A Fidesz csak demokrata, konzervatív pártokkal működik együtt

Novák Katalin a 444.hu cikkére reagálva nyomatékosította: időben tájékoztatnak mindenkit az új európai frakció megalakulásával kapcsolatos fejleményekről.

Magyar Nemzet
2021. 12. 01. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A más tartalmú ellentétes híresztelésekkel szemben biztosíthatok mindenkit arról, hogy a Fidesz csak demokrata konzervatív pártokkal fog a jövőben is együttműködni” – reagált Novák Katalin a 444.hu szerda délelőtti cikkére, amely azt állította: megalakul Matteo Salvini, Jarosław Kaczyński és Orbán Viktor új szélsőjobboldali európai frakciója. A Fidesz alelnöke nyomatékosította azt is: a nagyobbik magyar kormánypárt célja, hogy „a nemzeti érzelmű, szabadságpárti, bevándorlásellenes, a hagyományos családi értékeket tisztelő embereknek minél erősebb képviselete legyen az európai döntéseknél”. „Ami pedig a konkrétumokat illeti, pénteken utazunk Varsóba, hogy a következő lépést megtegyük. Időben tájékoztatni fogunk mindenkit a fejleményekről” – szögezte le a tárca nélküli miniszter.

A hírt, miszerint Orbán Viktor részt vesz a varsói találkozón, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette az atv-nek: „Azt tudom megerősíteni, hogy Orbán Viktor szombaton Varsóban részt vesz az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén”.

A 444.hu cikke saját forrásokra hivatkozva azt írta: már megszületett egy megállapodás „az Európai Néppárttól bőven jobbra tolódott politikusok” között, szombaton pedig be is jelentik az új szélsőjobboldali frakció megalakulását Varsóban. A balliberális hírportál az olasz La Repubblica napilapra hivatkozva később már azzal frissítette a cikket, hogy Matteo Salvini, a bevándorlásellenes olasz kormánypárt, a Liga vezetője lemondta a találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) mégsem akar csatlakozni egy effajta frakcióhoz.

Korábban a Magyar Nemzet is cikkezett róla, hogy a Fidesz idén márciusban döntött úgy, hogy elhagyja az egyre inkább balra tolódó Európai Néppártot; azóta a kormánypárt képviselői függetlenként folytatják munkájukat az Európai Parlamentben. Mint ismeretes, azóta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz pártelnöke több jobboldali európai párttal is tárgyalásokat folytat egy új frakció felállításáról. Ennek egyik mérföldkője volt, hogy tavasszal a magyar kormányfő egy közös értékeket és célokat meghatározó chartát mutatott be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőjével és Matteo Salvinivel. 

A háromoldalú, az ­európai jobboldal újraszervezését célzó egyeztetés állomásait mindenesetre Brüsszelből és az Európai Néppárt berkeiből is árgus szemekkel figyelik.

Borítókép: Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki a karmelita kolostorban 2021. április 1-jén (Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benkő Vivien Cher / MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.