Ursula von der Leyen: Meg kell vitatnunk a kötelező oltás ügyét

„Megértem és helyesnek is tartom, hogy beszélünk a kötelező oltások lehetőségéről. Ez egy olyan kérdés, amit meg kell vitatunk” – mondta Ursula von der Leyen a kötelező oltásokról szerdán Brüsszelben. Az Európai Bizottság elnöke mindenesetre azt is leszögezte, hogy tagállami hatáskörről van szó. Az orvos végzettségű elnöknő – személyes véleményét tolmácsolva – kifejtette: sajnálja, hogy Európában arányaiban még mindig sok az oltatlan.

2021. 12. 01. 14:23
Conclusions de la rŽunion hebdomadaire de la Commission von der Leyen de OlivŽr V‡rhelyi, et Jutta Urpilainen, sur la stratŽgie "Global Gateway"
Conclusions de la réunion hebdomadaire de la Commission von der Leyen de Olivér Várhelyi, et Jutta Urpilainen, sur la stratégie "Global Gateway" Fotó: Dati Bendo Forrás: Európai Bizottság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke ma Brüsszelben tett rövid bejelentést a koronavírus-helyzetről, miközben az uniós bizottság ajánlásokat is közzétett a súlyosbodó járványügyi mutatók kapcsán. A német politikusnő beszámolóját azzal kezdte, hogy két-három hetet még bizonyosan várnunk kell, mire a járványügyi szakemberek felderítik az újabb mutáns, az omikron valamennyi sajátosságát – például azt, hogy milyen gyorsasággal tud terjedni a társadalomban. – Azt viszont már most kijelenthetjük, hogy a teljes átoltottság, a harmadik oltás a jelenleg rendelkezésre álló, legbiztosabb védelem – mondta a bizottsági elnök, 

mindenkit arra biztatva, hogy vegye fel a harmadik oltást. 

A sajtóértekezleten szóba került, hogy az EU-ban egyre több ország dönt a kötelező oltás mellett, azt legutóbb Görögország írta elő a hatvan év felettieknek. Olaf Scholz, Németország következő kancellárja is az általános oltási kötelezettség bevezetéséről beszélt a napokban. Ursula von der Leyen az erről szóló felvetést részben hárítva kijelentette: az uniónak nincs kompetenciája a kérdésben, az tagállami hatáskör. – Ha viszont a személyes álláspontomra kíváncsiak, két-három évvel ezelőtt sosem gondoltam volna, hogy ilyen események tanúi leszünk – mondta, majd úgy folytatta:

Életmentő vakcináink vannak, de nem használják őket mindenhol megfelelő mértékben. Ennek pedig óriási egészségügyi ára van. [...] Tehát igen, megértem és helyesnek is tartom, hogy beszélünk a kötelező oltások lehetőségéről. Ez egy olyan kérdés, amit meg kell vitatunk

– fogalmazott az egyébként orvos végzettségű elnöknő. Mint arra emlékeztetett, jelenleg az európai lakosság harmada, mintegy százötvenmillió ember oltatlan. 

Megerősítette azt az információt is, miszerint az EU-ban már december 13-án elkezdik kiszállítani a BioNTech–Pfizer által az 5–11 éves korosztálynak a koronavírus ellen kifejlesztett védőoltását. Von der Leyen szerint a közeljövőben azon lesznek, hogy az Európai Gyógyszerügynökség is mielőbb elvégezze az újabb oltóanyagok vizsgálatát, és döntsön azok uniós forgalomba hozataláról. Szerinte olyan forgatókönyvekre is szükség lehet, miszerint a már meglévő vakcinákat kell az újabb és újabb variánsokhoz fejleszteni – elmondása alapján a bizottság erről is folyamatosan tárgyal a gyógyszergyártókkal. 

A hamarosan megújítandó, Covid-igazolványokról szóló rendelettel kapcsolatban is azt hangoztatta, hogy a „hatalmas sikert jelentő, világszerte egyedülálló” dokumentációnak a világjárvánnyal együtt kell fejlődnie. Emlékezetes, az Európai Bizottság épp a múlt héten tett javaslatot rá, hogy jövő év január 10-től kezdődően kilenc hónapban határoznák meg a védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Az EB szerdán bejelentett ajánlásai között például olyan tételmondatok szerepelnek, mint

  • a tagállamoknak folytatniuk kell a közös stratégia végrehajtását annak érdekében, hogy az omikron variáns csak korlátozott mértékben juthasson Európába
  • megújult kampányokkal kell elérni a még oltatlan, valamennyi korcsoporthoz tartozó polgárokat
  • a tagállamoknak gyors ütemben kell rendelkezésre bocsátaniuk a harmadik dózisokat, hiszen így tartható meg a vírussal – így az omikron variánssal – szembeni hatékony védettség

Fotó: Ursula von der Leyen az Európai Bizottság brüsszeli épületében 2021. december elsején (Forrás: Európai Bizottság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.