törökországban az eszközöket tesztelni. 

Az Aranysas katonai repüléssel foglalkozó magazin pedig emlékeztetett rá: a drónok vásárlása teljes összhangban lenne a 2021-ben megfogalmazott új nemzeti katonai stratégiával.

Elképzelhető tehát, hogy a haderőfejlesztés következő állomásában a Karayel-SU lesz az egyik befutó.

Hogy mit kell tudni a harci drónról? A pilóta nélküli légi jármű teljesen autonóm, képes önállóan felszállni és landolni is. Egyhuzamban legfeljebb húsz órát képes a levegőben tölteni. Használható felderítő célokra, de akár fegyverzettel is ellátható. Törökországban és Szaúd-Arábiában már élesben is bizonyított. Összességében a drónpiacon is a megfizethetőbb kategóriába tartozik. 

Törökország mellett szólhat a versenyben, hogy a dróntechnológiában vezető hatalomnak számít. Ebben annak is óriási szerepe van, hogy fejlesztéseiket éles helyzetekben is bevethették; például Hegyi-Karabahban, Líbiában és Szíriában is jól vizsgáztak már. Ráadásul Magyarország és Törökország között máris kiváló a védelmi együttműködés. Idén szállították le például a honvédségnek az első Ejder Yalcin típusú török páncélozott harci járműveket.

Borítókép: A török ​​Vestel Defence Industry cég által gyártott Karayel-Su pilóta nélküli légi jármű a 2017-es Dubai Airshow  2017. november 12-én (Fotó: Mahmoud Khaled / ANADOLU AGENCY / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.