Tovább szilárdulhat Hszi Csin-ping hatalma

A KKP hatodik plénuma a napokban dönt Kína következő évtizedeinek jövőjéről.

Mártonffy Attila
2021. 11. 09. 6:04
HSZI Csin-ping
Peking, 2021. július 1. Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt, a KKP Központi Bizottságának fõtitkára a KKP megalapításának 100. évfordulóján rendezett ünnepségen a pekingi Tienanmen téren 2021. július 1-jén. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Li Hszüe-zsen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn megkezdődött Pekingben a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottságának négynapos hatodik plénuma. A zárt ajtók mögött zajló, több mint háromszáz fős szupertitkos tanácskozáson elfogadják a KKP százéves történetének harmadik határozatát, amely elemzők szerint kijelöli az ország belpolitikai és társadalmi irányait a következő néhány évtizedre, továbbá végleg bebetonozza Hszi Csin-pig (Xi Jinping) pártfőtitkár és államfő hatalmát, harmadik elnöki terminusa jóváhagyásával.

Hszi az Új Kína hírügynökség szerint a határozattervezet ismertetésével nyitotta meg a plenáris ülést, taglalva a párt 1921-es alapítása óta eltelt száz évben elért eredményeit és történelmi tapasztalatát. 

Az elmúlt évszázad nem bővelkedett korszakos határozatokban, eddig mindössze két történelmi jelentőségűt fogalmaztak meg: Mao Ce-tung (Mao Zedong) 1945-ben, amelyben megszilárdította hatalmát, saját magát nevezve meg az egyetlen igaz kínai vezetőnek, s 1981-ben, amikor Teng Hsziao-ping (Deng Xiaoping) elítélte Mao uralmának ideológiai tévelygéseit, de főleg a kulturális forradalmat és a nyomában fellépő évtizedes káoszt, s igyekezett megmenteni a pártot.

A végleges határozat, amelyet a tanácskozás végén fogadnak el, többek között kijelöli majd, miként tanítsák és ábrázolják a kínai történelmet, Hszi Csin-ping személyét és politikáját pedig olyan kontextusba helyezi, amely garantálja a jövőbeli sikereket. Elemzők szerint a főtitkár-elnök elvárja, hogy a történelem majd őt is az olyan korszakalkotó kínai vezetők mellé helyezi, mint Mao és Teng. Ez a folyamat egyébként már a 2016-os plénumon megkezdődött, amikor a KKP „központi vezető” címmel ruházta fel Hszi Csin-pinget. 

A jelenlegi hatodik plénum egyébként az utolsó Kína mostani ötéves politikai ciklusában, valamint a jövő évi pártkongresszus előkészítésére is szolgál. 

A 2022-es fontos eseményen Hszit várhatóan harmadjára is megválasztják pártfőtitkárnak (ez Kínában általában együtt jár az államfői pozícióval is), miután a törvényhozás 2018-ban eltörölte a vezetői ciklusok számának korlátozását. Szakértők véleménye szerint ezzel Hszi élete végéig is elnök maradhat. A plénum napirendje szigorúan bizalmas, csak a befejezés után várható hivatalos nyilatkozat, illetve a hivatalosan jóváhagyott határozat közzététele.

A plénum előtt már lépten-nyomon hangsúlyozták Hszi szerepét a Kína által elért eredményekben. Emlékeztettek az elnök országjáró körútjaira, amelyek során parasztházakba látogat el, ahol még a disznóólba és az árnyékszékbe is bekukkant, hogy első kézből szerezzen információt a nép életkörülményeiről. Még idén júliusban Hszi kijelentette: 

pártja elérte azt a száz éve dédelgetett célt, hogy mérsékelten virágzó társadalmat építsen fel, valamint megszüntesse a mélyszegénységet. 

A KKP távolabbi céljai között szerepel még Tajvan egyesítése is Kínával. Kritikusai – elismerve az államfő kőkemény korrupcióellenes intézkedéseit – arra is felhívják a figyelmet, hogy leszámolt politikai ellenfeleivel és a „lázadozó” etnikai csoportokkal, megalkotta saját politikai elméletét – az iskolákban széles körben terjesztett „Hszi Csin-ping gondolatait” –, továbbá expanzionista külpolitikát hirdetett. 

– Ha megnézzük az 1981-es határozatot, láthatjuk, hogy az Teng Hsziao-ping és a párt kollektív erőfeszítése volt az elhatárolódásra Mao kulturális forradalmától. Azóta a KKP vezette Kína története egyre inkább a gazdasági növekedésről és Peking erősödő külpolitikai befolyásáról szól, s ez már nem annyira súlyos dolog, mint a véres hatalmi leszámolások

–  fejtette ki John Delury, a Szöuli Jonszei Egyetem történésze.

– Persze, ott volt az 1989-es Tienanmen téri mészárlás, meg 2012-ben a masszív korrupciós botrányok, de az ilyesmit manapság már inkább kerülik, amennyire lehetséges – tette hozzá.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt, a KKP Központi Bizottságának fõtitkára a KKP megalapításának 100. évfordulóján rendezett ünnepségen a pekingi Tienanmen téren 2021. július 1-jén (Fotó: MTI/AP/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.