Dollármilliókat szabadít fel a Világbank az éhező Afganisztán számára

A tálibok hatalomátvétele óta közel huszonhárommillió afgánnak kell megküzdenie az éhezéssel.

2021. 12. 11. 18:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáznyolcvanmillió dollárnyi segélyt szabadít fel a Világbank a humanitárius katasztrófa szélére sodródott Afganisztán számára. Különböző nemzetközi szervezetek már hónapok óta próbálták elérni, hogy a támogatások újra elérhetővé váljanak, mivel a harmincegymilliós közép-ázsiai országban közel huszonhárommillióan − ebből egymillió gyermek − kerültek az éhhalál szélére. 

„A segélyek visszafogása és a szankciók körüli bizonytalanság összeroppantotta a gazdaságot, melynek eredménye egy várható, azonban elkerülhető humanitárius katasztrófa lett”− mondta David Miliband, a Nemzetközi Mentési Bizottság elnöke. 

Az afgán gazdaság összeomlása az élelmiszerárak drasztikus megugrását eredményezte, emellett az országot extrém szárazság is sújtja, melynek következtében a mezőgazdaság termelékenysége is hatalmasan visszaesett. Az évtizedeken át tartó háború miatt a közegészségügy romokban van, így a kórházak több mint hatvan százalékának nincsenek megfelelő kapacitásai ahhoz, hogy létfontosságú élelmezési programokat folytassanak. Ez nemcsak az éhezés szempontjából lényeges adat, de a koronavírus elleni védekezést is megnehezíti. A helyzet annyira súlyos, hogy rengeteg afgánnak meg kell válnia háztartási eszközeitől annak érdekében, hogy élelmiszert, valamint a fűtéshez szükséges szenet be tudja szerezni. 

Az emberek ismét szembesülnek azzal, hogy nincs étel a kamrában, nincs mit az asztalra tenni, el kell adniuk ingóságaikat annak érdekében, hogy életben maradjanak.

− hasonlította a helyzetet a 2017–18-as szárazság időszakához Mary-Ellen McGroarty, a Világélelmezési Program afganisztáni koordinátora. 

A támogatások az UNICEF-hez és az ENSZ Világélelmezési Programjához kerülnek majd, mely szervezetek ezt a pénzt a már meglévő, de finanszírozás hiánya miatt szünetelő projektjeik folytatására fogják felhasználni − közölte a Világbank közleményében. 

Borítókép: Tálib harcos vásárol Kabul egyik boltjában, 2021. december 9-én (Fotó: AFP/Wakil Khosar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.