Lapozó: A férfiak szülőképességén dolgozik két olasz professzor

Spanyolország nem teszi kötelezővé a védőoltást · Szilikonos műkarjába akarta beadatni az oltást egy olasz férfi · Orosz kutatók szerint akár három hónapig is fertőzőek maradhatnak a kezeletlenül hagyott koronavírusos emberek.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 03. 18:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország nem teszi kötelezővé a védőoltást

„Spanyolország nem látja szükségesnek a kötelező oltást” – így reagált az egészségügyi miniszter az Európai Bizottság elnökének felvetésére, miszerint az egész unióban kötelezővé kellene tenni a koronavírus elleni oltást. Carolina Darias úgy fogalmazott: „értem a felvetést, de nálunk – Spanyolországban – teljesen más a helyzet. Nemcsak az EU-ban, hanem a világon is mi vagyunk a legmagasabb átoltottsággal rendelkező ország, hisz a 12 éven felüliek 90 százaléka már felvette a vakcinákat” – mondta. Darias ragaszkodik ahhoz, hogy a spanyol kormány ugyanúgy folytathassa oltási kampányát, ahogy eddig, anélkül, hogy bárkit is kényszerítéssel venne rá az oltóanyag felvételére. Hangsúlyozta: rendkívül magas a társadalmi tudatosság az országban, és „a spanyolok kötelezettségként értelmezik az oltást, mert tudják, hogy ezzel tudják védeni önmagukat és családjukat is”, ezért nincs szükség radikális eszközökre. A tárcavezető arról is beszélt, hogy már öt omikron mutációval fertőzött beteget találtak az országban, kettőt Katalóniában és hármat Madridban. Mindannyian enyhe tünetekkel kerültek kórházba. Rajtuk kívül még egy gyanús esetet vizsgálnak a Baleár-szigeteken. 

Forrás: vozpopuli.com

Szilikonos műkarjába akarta beadatni az oltást egy olasz férfi

Igen szokatlan csalást fedezett föl egy oltóponton dolgozó olasz nővér. Több száz és ezer vakcina beadása után egyszer csak egy szilikonból készült műkart nyújtottak neki, hogy oda szúrja az injekcióstűt.

„Először az volt az érzésem hogy egy amputált végtaghoz érek” – számolt be a döbbenetes esetről a nővér. „Nagyon szégyelltem magam, megsajnáltam, azt hittem, zavarba hozom azzal, ha megkérem, nyújtsa ide a másik karját. Mozgás közben vettem észre, hogy egy szilikonból készült harmadik kart rögzítettek a mellkashoz egy fűző segítségével. Az ötven év körüli lebuktatott páciens nevetni kezdett, majd összecsomagolt és nyoma veszett” – mesélte az eseményeket a csalást leleplező nővér. 

Forrás: torino.corriere.it

Orosz kutatók szerint akár három hónapig is fertőzőek maradhatnak a kezeletlenül hagyott koronavírusos emberek

Oroszország vezető járványügyi szakembere, Anna Popova szerint akár három hónapnál is hosszabb ideig fertőző maradhat az, aki elkapta a Covid–19-et. Popova elmondta, hogy az orosz szakemberek által tanulmányozott vírusról ugyanis egyértelműen megállapították, hogy az 80, egyes esetekben akár 100 napig is életképes marad.

Popova ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírus lappangási ideje – 14 nap – alatt létfontosságú, hogy a koronavírusos emberek kontaktjai alaposan megfigyeljék magukat, és tudatában legyenek annak, hogy megkapták-e a vírust vagy sem. Fertőzés esetén pedig – enyhe tünetekkel is – orvoshoz kell fordulni, mert csak a szakemberek tudják meghatározni az esetleges kezelés módját, valamint azt is, hogy milyen hosszú karanténra van szükség ahhoz, hogy a szervezetben elszaporodott vírus elpusztuljon.

Oroszországban az elmúlt hetekben rekordszámú megbetegedést és halálesetet regisztráltak a hatóságok. A lakosságnak kevesebb mint a fele vette fel az oltását annak ellenére, hogy megfelelő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre. 

Forrás: rt.com

A férfiak szülőképességén dolgozik két olasz professzor

Bár eddig kevés példa volt a női méh átültetésére, a tudóstársadalom azonban máris azt mérlegeli, lehetséges lenne-e férfiak esetében is végrehajtani a művi beavatkozást. Róma Sapienzia Egyetemének két professzora, Federica Umani Ronchi és Gabriele Napoletano az Acta Biomedica szaklapban közölt írásukban annak a lehetőségét mérlegelik, hogy mennyiben járulna hozzá azon férfiak boldogságához a szülés lehetősége, akik nőnek érzik magukat.

Abból indultak ki, hogy a női testekben történt szervátültetés a szülésre korábban képtelen nők elégedettségét, életminőségének növelését eredményezte. Hozzáfűzik, a transznemű nőkön való művi beavatkozás kísérleti szakaszban van. Egyre több esetben merül fel a vágy, hogy a férfiból nővé átalakuló személyek anyaméhet szeretnének, hogy még inkább nőnek érezhessék magukat. A végső következtetés szerint ha a méhátültetés megvalósítható, akkor akár az apukák is szülhetnek. A szakértők néhány orvosi ellenjavallatot is hozzáfűznek, de etikai kifogásokat nem említenek. 

Forrás: lanuovabq.it

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.