Lapozó: A marokkói maffia tartja rettegésben Hollandiát

Nem fogadja többé éljenző tömeg a baszk terrorszervezet foglyait · Giorgia Meloni lehet Olaszország első miniszterelnöknője · Tízezrek tüntettek hétvégén Spanyolországban a biztonsági törvényreformok ellen.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 30. 17:32
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fogadja többé éljenző tömeg a baszk terrorszervezet foglyait

A képviseletükre létrejött kollektíva arról tájékoztatta a sajtót, hogy a foglyok beleegyezésével megszüntetik a börtönből szabaduló ETA-tagok nyilvános fogadásait, helyette diszkrét köszöntéseket szerveznek számukra, a nyilvánosságtól elzárva. A szervezet úgy fogalmazott: a gesztussal azt szeretnék közvetíteni a baszk társadalom tagjainak, hogy megbánták tetteiket és mélyen együttéreznek a szeparatista csoport által elkövetett terrorcselekmények áldozatainak hozzátartozóival. A foglyok kiemelték: értik, hogy az érintettek bántva érzik magukat amiatt, hogy a szabaduló terroristákat rendszerint éljenző tömeg fogadja a börtönök bejáratánál. A jövőben csak arra koncentrálnak, hogy enyhítsenek a szenvedésen, begyógyítsák a sebeket, amiket okoztak, és ezzel új lehetőséget nyissanak meg.

Az 1959-ben alapított ETA kezdetben békésen küzdött Baszkföld elszakadásáért, majd radikalizálódott. 1968-tól az ETA-tagokhoz köthető közel ezer fő meggyilkolása és több ezer ember sérülése, elrablása.

Forrás: www.rtve.es

Giorgia Meloni lehet Olaszország első miniszterelnöknője

Az év végén előszeretettel készülnek a jövőre vonatkozó becslések, így az Olasz Testvérek elnöke újra a nemzetközi figyelem középpontjába került. Az ellenzéki pártvezetőnek komoly előrelépést jósol a The Economist brit gazdasági hetilap, amely a legtekintélyesebb és legnépszerűbb politikai szereplőt látja a patrióta Giorgia Meloniban. A lap szerint Meloni további előnyre tesz majd szert, a Liga főtitkára, Matteo Salvini a kegyeit keresi majd. A 2022-es év kiemelkedő nemzetközi vezetőivel foglalkozó különszám jó esélyeket jósol Meloni kormányra kerülésének. Nem ez az első alkalom, hogy a nemzetközi sajtó figyelemre méltatta a politikusnőt. Tavaly a The Times brit napilap azon tíz meghatározó politikus közé sorolta Melonit, akinek komoly szerepe lesz a világ alakításában.

Forrás: www.corriere.it/

Tízezrek tüntettek hétvégén Spanyolországban a szájpecek-, illetve gagtörvény néven elhíresült biztonsági törvényreformok ellen

A kormánydelegáció szerint húsz-, a szervezők szerint viszont legkevesebb 150 ezren vonultak fel Madridban, hogy kifejezzék nemtetszésüket az újítások ellen. A tömegben az összes jobboldali párt képviselői mellett különböző testületekből származó rendőrök, csendőrök és hozzátartozóik is jelen voltak. Pablo Casado, a Néppárt elnöke beszédében úgy fogalmazott: „Ddemokráciánkban először fordul elő, hogy azoknak, akik az életüket kockáztatják a védelmünkért, tüntetniük kell, mert védtelenek maradnak.” Üzentek Pedro Sánchez kormányfőnek is: „Reméljük, hogy felhív és meghallgat minket.”

A szájpecektörvény lehetővé teszi spontán demonstrációk megtartását, veszélyeztetve az állampolgárok testi épségét. Ennél is súlyosabb azonban, hogy eltörli egyebek mellett a rendőrökre vonatkozó filmezési tilalmat, ami azt jelenti, hogy hamarosan szabadon lehet videózni és fényképezni őket. A szakszervezet szerint ez az intézkedés súlyos támadást jelent a hatóságok tagjaira nézve, ráadásul a családtagjaik életét is veszélyezteti. 

Források: elpais.com, twitter.com/jusapol, twitter.com/Reuters, twitter.com/jusapol_murcia, twitter.com/jusapol/status

A marokkói maffia tartja rettegésben Hollandiát

A Hollandiában csak Mocro-maffiaként emlegetett, drogkereskedelemmel foglalkozó marokkói bűnszövetkezet terrorizálja az ország politikusait, ügyvédeit és újságíróit. Legutóbb pedig már a holland miniszterelnök, Mark Rutte is az észak-afrikai szervezet céltáblájává vált. A Mocro-maffia – amelyről azonos címmel már tévéfilmsorozat is készült Hollandiában – Marokkóból szállít kiépített hálózatán keresztül nagy mennyiségű hasist és kokaint Belgiumba és Hollandiába. A csoport közismert mottója, hogy „aki beszél, meghal”. Ennek a vezérelvnek a bizonyítéka a maffia által kivégzett politikusok és újságírók névsora.

A holland rendőrség információi szerint a Mocro-maffia legújabb célpontja a holland kormányfő lett. A fegyveres testület terrortámadástól vagy emberrablástól tartva megerősítette Rutte rendőri védelmét. Rutte azért került a marokkóiak figyelmének középpontjába, mert a kormányfő egy holland oknyomozó újságíró, Peter R. de Vries meggyilkolása után júliusban nagyszabású, hosszú távú rendőrségi akciót hirdetett meg, amelynek célja a kereskedők letartóztatása és hálózatuk felszámolása. Ugyancsak a Mocro-maffiát vádolják azzal, hogy kivégezték Derk Wiersum ügyvédet, annak a Nabil B. drogkereskedőnek az ügyvédjét, aki egy vádalku részeként információkkal segítette a rendőrséget a maffiafőnök, Ridouan Taghi ellen folytatott nyomozásban.

Forrás: www.bladi.net

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.