Washington bővíti partnerségi kapcsolatait az indiai- és csendes-óceáni térségben

Blinken külügyminiszter délkelet-ázsiai turnéja első állomásán beszélt a védelmi és kereskedelmi kapcsolatok fontosságáról.

MTI
2021. 12. 14. 11:20
WIDODO, Joko; BLINKEN, Antony
Jakarta, 2021. december 13. Az elnöki palota által közreadott képen Joko Widodo indonéz elnök (j) megbeszélést folytat Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel (k) a jakartai elnöki palotában 2021. december 13-án. Balra Sung Kim, az Egyesült Államok indonéziai nagykövete. MTI/AP/Indonéz elnöki palota/Agus Suparto Fotó: Agus Suparto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok elkötelezett a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térség iránt, és megerősíti, valamint bővíti védelmi és kereskedelmi kapcsolatait térségbeli partnereivel − szögezte le kedden az amerikai külügyminiszter Jakartában.

Antony Blinken kiemelte a Dél-kínai-tengeren áthaladó hajók biztonságát, rámutatva arra, hogy a térségen évente több mint hárommilliárd dollár értékű áru halad át, továbbá felszólította Kínát, hagyjon fel az övezetben mutatott „agresszív viselkedésével”.

Kína a nyersanyagokban gazdag, három és félmillió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és katonai célra megépített ott több mesterséges szigetet. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia és Brunei is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Blinken leszögezte: a Biden-adminisztráció elkötelezett a térség békéje és jóléte mellett, ezt pedig régiós szövetségeinek megerősítésével, valamint új kapcsolatok kialakításával, továbbá az amerikai hadsereg versenyképességének a megőrzésével kívánja elérni.

Erősödnek a fenyegetések, ezért a biztonságunkat is meg kell erősíteni. Ennek érdekében a legfontosabb eszközökért nyúlunk: szövetségeseinkért és partnereinkért. 

− fogalmazott a tárcavezető.

Blinken emellett elmondta, Washington új gazdasági megállapodásokat kíván kötni a térségben, illetve igyekszik régiós partnereivel közösen nyomást gyakorolni a mianmari juntára, hogy vessen véget a délkelet-ázsiai országban zajló erőszakcselekményeknek és engedje szabadon a politikai foglyokat.

Ez az első alkalom, hogy Joe Biden külügyminisztere − az amerikai elnök januári hivatalba lépése óta − a térségbe látogat, amely az utóbbi időben Washington és Peking számára is stratégiai jelentőségű régióvá vált.

Szeptemberben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália új, védelmi és biztonsági szervezet létrehozását jelentette be az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának biztosítására. A három ország angol nevének rövidítéséből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezést Peking határozottan elítélte, „hidegháborús mentalitással” vádolva a három országot.

Borítókép: Az elnöki palota által közreadott képen Joko Widodo indonéz elnök megbeszélést folytat Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a jakartai elnöki palotában 2021. december 13-án. (Fotó: MTI/AP/Indonéz elnöki palota/Agus Suparto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.