Törvényjavaslat készül a félretájékoztatás ellen New Yorkban

A tervezet fellépne többek között a Facebook és az Instagram techóriások ellen is.

2021. 12. 27. 20:55
INSTAGRAM; A kép csak illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új törvényjavaslat értelmében felelősségre lehetne vonni a nagy, közösségi médiával foglalkozó techcégeket

– írja a The New York Post konzervatív napilap New York állam javaslatáról. A dokumentum előterjesztői szerint ezek a vállalatok félretájékoztatják az embereket, és olyan jogellenes tartalmakért felelősek, amelyek másoknak árthatnak, például az étkezési zavarok reklámozásáért a tinédzserek körében. A tervezet Brad Hoylman, New York szenátorának a támogatásával azért született meg, mert a törvényhozók országszerte próbálnak megoldást találni a Facebooknak és az Instagramnak tulajdonított károk orvoslására, amelyeket Frances Haugen tárt a nyilvánosság elé év elején. A volt Facebook-alkalmazott, aki egyébként egyben az álhírek kezeléséért felelős csapat munkatársa is volt, titkos belső dokumentumokat szivárogtatott ki a techcég működéséről a The Wall Street Journal amerikai napilapnak. Később tanúvallomást tett az amerikai törvényhozók előtt a szenátus kereskedelmi, tudományos és közlekedési bizottságának meghallgatásán a Capitoliumban, ahol kifejtette, hogy a Facebook és a tulajdonában lévő platformok ártanak a gyerekeknek, és elősegítik a társadalom polarizációját az Egyesült Államokban, a cég vezetői pedig nem hajlandók változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonságnál. Haugen kongresszusi fellépést is sürgetett ellenük.

– Valós megoldásokra van szükségünk az online felületen terjedő álhírek és a gyűlöletbeszéd növekvő problémái kapcsán. Nem elég, ha felemeljük a kezünket, és azt mondjuk, hogy semmit sem lehet tenni. Az emberek élete mindennap veszélyben van, és senkit sem vonnak felelősségre 

– mondta Hoylman a törvényjavaslat előterjesztésekor. A jogszabály lehetővé teszi többek között magánszemélyeknek is, hogy pert indítsanak a nagy cégek ellen azért, amiért azok tudatosan vagy meggondolatlanul hozzájárultak a félretájékoztatásokhoz, például a koronavírus elleni vakcináról szóló álhírekhez. Korábban felháborodást váltott ki a Meta (korábban Facebook) egyik vezetőjének kijelentése, aki a felhasználókat hibáztatja az álhírek közösségi platformon való terjesztéséért. Andrew Bosworth, aki jelenleg a Meta kiterjesztett és virtuális valóságért felelős alelnöke, azt mondta, az emberek hibája, hogy úgy döntenek, hisznek vagy nem hisznek egy dologban – valamint abban, hogy mit osztanak meg –, ami szerinte valószínűleg elősegíti az álhírek online terjedését. 

A technológiai témákban jártas jogi szakértők úgy nyilatkoztak a The New York Postnak, hogy a fent említett törvényjavaslat komoly alkotmányos aggályokat vet fel, és szinte biztosan hatályon kívül helyezik a bíróságon. David Greene, az Electronic Frontier Foundation, egy digitális adatvédelemmel foglalkozó, nonprofit szervezet jogi igazgatója szerint nagyon nehéz meghatározni, hogy milyen tartalom számít a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatásnak, a közegészségügyi útmutatás ugyanis nagyon gyorsan, szinte napról napra változik.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.