Tisztázhatja nevét a gyilkossággal vádolt marokkói kertész

Omár Raddadot azzal vádolták meg, hogy kivégezte munkáltatóját, a gazdag francia Ghislaine Marchalt.

2021. 12. 18. 16:02
(FILES) In this file photo taken on December 01, 2008 shows Omar Raddad, who is seeking a review of his 1994 conviction for the 1991 murder of Ghislaine Marchal, arrived at the Ministry of Justice in Paris on 1 December 2008 to be received by an adviser to the Minister of Justice. Sentenced to 18 years imprisonment, Mr Raddad, now 46 years old, was conditionally released on 4 September 1998 after a partial presidential pardon by Jacques Chirac. - The second request for revision of the conviction of Omar Raddad will be examined by the Court of Cassation next on November 25, 2021. (Photo by Mehdi FEDOUACH / AFP) Fotó: Mehdi FEDOUACH Forrás: Europress/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leporolják egy hírhedt, a lakosságot évtizedek óta foglalkoztató gyilkossági ügynek az aktáit Franciaországban: 1994-ben egy marokkói kertészt 18 év börtönbüntetésre ítéltek munkaadója, egy gazdag francia özvegy, Ghislaine Marchal meggyilkolása miatt. A most 59 éves Omár Raddad ellen az volt a fő bizonyíték, hogy az asszony megcsonkított holtteste mellett, az ajtón vérrel írt üzenetet is találtak a nyomozók: „Omár megölt”. A boncolás eredményei szerint Marchal koponyáját betörték, torkát elvágták, egyik ujját levágták, és tizenhárom vágást ejtettek a testén. A holttestet az asszony villájának pincéjében találták meg arccal lefelé fordítva.

Az ügy középpontjába a vérrel írt felirat került, ami helyesírási hibát tartalmazott: az „Omár megölt” helyesen „Omar m'a tuée”, nem „Omar m'a tuer”, csupán a kiejtés azonos. A kertész védői azzal érveltek Omár Raddad ártatlansága mellett, hogy egy gazdag és művelt hölgy nem vétett volna ilyen hibát. Az áldozat rokonai azonban tudatták, Ghislaine Marchal nem volt különösebben művelt, és a rendőrség máshol is talált rá példát, hogy az igeneveket rosszul használta.

A hatóságok azt mondták akkoriban, hogy Raddad szerencsejáték-függő volt és dühében végezte ki munkáltatóját, amiért az asszony nem volt hajlandó előleget adni neki.

Az elítélt férfit végül 1998-ban szabadon engedték, miután két évvel korábban Jacques Chirac akkori francia elnöktől részleges kegyelmet kapott II. Haszan marokkói király közbenjárására, az ítéletet azonban sosem semmisítették meg.

Raddad mindvégig ártatlannak vallotta magát, az ügy újratárgyalását már több alkalommal kezdeményezte. A férfi mindig pozitívan nyilatkozott az áldozatról, elmondta, az asszony mindig jól bánt vele, nem lett volna oka bántani őt. Raddad újabb kérvényt nyújtott be az ügy felülvizsgálatára, amit most helyben hagytak, miután 2015-ben négy ismeretlen férfi DNS-nyomait találták meg a gyilkosság helyszínén. Köztük lehet a valódi gyilkos nyoma is, aki talán a marokkói kertészre akarta terelni a gyanút.

A The New York Times amerikai napilap emlékeztet: Raddad DNS-nyomait vagy ujjlenyomatait sohasem azonosították a gyilkosság helyszínén.

A nő családja ugyanakkor továbbra is úgy véli, Raddad a gyilkos, s a nyomozók nem végeztek alapos munkát.

– Ez egy lépés az ítélet megfordítása felé

– értékelte a fejleményeket Raddad ügyvédje, Sylvie Noachovitch, aki reméli, hogy az ügy újranyitásával végre pont kerülhet „a XX. század egyik legnagyobb bírói hibájának végére”.

Az esetet sokan bírálták, a kritikusok szerint Raddadot származása miatt ítélték el, és diszkrimináció áldozata lett. „Igazságtalanság történik az egész világon.Az ügyről számos könyv és film készült, utóbbiak közül az egyik leghíresebb 2011-ben jelent meg Omar m’a tuer címmel. 

Borítókép: Omár Raddad 2008. december 1-jén a párizsi igazságügyi minisztérium épülete előtt (Fotó: AFP/Mehdi Fedouach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.