Ausztrália csatlakozott az olimpia amerikai bojkottjához

Scott Morrison kormányfő közölte, a kormány tisztségviselői nem utaznak Pekingbe.

Magyar Nemzet
2021. 12. 08. 9:50
A 2022-es pekingi téli olimpia emblémája az eseményt előkészítő bizottság pekingi székházának közelében, a Soukang Parkban 2021. december elsején (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej) Fotó: Roman Pilipej Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrália csatlakozott a téli olimpiai játékok amerikai diplomáciai bojkottjához. Az Egyesült Államok hétfőn jelentette be, nem küld a februári ötkarikás eseményre egyetlen diplomáciai képviselőt sem, szerdán Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szintén közölte: az ausztrál sportolók részt vesznek a februári téli játékokon, a kormány hivatalos képviselői azonban nem utaznak a kínai fővárosba, Pekingbe.

Az ausztrál olimpiai bizottság közleménye szerint várhatóan negyven sportoló vesz részt a téli játékokon, azonban a bojkott nem lesz hatással rájuk. A kormányfő hasonló okokat sorolt fel, mint a Fehér Ház: az ausztrál döntés hátterében az emberi jogok megsértése áll, valamint a Hszincsiang tartományban folyó népirtás és az emberiesség elleni bűncselekmények. Morrison továbbá hozzátette, Ausztrália részéről nincs akadálya annak, hogy tárgyaljanak Kínával, Peking azonban nem hajlandó erre.

– A kínai kormány következetesen nem élt azzal a lehetőséggel, hogy találkozzon velünk, és tárgyaljunk ezekről a kérdésekről – fogalmazott a miniszterelnök.

A keleti nagyhatalom ausztrál nagykövetsége bírálta Canberra csatlakozását az amerikai bojkotthoz, mondván, az ügy nem javítja a két ország közötti, amúgy is hideg kapcsolatokat. „Mint mindannyian tudjuk, a Kína és Ausztrália közötti kapcsolatok jelenlegi helyzetéért egyértelműen az ausztrál fél a felelős” – áll a nagykövetség közleményében. Ausztrália egyik legnagyobb kereskedelmi partnere egyébként éppen Kína, noha az elmúlt években számos intézkedés nehezítette a két ország közti kapcsolatokat.

Peking többek közt büntetővámot vetett ki ausztrál árukra, többek közt a szénre, a marhahúsra és az árpára, Ausztrália pedig független vizsgálatot követelt a koronavírus eredetéről.

Pekinget az Egyesült Államok és több nyugati ország kormányai, valamint civil szervezetek is azzal vádolják, hogy több mint egymillió muszlimot internált Hszincsiang–Ujgur tartományban átnevelőtáborokba. Több fogvatartott azt állította, megkínozták, megerőszakolták és erőszakkal sterilizálták őket. Kína azonban tagadja a vádakat arra hivatkozva, a táborok célja a szeparatizmus és az iszlamista terrorizmus elleni küzdelem az ország nyugati régiójában.

Az ötkarikás téli játékokat 2022. február 4. és február 20. között rendezik a kínai fővárosban, a 2028-as nyári olimpiát az Egyesült Államok szervezi Los Angelesben, a 2032-es játékokra pedig az ausztráliai Brisbane-ben fog sor kerülni.

Borítókép: A 2022-es pekingi téli olimpia emblémája az eseményt előkészítő bizottság pekingi székházának közelében, a Soukang Parkban 2021. december elsején (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.