Ukrajnában elhallgattatják a kritikus médiát?

Amíg Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki vezetőt erőszakos módon fosztották meg médiabefolyásától, addig Petro Porosenko korábbi államfő önszántából szabadult meg két televíziót tömörítő holdingjától. Közel 27 év után lehúzta a rolót Ukrajna egyetlen angol nyelvű kiadványa, a Kyiv Post is. A tulajdonos a hatalom részéről megnyilvánuló ellehetetlenítési folyamatokkal indokolta a lap bezárását. Szakértők szerint Volodimir Zelenszkij elnök környezete módszeresen számolja fel a vele szemben kritikus médiumokat, aminek célja politikai ellenlábasainak a gyengítése.

2021. 11. 11. 6:04
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2019. április 5. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökjelölt újságíróknak nyilatkozik Kijevben, miután elvégezte a drog- és alkoholtesztet az ukrán elnökválasztás második fordulójába jutott jelöltek vitája előtt 2019. április 5-én. Az első fordulóban Zelenszkijt a választók mintegy 30 százaléka támogatta, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a szavazatok körülbelül 15,95 százalékát kapta, így ők ketten jutottak be az április 21-i második fordulóba. MTI/EPA/Sztepan Franko Fotó: Sztepan Franko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eladta az 5-ös hírcsatornát és a Prjamij (Egyenes) televízió részvényeit – jelentette be némi meglepetésre Petro Porosenko volt ukrán elnök. Az új tulajdonos az adók egykori és mai munkatársait tömörítő Vilnij Media (Független Média) holding. Érdekeltségeinek az értékesítését elsősorban a szeptemberben elfogadott oligarchaellenes törvénnyel magyarázta, mondván, nem szeretne szankciós listára kerülni. Szerinte az elnöki székben őt követő Volodimir Zelenszkij elfojtja a szólásszabadságot.

Megfélemlítés

Amíg Porosenko kényszerből ugyan, de önszántából vált meg médiabefolyásától, az oroszbarát Viktor Medvedcsukot erővel szabadították meg sajtójától. Több nemzetközi szakmai szervezet is a sajtószabadság elleni példátlan támadásként értékelte, hogy az év elején a nemzetbiztonsági tanács határozatára hivatkozva Volodimir Zelenszkij elnök több ellenzéki televíziót is bezáratott, köztük a NewsOne, a ZIK és a 112 Ukraina hírtévét. A meglehetősen magas nézettségnek örvendő  csatornáknak voltaképp markáns ellenzéki hangvételük miatt kellett elsötétülniük. Az adók Vlagyimir Putyin ukrajnai bizalmasának, Viktor Medvedcsuknak, az oroszbarát Ellenzéki Platform – Az Életért párt vezérének az érdekeltségébe tartoztak, műsoraik kemény kritikákat fogalmaztak meg a jelenlegi hatalommal szemben.

Elemzők már akkor is figyelmeztettek, a durva precedenssel a teljes ukrajnai sajtót megfélemlíti a hatalom. 

Volodimir Zelenszkij kommentárjában azt mondta, nagyon nehezen hozta meg a döntést, mert ő a sajtószabadság híve, ugyanakkor ezek a médiumok propagandacélokat szolgálnak, és az agresszor orosz állam a finanszírozó. Érvelése szerint Moszkva szándéka ellehetetleníteni Kijev euroatlanti integrációs törekvéseit, amihez ezeket a csatornákat is felhasználja. – A függetlenségért vívott harcot az információs térben is folytatni kell – hangsúlyozta. Később Medvedcsuk ellen is eljárások indultak, a politikust perbe fogták, jelenleg is házi őrizetben tartják.

Petro Poroshenko és Volodimir Zelenszkij. Fotó: Valentyn Ogirenko

Öncenzúra

A történtek után a többi ellenzéki beállítottságú sajtó is jól érzékelhetően visszavett a kritikus hangnemből, amolyan öncenzúra érződik ki a műsoraikból, írásaikból. Tudják, nem árt ügyelniük, nehogy őket gyanúsítsák meg az elnök vádjaival. Szintén a héten jelentette be a laptulajdonos, hogy majd 27 évnyi működés után lehúzza a rolót Ukrajna első és jelenleg egyetlen angol nyelvű portálja, a KyivPost. A Szabad Európa a hírre reagálva emlékeztetett, a KyivPost gyakran volt kritikus a mindenkori vezetéssel, a lap mértékadónak számított Nyugaton és az Ukrajnában dolgozó diplomaták, üzleti szereplők körében. A szerkesztőség munkatársai állásfoglalásukban a nemzetközi közösség és a hirdetők segítségét kérték életben maradásukhoz. 

Zelenszkij szóvivője elutasította azt a felvetést, hogy közük lenne az újság bezárásához.

Újabb célpontok

Az elkövetkezendő hónapokban újabb médiabotrányok robbanhatnak ki az országban, amit a nemrég elfogadott oligarchaellenes törvény generálhat. A tervek szerint az államfő mellett működő nemzetbiztonsági hivatal jövő májusban nevezi meg hivatalosan is az első oligarchákat, akik ezek után nem vállalhatnak politikai szerepet, kizárják őket a privatizációs folyamatokból, s megfosztják őket médiaérdekeltségeiktől is. A személyesen Zelenszkij által kezdeményezett jogszabály négy kritériumot állít fel, amelyek közül legalább háromnak teljesülni kell ahhoz, hogy valaki „a társadalmi életben jelentős gazdasági vagy politikai súllyal rendelkező személyek”, azaz az oligarchák listájára kerüljön. Ez a négy kritérium 

  1. a politikai életben való részvétel,
  2. a médiabefolyás,
  3. a monopolhelyzetben lévő vállalatokban való tulajdonrész
  4. és a havi létminimum egymilliószeresét meghaladó vagyon.

Szakértői vélekedések szerint a törvény legfőbb célja meggyengíteni a regnáló államfő politikai riválisait. A „célszemélyek” között van Petro Porosenko volt elnök, a legnagyobb rivális erő, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt két vezetője, Viktor Medvedcsuk és Szerhij Ljovocskin.

Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem szereti a kényelmetlen kérdéseket. (Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.