Lapozó: Érzékenyítő migránsfilmeket fognak vetíteni a spanyolországi vonatokon

Megrohamozták a svéd ombudsmant a védettségi igazolvány miatt; Szerbia már nem ad vízumot a marokkói sportolóknak; Legalább 33 ezer hajléktalan van a jóléti Svédországban.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 01. 14:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrohamozták a svéd ombudsmant a védettségi igazolvány miatt

Először vezetett be a laza járványkezeléséről elhíresült Svédország olyan intézkedést, amely valamely tevékenységet védettségi igazolvány meglétéhez köti. December elsejétől kötelező oltással kell rendelkezniük azoknak, akik száz főnél nagyobb létszámú beltéri rendezvényen szeretnének részt venni. Az intézkedés vonatkozik minden kulturális, sport-, egyházi, vagy magáneseményre is. A két héttel korábban bejelentett intézkedés nyomán tömegek fordultak az Igazságügyi Ombudsman Hivatalához (Justitieombudsmannen), hangzott el a svéd közrádióban. Erik Nymansson, az állampolgári jogok biztosa elmondta, az elmúlt két hétben 9 ezer bejelentést kaptak a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos intézkedés vélelmezett jogszerűtlenségével kapcsolatban. Összehasonlításképpen hozzátette, évente körülbelül 10 ezer bejelentést szoktak kapni, most két hét alatt kaptak közel ennyit, ráadásul folyamatosan érkeznek az újabb és újabb bejelentések. Az ombudsman jelezte, feltehetően hosszabb időt vesz majd igénybe az ügyek feldolgozása, az ezzel kapcsolatos döntés időpontjáról sem tudott közelebbit mondani.

Már több esetben is azonosítottak az omikron vírusvariánssal fertőzött embereket Svédországban, legutóbb kedden két Stockholm megyei lakost. Mindketten egy dél-afrikai útról tértek vissza a skandináv államba. Közben a szakhivatal közlése szerint az egészségügyre nehezedő nyomás jelentősen nőtt az elmúlt héthez képest.

Forrás: Sveriges Radio, SVT

Szerbia már nem ad vízumot a marokkói sportolóknak

Szerbia marokkói nagykövetsége megtagadta a vízumok kiadását a casablancai Aïn Sebaa sportgimnázium kézilabdacsapata számára. A fiatal kézilabdázók Belgrádba utaztak volna egy nemzetközi megméretésre. A közelmúltban azonban egymást érik Marokkóban azok a híradások, amelyek nemzetközi versenyekről felszívódó marokkói sportolókról szólnak: a fiatal tehetségek az európai versenysorozatok közben lépnek meg csapatuk szálláshelyéről, és a nemzetközi torna, valamint a hazájukba való visszatérés helyett inkább az illegális migránsok státusát és életmódját választják az Európai Unió területén.

A casablancai szerb nagykövetség elővigyázatosságát nemcsak a sajtóhírek, hanem Szerbia saját tapasztalatai is megalapozzák. November elején a marokkói birkózóválogatott két sportolója szívódott fel váratlanul a belgrádi U23-as birkózó-világbajnokság közben. Áprilisban pedig két bokszoló lépett le lengyelországi versenyéről: a sportolók még a megméretésük előestéjén tűntek el nyom nélkül a szállásukról, és a lengyelországi vízum schengeni érvényessége révén szabadon indulhattak tovább az Európai Unió bármely tagállamába. A szerb nagykövetség álláspontja a kézilabdázókkal kapcsolatban változatlan, még a marokkói Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint az Iskolai Sportok Nemzetközi Szövetségének a közbenjárása ellenére is. 

Forrás: Bladi

Legalább 33 ezer hajléktalan van a jóléti Svédországban

Az egyedülállók mellett már egyre több gyermekes család is az utcára kerül a skandináv országban, áll a kérdéssel foglalkozó szakhivatal friss jelentésében. Az anyagból az is kiderül, hogy az érintettek egyre inkább gazdasági, és nem szociális okokból kerülnek az utcára. Jelenleg körülbelül 33 ezer hajléktalanról tud a hivatal, de ebben a számban nincsenek benne az unióból érkezők, például az utcákon szervezetten kolduló romák, valamint a dokumentumok nélküli migránsok. Annak ellenére, hogy a baloldali kormányzati agendán egyre többet szerepel a hajléktalankérdés, érdemi javulást még nem tapasztaltak a fedél nélküliekkel foglalkozó szervezetek. Egy stockholmi misszió vezetője szerint a hangzatos szavak mögött gyakran az áll, hogy a kormányzat az önkormányzatoktól várja a megoldást. Szerinte a dokumentált 33 ezernél nagyságrendekkel több hajléktalan van Svédország-szerte, véleményét a 17 település városi missziói adatainak összehasonlítására alapozza.

Forrás: Svenska Dagbladet

Migránsokról szóló filmeket vetítenek hamarosan a spanyolországi vonatokon

Raquel Sánchez közlekedési miniszter bejelentette: a kormány a Renfe vasúttársasággal együttműködésben indít felvilágosító kampányt a migrációról, filmek vetítésével. Ezek segítségével a bevándorlók és a menekültek életét szeretnék bemutatni a spanyol társadalom tagjainak. A videókat az AVE gyorsvasút összes járatán, valamint a közép- és távolsági vonatjáratokon is le fogják játszani. A kormány célja, hogy felhívja a figyelmet a migrációra és a befogadásra szoruló emberek valóságára. José Luis Escrivá szociális miniszter a projekt bemutatóján úgy fogalmazott: „ez egy nagyon szép és időszerű kezdeményezés a kormány részéről”, mert az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az olyan bűncselekmények száma, „amelyek az idegenekkel, a bevándorlókkal szembeni gyűlöletet tükrözik”. Úgy vélik: a küzdelem egyik legjobb módja a kultúra és a mozi, ugyanis egy „olyan hétköznapi eszközzel, mint a vonatozás, közelebb tudják hozni az állampolgárokat a bevándorlókhoz.” A végső cél, hogy empátiát váltsanak ki a spanyolokból azzal, hogy feltárják előttük a migránsok életének tragédiáit. 

Forrás: 20minutos

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.